Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Θα ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση, αν...

Η υποβάθμιση αντανακλά το γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας


Η Standard & Poor's μείωσε σήμερα την αξιολόγησή της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση μας, κατά μία βαθμίδα, προειδοποιώντας με νέα υποβάθμιση, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη στο πρόγραμμά της για δημοσιονομική εξυγίανση.
«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στη χώρα μας», σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard and Poorʼs. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε διεθνή αξιολόγηση που αφορά και επηρεάζει την χώρα μας. Αλλά έχουμε τη δική μας στρατηγική και εμμένουμε σε αυτή. Για αυτήν έχουμε πάρει... την εντολή του ελληνικού λαού και μπορούμε να την υλοποιήσουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η στρατηγική μας αφορά τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, τη διοίκηση, το πολιτικό σύστημα. Στρέφεται στην ουσία των προβλημάτων. Στα αίτια και όχι μόνο στα αποτελέσματα και γιʼ αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αξιολογείται μέρα-μέρα. Θα αξιολογηθεί την ώρα που πρέπει».
Σημειώνεται επίσης πως «η απάντηση της σημερινής κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι σαφής, αποφασιστική και εγγυάται απτά αποτελέσματα».
Γίνεται δε ιδιαίτερη αναφορά στην προχθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, προς τους κοινωνικούς εταίρους, και επισημαίνεται ότι «κατατέθηκε ένα απολύτως σαφές και δεσμευτικό πρόγραμμα δράσης, που καλύπτει όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας».
«Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και συγκροτημένο σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% από το 2010 και μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Επαναλαμβάνει δε ότι «τα τελευταία χρόνια καμία δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή δεν τηρήθηκε, αντίθετα συνεχιζόταν η τεράστια σπατάλη και η πελατειακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος».
«Τα μέτρα που παίρνουμε είναι δύσκολα. Κανείς δεν τα πήρε μέχρι τώρα και σε καμία περίπτωση η προηγούμενη κυβέρνηση», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: