Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης...

Συγκυβερνάμε!

Το πήρατε χαμπάρι;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάποιοι συμπολίτες μας έχουν πάρει στα σοβαρά το θέμα της συγκυβέρνησης και συν-διαβουλεύονται δημόσια στο opengov.gr
Αναρωτιέμαι, διαβάζει κανείς από την κυβέρνηση τα σχόλια αυτά; 
Κι αν τα διαβάζει, άραγε τα ταξινομεί ώστε να βγει κάποιο συμπέρασμα για να τροποποιηθεί η κυβερνητική πολιτική; Θα μου πείτε κάνω αφελείς ερωτήσεις. 
Θα χρειάζονταν επιτροπές ακριβοπληρωμένων αργόσχολων – κούφια η ώρα που τ’ ακούει – για να μελετήσουν, να αξιολογήσουν, να ταξινομήσουν και να παραδώσουν στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας πορίσματα για το κάθε προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Έχω την εντύπωση, και μακάρι να κάνω λάθος, ότι όλος αυτός ο ντόρος για δημόσια διαβούλευση είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης για να μας πείσει ότι αφουγκράζεται το λαό. 

Συγχρόνως είναι κι ένα είδος ομαδικής ψυχοθεραπείας του παραγκωνισμένου πολίτη που...
με αυτό τον τρόπο έχει την ψευδαίσθηση ότι η γνώμη του μετράει.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι κάνω λάθος κι ότι κάποιοι εθελοντές ξαγρυπνούν για να μελετήσουν, αξιολογήσουν και αξιοποιήσουν τις υποδείξεις των πολιτών. Ας πάρουμε την πρώτη πρόταση για ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα φυσικών προσώπων:

Συμφωνώ απόλυτα στην ΕΝΙΑΙΑ κλίμακα. Είναι ανθρώπινο, βέβαια, ο κάθε σχολιαστής να προτείνει τέτοια κλιμάκια ώστε να μη θίγεται ο ίδιος, ή στην καλύτερη περίπτωση να μη θίγεται πολύ. Ο χαμηλόμισθος θα προτείνει φορολογικούς συντελεστές 40% έως 50% για εισοδήματα πάνω από 50.000 €, και χαμηλούς συντελεστές με υψηλό αφορολόγητο όριο για τους χαμηλόμισθους. Αντίθετα, ο υψηλόμισθος σχολιαστής θα προτείνει να μη μεταβληθούν οι παλιοί καλοί συντελεστές. Κάπως έτσι θα διαμορφώνονται τα σχόλια, με βάση τα καλά και συμφέροντα στις τσέπες ημών… Διότι ουδείς άγιος ανάμεσά μας.

Τέλος πάντων, ας κάνω κι εγώ την πρότασή μου, αφού μου ζητούν συμμετοχή, έστω και αν δεν τη διαβάσει κανείς, τουλάχιστον για να μην έχω τύψεις ότι δεν συμμετείχα. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι δε μπορούν να αποκρύψουν εισόδημα, τα αφορολόγητα όρια να παραμείνουν όπως έχουν.

Οι συντελεστές φορολόγησης να είναι:

0 - 12.000€ --> 0%
12.000-15.000€ --> 15%
15.000-20.000€ --> 20%
20.000-30.000€ -->25%
30.000-40.000€ -->30%
40.000-50.000€ -->35%
50.000-75.000€ --> 40%
75.000-100.000€-->45%
>100.000 € -->50%


Εκπτώσεις με αποδείξεις να ισχύουν μόνο για τα εισοδήματα κάτω των 50.000€.
Οι κατηγορίες των αποδείξεων να είναι από εκεί που υπάρχει φοροδιαφυγή: γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές, συνεργεία αυτοκινήτων, πρακτορεία ταξιδίων, ξενοδοχεία, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, κομμωτήρια, βενζίνη, κλπ. Οι αποδείξεις αυτές να εκπίπτουν από το εισόδημα κατά 50%. Στα είδη διατροφής, ένδυσης, ηλεκτρικά, έπιπλα, κλπ., δε χρειάζεται συλλογή αποδείξεων διότι έτσι κι αλλιώς αυτά τα καταστήματα δίνουν αποδείξεις.

Η σύνδεση του αφορολόγητου με αποδείξεις είναι απαράδεκτη διότι υποχρεώνει το μισθωτό και συνταξιούχο, θέλει δε θέλει, να ξοδέψει ακόμη κι όταν δε χρειάζεται να αγοράσει κάτι. Ένας συνταξιούχος χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος που τα φέρνει βόλτα με οικονομία δεν αγοράζει κάθε χρόνο καινούργια έπιπλα, ενδύματα, κλπ. Τι αποδείξεις λοιπόν να προσκομίσει ο έρμος για να μην του κόψουν το αφορολόγητο και του τα πάρουν αλλιώς;

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν η κυβέρνηση πρέπει να ορίσει αυστηρά τεκμήρια διαβίωσης, και έλεγχο διακίνησης τραπεζικών λογαριασμών του ίδιου του επαγγελματία καθώς και προσώπων α´ βαθμού συγγενείας. Νομίζω ότι το αφορολόγητο όριο για ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να καταργηθεί, και να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Έτσι δεν θα παρουσιάζεται το τραγικό φαινόμενο οι περισσότεροι να δηλώνουν εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου και να πληρώνουν μηδενικό φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: