Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Οι αντιπαραθέσεις στο ΠαΣοΚ

Μόλις 70 μέρες από την ανάληψη της εξουσίας, οι κόντρες μέσα στο σύστημα ΠΑΣΟΚ καλά κρατούν. Τελευταίο παράδειγμα (και πολύ σημαντικό) η χθεσινή μεταξύ Λοβέρδου και Διαμαντοπούλου απο την μια (εκσυγχρονιστές και σημιτικοί) και Κατσέλη – Ανωμερίτη (πολύ βαθύ ΠΑΣΟΚ) απο την άλλη
Έχουμε και λέμε:
Κοινωνιστές εναντίον τεχνοκρατών
Η διαπάλη αυτή εκφράζει με απλά λόγια  το βαθύ ΠΑΣΟΚ απέναντι στο σύγχρονο και νεωτερικό. Η κόντρα αυτή αντικατοπτρίζεται κατά βάση στη διαμάχη...
Κατσέλη- Παπακωνσταντίνου, για τα ζητήματα της οικονομίας. Η αναγκαιότητα της  λήψης  μέτρων αποτελεί το κυριότερο σημείο αιχμής.
Παπανδρεικοί εναντίον εκσυγχρονιστών
Η πάγια διαμάχη μεταξύ των δύο αυτών τάσεων, αναθερμάνθηκε από τη στιγμή που ο κυβερνητικός μηχανισμός στελεχώθηκε σε μια σειρά από κομβικές θέσεις, από πρόσωπα του περιβάλλοντος Σημίτη ή άτομα που είχε αναδείξει ο  Γιάννος Παπαντωνίου. Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι των «προεδρικών» , δυσαρεστήθηκε από την επαναφορά του συστήματος Σημίτη.
Αριστεροί εναντίον Σοσιαλδημοκρατών
Η αντίθεση αυτή εκδηλώνεται κυρίως μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο. Για τους μεν πρώτους η κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να οξυνθεί. Για τους ευρωπαϊστές Σοσιαλδημοκράτες το Ευρω-ενωσιακό εγχείρημα δε πρέπει να αμφισβητείται, μιας και έτσι θα μεταμορφωθεί από ευκαιρία σε απειλή.
Λαϊκοί έναντι μεταρρυθμιστών
Σε αυτή τη περίπτωση η προώθηση των μεταρρυθμίσεων με ταχύτερους ρυθμούς και με το όποιο κόστος, όπως πρεσβεύουν οι δεύτεροι, αποτελεί το σημείο της έριδος.
Υπουργοί εναντίον Managers
Το σύστημα Παμπούκη που έχουμε αναλύσει διεξοδικά (βλ. Η μυστική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ http://www.antinews.gr/?p=26456 ), είναι το cabinet για να επιβλέπει την ορθή εφαρμογή της  «πολιτικής γραμμής» που βγαίνει από το Πρωθυπουργικό γραφείο προς τα αντίστοιχα Υπουργικά. Είναι γεγονός πως  μόνο δυσαρέσκεια προκαλεί κάτι τέτοιο στους Υπουργούς της κυβέρνησης .
Υπουργοί έναντι Υφυπουργών
Το εύρος και η έκταση των αρμοδιοτήτων δημιουργεί δυναμικές κόντρες μέσα στα Υπουργεία. Πρώτο θύμα αυτής του πολέμου ο Ντίνος Ρόβλιας.
Έχουμε ξαναπεί πως μέσα από αυτές τις αντιθέσεις το ΠΑΣΟΚ, όχι απλώς έχει μάθει να επιβιώνει, αλλά και να αναπαράγεται με πολιτικούς και κοινωνικούς όρους.
Τι γίνεται όμως όταν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες;
Όπως λέει και ο P.Bordieu δεν επιλέγουμε τίποτε άλλο παρά τα αναπόφευκτά μας
Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: