Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ελλάδα-Καζακστάν σημειώσατε 2 !

Οι συνέπειες μιας άλογης μικροκομματικής τακτικής!

Η τραπεζική αγορά δεν συγχωρεί. Όταν σε νοιώθει αδύναμο, άβουλο και θεωρεί ότι με τις πολιτικές πρακτικές σου κινδυνεύουν τα κεφάλαια τους , τότε σε βάζουν σε πιστοληπτική καραντίνα . Νόμος απαράβατος!

Μετά τη Fitch και η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «BBB+» από «Α-». Συγχρόνως μένει πάντα ανοικτό το παράθυρο και για νέα υποβάθμιση εντός 3-4 μηνών.

Η υποβάθμιση αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς έρχεται...
μόλις δυο ημέρες μετά την εξαγγελία…. σωρίας μέτρων (sic!) για την ανόρθωση της οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Οι αγορές περίμεναν τα μέτρα για την οικονομία που ΘΑ εξήγγειλε ο κ.Γ.Παπανδρέου. Όταν λοιπόν άκουσαν μια έκθεση ιδεών και διαπίστωσαν την αβουλία του αντέδρασαν αρνητικά.
Στην αιτιολογική του έκθεση για την υποβάθμιση ο οίκος (S&P) αναφέρει :«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του υψηλού ελλείμματος είναι απίθανο να οδηγήσουν σε μία διατηρήσιμη μείωση του δημοσίου χρέους».

Λίγες ώρες πιο πριν , από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε:.....«Οι αγορές βλέπουν πως υπάρχει μια κυβέρνηση που λαμβάνει μέτρα»!!!! Κωμωδία ή Τραγωδία;
Όταν έγραφα τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ, ότι με τις μικροκομματικές τακτικές που ακολουθούσε ,ανεβάζοντας τεχνητά το έλλειμμα του 2009 , ήταν σαν να πυροβολούσε τα πόδια της , ...έκανα λάθος. Στην πραγματικότητα πυροβολούσε ...ΕΜΑΣ και την τύχη των παιδιών μας. Μαθητευόμενοι μάγοι με λειψή νοημοσύνη! Οι εξελίξεις το αποδεικνύουν περίτρανα.

Πλέον, ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που διατηρεί την Ελλάδα στην πρώτη κατηγορία πιστοληπτικής αξιολόγησης (Α) είναι η Moody's ,το κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται στην Ελλάδα για αξιολόγηση. Μετά την κίνηση της S&P ενισχύονται οι πιθανότητες να ακολουθήσει σε μείωση και η Moody's πριν τα Χριστούγεννα.

Κάπου εκεί όμως αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα καθώς λίγο πιο κάτω (στο BBB-) βρίσκεται το όριο αποδοχής ομολόγων από την ΕΚΤ σαν εγγύηση δανεισμού...
Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου ( δυστυχώς για όλους μας) θα αποκτήσει τα θλιβερά πρωτεία επί των ημερών της να ευτελισθεί πλήρως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Ελπίζω να μην διεκδικήσει, με τις τακτικές που ακολουθεί ,και τα πρωτεία της υπαγωγής της χώρας υπό τη «μπότα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Συγχρόνως η κυβέρνηση πήρε και νέο δάνειο ( 2 δις ευρώ) από ελληνικές τράπεζες παρότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας «απορροφώντας» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ακροβατεί επικίνδυνα με τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Για όσους δεν μπορούν να καταλάβουν αυτούς τους οικονομικούς όρους και τις παραμέτρους (συνέπεια της άλογης μικροκομματικής και μικρόψυχης τακτικής εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης) να εξηγήσω απλά τι σημαίνει η υποτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας που έχει διαθέσει ομόλογα στις τράπεζες. 1) Όσο μειώνεται η αξιολόγηση των χρεογράφων ενός κράτους τόσο περισσότερους τόκους θα κληθεί να δώσει στους πιστωτές του για το αυξημένο ρίσκο τους και 2) όσο μειώνεται η αξιολόγηση των χρεογράφων που διακρατεί μια τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό της τόσο υποχρεούται βάσει νόμου να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της (αν τα έχει βάλει εγγύηση για χαμηλότοκο δανεισμό, οφείλει να πληρώσει συμπληρωματικό επασφάλιστρο), αποσύροντας έτσι ανάλογες πιστώσεις από την κανονική αγορά, εξέλιξη που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Συγχρόνως την ίδια ώρα που....«Οι αγορές βλέπουν πως υπάρχει μια κυβέρνηση που λαμβάνει μέτρα»( σύμφωνα με το ...ανέκδοτο του κ. Παπακωνσταντίνου ) η διαφορά απόδοσης (spread) ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα, η οποία αντικατοπτρίζει πόσο ακριβότερα δανείζεται η Ελλάδα, πήρε απότομα την ανιούσα αγγίζοντας τις 280 μονάδες βάσης από τις περίπου 230 της Παρασκευής(πριν δηλαδή την«φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου» στο Ζάππειο ).

Να σας πληροφορήσω, ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης ότι στο ... Καζακστάν, με ….πλήρως φαλιρισμένο το τοπικό τραπεζικό σύστημα, το spread είναι στις ....220 μονάδες βάσης. Ελλάδα-Καζακστάν σημειώσατε 2 !
  politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: