Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

12 και 5: Ανατροπή της οικονομικής πολιτικής

Η ζημιά που κάνατε, σε 70 ημέρες, είναι πολύ μεγάλη και την πληρώνουμε όλοι μας!

Πάρτε μέτρα τώρα, πριν είναι πολύ αργά!

Μέσα σ’ ένα κλίμα ομοβροντίας αρνητικών σχολίων για την εξέλιξη της Ελληνικής Οικονομίας το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει την κατακόρυφη πτώση του και τα spread  την άνοδό τους.  
Δεν ξέρουμε αν έχει γίνει αντιληπτό αλλά η ευκαιρία που χάθηκε για να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας και ελέγχου των οικονομικών πραγμάτων την επομένη των εκλογών έχει δημιουργήσει τεράστιο κόστος.
Δεν νομίζουμε ότι άλλη φορά μέσα σε τόσες λίγες μέρες, υπήρξε τόσο μεγάλη απώλεια αξιοπιστίας στα θέματα οικονομίας από...
μια χώρα όσο και αν υπήρξε σαθρό έδαφος με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η εικόνα της χαρούμενης εκφοράς δημοφιλών μέτρων, και εξαγγελιών βραχυπρόθεσμου εντυπωσιασμού λειτούργησαν και αυτές αρνητικά.    
Ο περιφερόμενος Αθιμπίγιο, τα 55.000 αυτοκίνητα που θα αντικαθίσταντο με υβριδικά κόστους 850 εκ. ευρώ, η παλινωδία με τα βιογραφικά μέσω διαδικτύου, η διαπίστωση ότι όλες οι κρίσιμες θέσεις καλύπτονται από προσωπικές επιλογές της ίδιας την οικογενείας Παπανδρέου.  
 Η ακύρωση εντός 24 ωρών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου με ουσιαστική ακύρωση του ρόλου τους Υπουργού Οικονομίας και με τον Πρωθυπουργό παρατηρούντα.  
Όλα αυτά μετέφεραν μια εικόνα μιας χώρας η οποία σε κρίσιμες συνθήκες δεν έχει πυξίδα.
Εάν μετά από 70 σχεδόν μέρες πράγμα που ευχόμαστε, η κυβέρνηση αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να χειρίζεται μέσω παλινωδιών τα θέματά της και ιδιαίτερα αυτά της οικονομίας τότε θα πρέπει να δράσει αμέσως.  
Η αποτελεσματικότητα των κινήσεων της κυβέρνησης που θεωρούμε ότι κάτω από τις πιέσεις θα εκφραστεί σαν μια πλήρης ανατροπή όσων μέχρι σήμερα έχουν λεχθεί και από τον Πρωθυπουργό και από τους Οικονομικούς Υπουργούς.   
Εάν γίνει υπό το καθεστώς πανικού είναι βέβαιο ότι δεν θα αποδώσει.  
Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ισορροπία στο μείγμα με ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας,  προκειμένου να αναστραφεί η κάθετη πτώση της παραγωγής που παρατηρείται πλέον σε όλους ανεξάρτητα τους τομείς της Οικονομίας.
Αυτό που πρέπει να σταματήσει είναι η αλληλουχία των υποβαθμίσεων της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και οι άτσαλες κινήσεις επιβολής σε τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομίας και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας με τον αρμόδιο Υφυπουργό Σαχινίδη προκειμένου να υποδεικνύει στην Εθνική ή την Αγροτική Τράπεζα να αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή να αγοράζουν δημόσιο χρέος.   
Η στάση του απελθόντος προώρως Αράπογλου, και η σημειολογική κίνησή του την ημέρα της αποχώρησής του να ρευστοποιήσει και το σύνολο των μετοχών της Εθνικής Τραπέζης που κατείχε ιδιωτικά , ερμηνεύεται από τους κύκλους τους ότι αυτό ακριβώς ήθελε να καταδείξει, ότι δηλαδή εσπευσμένα οδηγήθηκε και με τη δικιά  του συναίνεση σε αποχώρηση.  
Και αυτό κατά Αράπογλου,  λόγω της επιθυμίας της κυβέρνησης να προβαίνει σε αγορές ομολόγων η Εθνική και της δικής του αντίληψης ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε ένα σύγχρονο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον για καμία τράπεζα από καμία κυβέρνηση.
Τάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: