Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Τα «3Α» του κ. Σαμαρά



Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη το τρίπτυχο που θα προβάλει ο πρόεδρος της ΝΔ στη Βουλή

Σε ρυθμούς προϋπολογισμού κινείται ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς, ο οποίος ετοιμάζεται για την πρώτη κοινοβουλευτική μάχη του ενάντια στην κυβέρνηση που αρχίζει μεθαύριο στη Βουλή.


Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα μιλήσει...
δύο φορές στην κοινοβουλευτική διαδικασία, επεξεργάζεται συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για μια εναλλακτική οικονομική πολιτική ως διέξοδο από την κρίση. Κυρίως προτάσσει την επιστροφή από τη μακροοικονομία στη μικροοικονομία και έχει ως οδηγό του τη φράση «δεν θα πνιγεί η αγορά, για να “σωθούν” τα δημόσια οικονομικά», ενώ προκρίνει τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του κ. Σαμαρά επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις αποκαλούμενες κατ΄ αυτόν «μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις», οι οποίες θα απελευθερώσουν, όπως εκτιμά, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Παράλληλα, προτάσσοντας τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό», δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρέμβαση του κράτους, όπως υποστηρίζουν οι κεϊνσιανές ιδέες, ώστε να εξομαλυνθεί σταδιακά ο οικονομικός κύκλος και να αποφευχθεί περίοδος ύφεσης μεγάλης διάρκειας, μέσω της ενίσχυσης της λεγόμενης «ενεργούς ζήτησης».

Οπως έχει τονίσει σε συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς, πρέπει να μειωθεί το κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο για να επιτευχθεί πρέπει να υπάρξει μείωση, όπου είναι εφικτό, του ΦΠΑ, του φόρου επί των κερδών, κ.ά. Επίσης είναι της άποψης ότι σε συνθήκες υψηλού ελλείμματος μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και οι εργοδοτικές εισφορές, παρά τη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Αρνείται τη «φοροεπιδρομή», όπως λέει, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, αφού μια τέτοια πρακτική εκτιμά ότι δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα, αλλά θα ενισχύσει τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων, την ανεργία και θα επιτείνει την κρίση ρευστότητας στην αγορά, που θα αυξήσει τους ρυθμούς απώλειας των εσόδων.

«Μια πίεση στην αγορά και στην κοινωνία σε συνθήκες κρίσηςθα επιφέρει μείωση δημοσίων εσόδων και αύξηση κυκλικών δαπανών, δηλαδή θα διογκωθούν τα ελλείμματα» έχει υποστηρίξει. Ως διέξοδο από την κρίση προτείνει τα «τρία άλφα»: την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Υπεραμύνεται της ενίσχυσης της απασχόλησης με δημιουργία μακροπρόθεσμων και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας, αφού εκτιμά ότι με αύξηση της ανεργίας θα μειωθούν τα ελλείμματα.

Για την αποτροπή «λουκέτων» σε οικονομικές μονάδες, ώστε να διαφυλαχθούν και οι θέσεις εργασίας, προτείνει τη μείωση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων σε επιχειρήσεις, για τις οποίες έχει επισημάνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το «εξωγενές κόστος» τους. Υποστηρίζει την ανάγκη «ποιοτικού ελέγχου» σε όλες τις δαπάνες, ώστε να διατηρηθούν όσες έχουν υψηλότερο πολλαπλασιαστή και υψηλότερη απόδοση και να περικοπούν δραστικά όλες οι υπόλοιπες, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά «σπατάλες».

Επιμένει ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση της ανάπτυξης και στην εξάλειψη των στρεβλώσεων, αφού μέσω της αναπτυξιακής τροχιάς μπορεί να δημιουργηθούν υγιείς πόροι για την εξυπηρέτηση του χρέους άμεσα, για να εξισορροπηθούν τα ελλείμματα βραχυπρόθεσμα, ώστε να επέλθει μεσοπρόθεσμα μηδενισμός των ελλειμμάτων.

Ως εκ τούτου προσδιορίζει τα πεδία δράσης:
α) στον τομέα των μη φορολογικών εσόδων

β)
στη δραστική περικοπή δαπανών από το μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα και

γ)
στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (ένα σκέλος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με τη μέθοδο των «τεκμηρίων κατανάλωσης».

Η ΝΔ ανεβάζει και τους αντιπολιτευτικούς τόνους στην οικονομία, με τον κ. Σαμαρά που έδωσε προχθές με την ομιλία του στην ΚΟ το σύνθημα, ενώ ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας επέκρινε την κυβέρνηση για τον προχθεσινό προδανεισμό 2 δισ. ευρώ, με την καταβολή υψηλότερου τιμήματος.

Πηγη:Το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: