Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Και επίσημα πλέον σε επιτήρηση!




Πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για την Ελληνική Οικονομία καθώς ανακοινώθηκε τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ότι η χώρα μας εισέρχεται επισήμως στον προθάλαμο της αυστηρότερης επιτήρησης κι αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι εάν μέχρι τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση δεν καταφέρει να μειώσει το Έλλειμμα και να λάβει τα μέτρα που της επιβάλλει πλέον η ευρωπαϊκή αρχή, τότε σύντομα το ... μαγαζί θα κλείσει

Συγκεκριμένα η Ε.Ε. ανακοίνωσε την απόφασή της για υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104 παρ. 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ που αφορά τις χώρες με υπερβολικό Έλλειμμα και αποτελεί προθάλαμο για την είσοδο της χώρας μας στο ακόμη πιο αυστηρό άρθρο 9. 

Η Επιτροπή θεώρησε ότι δεν αναλήφθηκαν αποτελεσματικά μέτρα και ανά τρίμηνο πλέον θα ελέγχει εξονυχιστικά την πορεία της Οικονομίας και ειδικότερα την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Όσον αφορά στην εκτέλεση των δαπανών, προκύπτουν μεγάλες υπερβάσεις το 2009 (2,5% του ΑΕΠ), οι περισσότερες εκ των οποίων οφείλονται σε δαπάνες κεφαλαίου και αμοιβές εργαζομένων. Κοντολογίς, ο Αλμούνια, απαιτεί πλέον από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις προεκλογικές υποσχέσεις για παροχές και επιδόματα και να επικεντρωθεί στο στόχο της μείωσης του τεράστιου Ελλείμματος.


Όπως παρατηρούν έγκριτοι οικονομικοί αναλυτές, μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, οι οποίοι «φούσκωσαν» τα στοιχεία του Ελλείμματος παρουσιάζοντας το στο 12,7% από το περίπου 6% που έλεγε ο Παπαθανασίου.

Η κυβέρνηση είχε περιθώριο μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους να μειώσει το Έλλειμμα σε κάτω από 3% αλλά επειδή αυτό είναι αδύνατον, ο Παπακωνσταντίνου θα επιδιώξει να λάβει πλέον τριετή παράταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: