Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Αιχμηρή για την Τουρκία συνέντευξη Βαρθολομαίου στο 60 Minutes


Ιδιαίτερα αιχμηρά ήταν τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά του τουρκικού κράτους σε μια από τις δημοφιλέστερες πολιτικές εκπομπές των Ηνωμένων Πολιτειών, το «60 Minutes»
Ο κ. Βαρθολομαίος στην τηλεοπτική του συνέντευξη, που θα παρουσιαστεί από το αμερικανικό δίκτυο CBS στις 20 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά βάλλει ευθέως εναντίον της Άγκυρας, καταγγέλλοντάς την ότι επιθυμεί την πλήρη εξαφάνιση τόσο της ελληνικής κοινότητας των 4.000 ανθρώπων όσο και του ιστορικού και ιερού ρόλου του Πατριαρχείου.  
«Η τουρκική κυβέρνηση» διαμηνύει ο Βαρθολομαίος στους Αμερικανούς, «θα ήταν ευχαριστημένη εάν αφανιζόταν το Πατριαρχείο και αν εγκαταλείπαμε τη χώρα, όμως εμείς αυτό...
δεν θα το κάνουμε και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν θα αποχωρήσουμε». Πρόκειται επίσης για μια κραυγή απελπισίας που αποκαλύπτει τις μεθόδους με τις οποίες αντιμετωπίζει η κοσμική Κεμαλική Τουρκία το ρόλο και την ιερή πραγματικότητα του Φαναρίου.

«Μολονότι η Κωνσταντινούπολις είναι το ίδιο ιερή με την Ιερουσαλήμ και παρότι το Πατριαρχείο πολλάκις έχει απευθυνθεί στις τουρκικές θεσμικές Αρχές -από τον πρωθυπουργό Ερντογάν έως και τους υπουργούς της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας- ζητώντας χείρα βοηθείας, αυτοί μας γύρισαν την πλάτη και μας άφησαν εντελώς αβοήθητους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη διάρκεια της συνέντευξής του στο «60 Minutes» άφησε πάντως μια νότα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι δεν πτοείται από τις κακουχίες που υφίσταται ο κλήρος του και εκείνος στην Τουρκία. Μάλιστα, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο το Πατριαρχείο όσο και ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Βαρθολομαίος υποσχέθηκε πως αμφότεροι «θα σταθούν στα πόδια τους». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου που του έπαιρνε τη συνέντευξη, εάν εκτός από τον θεσμικό - ιερό του ρόλο και ο ίδιος προσωπικά θεωρεί ότι «σταυρώνεται» από τις συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία, ο Βαρθολομαίος απάντησε «Ναι», υποστηρίζοντας ότι εδώ και χρόνια τόσο οι Έλληνες της Πόλης όσο και αυτοί που είναι στο Πατριαρχείο θεωρούνται από το τουρκικό κράτος «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Σίγουρα οι δηλώσεις του Βαρθολομαίου παίρνουν πολιτικές διαστάσεις, καθώς δεν έχει περάσει πολύ καιρός που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, όπου και του τέθηκε ανοιχτά από την αμερικανική πλευρά το ζήτημα του Πατριαρχείου, αυτό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και το θέμα των Βακουφιών, που αφορά πρωτίστως στην ίδια την επιβίωση του Φαναρίου και της Ορθόδοξης Κοινότητας της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: