Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τουρκία και πΓΔΜ μιλούν για δουλειές

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι αυτό το μήνα ενίσχυσε περαιτέρω την ταύτιση μεταξύ Άγκυρας και Σκοπίων.

Του Ζόραν Νικολόβσκι 
για τους Southeast European Times στα Σκόπια

Οι πρωθυπουργοί Τουρκίας και πΓΔΜ επανέλαβαν τους στενούς δεσμούς των χωρών τους κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Άγκυρα νωρίτερα αυτό το μήνα. "Η Τουρκία αποτελεί τον καλύτερο...
υποστηρικτή και φίλο της πΓΔΜ", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νικόλα Γκρουέφσκι κατά την ολοκλήρωση της επισκέψεώς του στις 5 Δεκεμβρίου. Τα τελευταία 18 χρόνια, από την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, οι δυο χώρες έχουν δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις.
Αν και δεν βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική γειτονιά, η εγγύτητά τους έχει στερεοποιηθεί από τη στήριξη που έχει δείξει η Τουρκία στην πΓΔΜ σε πλήθος ιστορικών ορόσημων.
Η Τουρκία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της πΓΔΜ. Αποτελεί ισχυρό υποστηρικτή της προσπάθειας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και έχει υπερασπιστεί τη θέση της στην τρέχουσα διαφωνία ονόματος με την Ελλάδα.
"Αφήστε την Μακεδονία να λέγεται Μακεδονία", ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Γκρουέφσκι. Πρόσθεσε ότι η πΓΔΜ έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στη Συμμαχία.
Αμφότεροι οι αξιωματούχοι παρευρέθηκαν σε επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας-πΓΔΜ στην Ιστανμπούλ. Ο Ερντογάν κάλεσε πάνω από 200 τουρκικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην πΓΔΜ και να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές συνθήκες που προσφέρει η χώρα.
"Θέλουμε να δούμε επιχειρηματίες Τουρκίας και πΓΔΜ να συνεργάζονται στενά σε σχετικές περιοχές. Ενθαρρύναμε πάντα το εμπόριο με την πΓΔΜ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε", ανέφερε ο Ερντογάν.
Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε περίπου 225 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συζήτησαν τρόπους για σχεδόν τριπλασιασμό του επιπέδου αυτού.
Ο Γκρουέφσκι προσκάλεσε τουρκικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε σχέδια για κατασκευή κεντρικής μονάδας αερίου, δύο υδροηλεκτρικών μονάδων (Τσεμπρέν και Γκαλίστε) και στο έργο Κοιλάδα Βαρντάρ στον/κατά μήκος του Ποταμού Βαρντάρ στον Ευρωπαϊκό Διάδρομο Αριθ. 10.

Μια σημαντική τουρκική επένδυση στην πΓΔΜ είναι η ανακατασκευή και επέκταση του Αερολιμένα Σκοπίων. Η τουρκική επιχείρηση TAV επιβλέπει το έργο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο.
Οι συζητήσεις για ενίσχυση των σχέσεων καταπιάστηκαν επίσης με τη διμερή Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το Νοέμβρη. Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία στους τομείς άμυνας, πολιτισμού, παιδείας, βιομηχανίας και στρατού.
Οι πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης τις φιλοδοξίες τους για ένταξη στην ΕΕ. Η Τουρκία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη, ωστόσο αντιμετωπίζει δυσκολίες που επιβλήθηκαν από την Κύπρο. Η πΓΔΜ δεν έχει καταφέρει να λάβει ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων λόγω της διαφωνίας ονόματος. Αμφότεροι οι πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι ήταν κοινός στόχος των δυο χωρών να εκπληρώσουν περαιτέρω τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ.
"Οι χώρες μας γνωρίζουν ότι στο δρόμο προς την ΕΕ, μπορούν να υπάρξουν ανηφόρες και κατηφόρες, καθώς επίσης γρήγορα και αργά βήματα", ανέφερε ο Γκρουέφσκι.
SETimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: