Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ο πονοκέφαλος του Σαμαρά ...


Μετά τη δημόσια στήριξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου (μεγάαλη μετριότητα κι αυτός!) στον Αντώνη Σαμαρά, και τη δυναμική νίκης που αυτή του έδωσε, άρχισα να ψάχνομαι κι εγώ και να μαλώνω τον εαυτό μου που δεν είχα καταφέρει να διακρίνω τα ηγετικά προσόντα του Μεσσήνιου πολιτικού. Έτσι επανήλθα στην ομιλία του στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ να δω μπας και μου είχαν ξεφύγει σημεία κλειδιά που αναδείκνυαν την ηγετική φυσιογνωμία του κ. Σαμαρά. Και ποια ήταν τα καινούργια ευρήματα που δεν είχα τονίσει αρκούντως στο προηγούμενο σχετικό άρθρο μου; Θα σας πω αμέσως:


Είδα έναν ηγέτη να χτυπιέται με λόγια και χειρονομίες για το πώς θα ξαναφέρει τα απολωλότα πρόβατα στη στρούγκα! Αυτός είναι τώρα ο πονοκέφαλός του! Δεν τον απασχολεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, βούλιαξε την οικονομία, ώστε να νιώσει το χρέος να απολογηθεί και να μας εξηγήσει τι δεν έκαναν καλά, πού τους ξέφυγαν τα πράγματα, πώς θα επαναφέρουν τα κλεμμένα στον κρατικό κορβανά, γιατί δε θέλησαν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, κλπ. Όοχι, βέβαια! Τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ δεν τον αφορά φαίνεται αυτό…

Ούτε αγωνιά ο κ. Σαμαράς που η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια έγινε μπάχαλο από την αναρχία, την εγκληματικότητα και την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, προβλήματα για τα οποία, όλως περιέργως, δεν έβγαλε άχνα. Το κύριο μέλημά του είναι πώς θα επαναφέρει τα πρόβατα στο μαντρί ώστε η ανακυκλωμένη με τα παλιά υλικά ΝΔ να ξανανέβει στην εξουσία, για να κάνει φαίνεται τα ίδια και χειρότερα!

Αμ τα περισσότερα πρόβατα ξύπνησαν κύριε Σαμαρά! Δε βελάζουν πια μπέε-μπέε συρόμενα πίσω από άχρηστους εξουσιομανείς πολιτικούς τσοπάνηδες. Εν ανάγκη, όταν τους πολίτες δεν τους εκφράζει και δεν τους πείθει κανείς, κάθονται και στο σπίτι τους και, όσο παχιά λόγια κι αν τους λέτε περί φρούδων ελπίδων, δε μπορείτε να τους ξαναμαζέψετε. Η μόνη περίπτωση να ξαναδείτε εξουσία είναι αν, ο μη γένοιτο, το ΠΑΣΟΚ αποτύχει παταγωδώς στο κυβερνητικό του έργο, δηλαδή κατορθώσει κάτι που κατάφερε και η ΝΔ. Όμως δε φαντάζομαι εσείς, ένας μεγάλος πατριώτης όπως θέλετε να μας πείσετε πως είστε, να επιθυμείτε να χρεοκοπήσει και να διαλυθεί περαιτέρω η χώρα για να σας στρώσει το δρόμο προς την εξουσία! Έτσι δεν είναι κύριε Σαμαρά;

Απολαύστε όμως χαριτωμένα στιγμιότυπα από την ομιλία του επίδοξου αρχηγού στο Συνέδριο και συμμεριστείτε, παρακαλώ, την αγωνία του άνδρα:

--«Και τώρα μαντεύω το επόμενο ερώτημά σας. Πως θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε και να αντιστρέψουμε την κατάσταση από την πρόσφατη ήττα μας. Μόλις εκλέξουμε νέο αρχηγό θα πρέπει να στραφούμε σε αυτούς που χάσαμε και να τους φέρουμε πίσω.»

Δηλαδή όταν λέτε ότι θα στραφείτε, τι ακριβώς θα κάνετε; Θα βγείτε πόρτα-πόρτα για να πιάσετε κουβεντούλα μαζί τους; Και πώς θα τους εντοπίσετε; Έχετε τίποτα λίστες των ψηφοφόρων σας, και άλλες λίστες για το ποιοι απ’ αυτούς δε σας ψήφισαν; Άκου να δεις! Αυτούς που χάσαμε, λέει, να τους φέρουμε πίσω! Λες και οι άνθρωποι είναι αντικείμενα που χάθηκαν, και υπάρχει ελπίδα να βρεθούν με λίγο ψάξιμο και να τα ξαναπάρει το κόμμα στην κατοχή του! Κι εγώ η αφελής γιατί νόμιζα πως πρώτο μέλημα όταν εκλέξετε αρχηγό θα ήταν ν' απολογηθείτε σε όλους τους Έλληνες για την εξαθλίωση στην οποία τους καταδικάσατε, να επαναφέρετε τα κλεμμένα, και να πετάξετε από το κόμμα τους άχρηστους, επίορκους και ξοφλημένους πολιτικούς; Μα, τόσο άσχετη πολιτικά είμαι;

--«Προσοχή όμως. Αν δείτε την πολιτική αριθμητική θα διαπιστώσετε ότι από το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων που χάσαμε ανάμεσα στο 2004 και στο 2009 πάνω από τους μισούς στράφηκαν στην αποχή, δεν πήγανε να ψηφίσουνε άλλο κόμμα, μας γύρισαν την πλάτη και έμειναν σπίτι τους.
Αυτοί οι άνθρωποι, και είναι μισό εκατομμύριο, δεν προσχώρησαν σε άλλες ιδέες, δεν πέρασαν σε άλλη παράταξη, δεν στήριξαν άλλο κόμμα, είναι περισσότεροι απ’ όσοι μας έφυγαν προς όλα τα άλλα κόμματα μαζί.
Αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν κοντά στις ιδέες αλλά μας έχουν γυρίσει την πλάτη, πιθανόν γιατί νιώθουν προδομένοι, πιθανόν γιατί πιστεύουν ότι εμείς δεν υπερασπιστήκαμε τις ιδέες μας, πιθανόν γιατί βρήκανε -και είναι αλήθεια- τις περισσότερες φορές τις πόρτες μας κλειστές.»


Βρε πόσο το διασκεδάζω δε λέγεται! Ο άνθρωπος είναι εκτός πραγματικότητας! Γνωρίζει ο κ. Σαμαράς – μάγος είναι; – ότι αυτοί που έφυγαν είναι, λέει, κοντά στις ιδέες τους! Ποιες ιδέες χριστιανέ μου; Τη μόνη ιδεοληψία που έχετε είναι ο ασύδοτος φιλελευθερισμός που τώρα του κολλήσατε και το κοινωνικός. Ο λόγος που κερδίσατε τις εκλογές το 2004, και με το στανιό το 2007, δεν ήταν οι ελκυστικές "ιδέες" σας αλλά το ότι ο κόσμος είχε αγανακτήσει από τη λεηλασία του ΠΑΣΟΚ. Δεν το έχετε καταλάβει ακόμη;

Κι όταν λέτε ότι βρήκαν τις πόρτες σας κλειστές τι εννοείτε; Ήταν κλειστές για ρουσφέτια; Διότι ο μόνος λόγος που ένας οπαδός επισκέπτεται το βουλευτή του είναι για να ζητήσει ρουσφέτι. Όμως, τώρα η εποχή αυτή παρήλθε ανεπιστρεπτί, διότι ο Αλμούνια και οι άλλοι στην ΕΕ δε μασάνε πια. Αλλά και που τις ανοίξατε τις πόρτες στα υποσιτιζόμενα παιδιά των STAGE τι τους προσφέρατε εκτός από ομηρεία, ταπείνωση και στο τέλος απογοήτευση; Κύριε Σαμαρά, αφού πόρτες πια δεν έχετε περιθώριο ν’ ανοίξετε, ανοίξτε τουλάχιστον τα μάτια σας να δείτε τα χάλια σας, και τ’ αυτιά σας για ν’ ακούσετε αυτούς που σας τα ψέλνουν, όπως, π.χ., η γράφουσα και άλλοι πολλοί.

--«Μας εγκατέλειψαν, αλλά παραμένουν δίπλα μας και είναι οι περισσότεροι. Και αυτούς πρέπει, και οφείλουμε να φέρουμε πίσω, κατά προτεραιότητα. Το μπορούμε και να ξέρετε θα το κάνουμε, τότε θα κερδίσουμε, και μόνο τότε, και το μετακινούμενο ψηφοφόρο, ο οποίος συνήθως πάει σε όποιο μεγάλο κόμμα έχει τον αέρα της νίκης.»

Μου θυμίζει ερωτική απογοήτευση εγκαταλειμμένου εραστή... Γύρνα πίσω γλυκειά μου! Απάνω του, Αντώνη Σαμαρά! Ρίξτε βολές στον άπιστο μετακινούμενο ψηφοφόρο! Στο πρόβατο ελευθέρας βοσκής! Σημαδέψτε τον! Προηγουμένως, όμως, μας είπατε ότι οι πολλοί που σας γύρισαν την πλάτη, βρε τους άτιμους, παρέμειναν σπίτι τους. Τώρα μας λέτε ότι μετακινήθηκαν σε άλλα βοσκοτόπια. Χα, χα, χα! Ώστε ακόμη και ο μετακινούμενος ψηφοφόρος είναι άλογο όν, και ακολουθεί άκριτα όποιον έχει τον αέρα της νίκης; Και ποιος δίνει τον αέρα της νίκης στο κόμμα; Μα τα ΜΜΕ προφανώς!Έχετε μπάρμπα στην Κορώνη, κύριε Σαμαρά, δηλαδή μπάρμπα στα Μέσα Μαζικής Χειραγώγησης;

--«Για να κερδίσουμε δηλαδή αυτούς που πέρασαν απέναντι πρέπει προηγουμένως να κερδίσουμε όσους είναι δίπλα μας. Δεν μπορούμε να κυνηγάμε τους οριακούς ψηφοφόρους στις παρυφές μας όταν αδειάζουν οι δεξαμενές, οι μεγάλες δεξαμενές της δικής μας παράταξης.»

Βρε κυνήγι που τους κάνει! Ώστε οι οριακοί ψηφοφόροι στις παρυφές σας ξινίζουν, ε; Τους θεωρείτε αμελητέα ποσότητα! Και, επανήλθατε τώρα… Πρώτα αυτοί που είναι δίπλα σας! Άδειασαν οι δεξαμενές σας! Κοίτα να δεις! Και ποιος τις άνοιξε τις τρύπες στη δεξαμενή της ΝΔ και άδειασε, κύριε Σαμαρά; Εγώ; Εσείς οι ίδιοι τις ανοίξατε! Πώς τις ανοίξατε; Φοβάμαι ότι δεν το έχετε καταλάβει ακόμη κι ούτε θέλετε να το ψάξετε. Πώς, όμως, θα τις ξανακλείσετε; Λυπάμαι αλλά τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο μόνος τρόπος είναι ν' ανοίξει και το ΠΑΣΟΚ τρύπες στη δεξαμενή του, και να αποδειχτεί πολύ χειρότερο από σας. Αυτό όμως το απεύχομαι και πρέπει να το απεύχεστε κι εσείς, αν όντως αγαπάτε τη χώρα μας.

Εκεί όμως που έκανα τα περισσότερα γέλια είναι στα επόμενα:

--«Προσέξτε με παραδείγματα. Τι έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες; Στις προκριματικές εκλογές του 2008 για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον ευκαιριακό, τον ταλαντευόμενο, τον οριακό ψηφοφόρο. Αυτόν που ψηφίζει πότε το ένα μεγάλο κόμμα, το Δημοκρατικό και πότε τους ρεπουμπλικάνους.

Πίστευε ότι η ίδια μπορούσε να προσελκύσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον αυτόν τον μετακινούμενο ψηφοφόρο. Το ίδιο επιχείρημα υιοθέτησαν τότε τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που ήταν με τους δημοκρατικούς και το περισσότερο μέρος των παραδοσιακών στελεχών του κόμματος.

Απέναντι στη Χίλαρι, ένας άλλος άγνωστος τότε Γερουσιαστής ο Ομπάμα, υποστήριξε κάτι διαφορετικό, ότι "δεν μπορούμε συνεχώς κυνηγώντας τον ευκαιριακό ψηφοφόρο να χάνουμε τον μόνιμο, ότι δεν μπορούμε κυνηγώντας τους ταλαντευόμενους να χάνουμε τους σταθερούς, δεν μπορούμε ψαρεύοντας στις όχθες του ποταμού να χάνουμε την κοίτη." Τη συνέχεια νομίζω την ξέρουμε όλοι. Ο Ομπάμα κέρδισε και ύστερα θριάμβευσε και στις προεδρικές εκλογές.»

Τι να σας πω; Ακούγοντας αυτά φοβήθηκα μήπως διαμαρτυρηθεί για... κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων ο άλλος Έλληνας Ομπάμα, ο ΓΑΠ. Αν αυτή η παρομοίωση δεν είναι παιδαριώδης και γελοία για έναν υποψήφιο αρχηγό κόμματος εξουσίας, τότε εγώ δεν καταλαβαίνω γρι από πολιτική. Δηλαδή οι επίδοξοι πρωθυπουργοί έχουν για μόνο τους μέλημα το ψάρεμα ψηφοφόρων; Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ότι αν πείσουν πως είναι άξιοι και αξιόπιστοι και ότι δεν κυνηγάνε τις καρέκλες της εξουσίας αλλά επιδιώκουν να υπηρετήσουν με αυτοθυσία το λαό τους, τότε και μόνο τότε θα αξίζουν την εξουσία και ψηφοφόροι από όλες τις πλευρές θα τους επιλέξουν. Αλλιώς, θα ανεβοκατεβαίνουν μόνο με τις ψήφους διαμαρτυρίας, πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει στην ψευτοδημοκρατία μας σε όλη τη διάρκεια της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας.

--«Η στρατηγική αυτή, προσέξτε: ενώνουμε την παράταξη, φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους που μας εγκατέλειψαν, βγάζουμε ελεύθερα το πρόσωπό μας, κάνουμε τις ιδέες μας σημαία και κερδίζουμε, είναι νικηφόρα στρατηγική.»

Η "στρατηγική" αυτή εμένα μου θυμίζει ασκήσεις επί χάρτου που κάνουν παιδάκια, και που αφορούν άψυχα όντα. Βρε μπας και οι ψηφοφόροι έχουν εκφυλιστεί σε άψυχα όντα και δεν το έχω πάρει χαμπάρι; «Ενώνουμε την παράταξη…» Γιατί δεν ήταν ενωμένη; Πάντως το αύριο της ενότητας είναι δυσοίωνο... «Φέρνουμε τους ψηφοφόρους πίσω…» Σας είπα, αυτό είναι αδύνατο. Οι λόγοι για τους οποίους λάκισαν δε θα εκλείψουν με την αλλαγή αρχηγού. Το μέλλον σας εξαρτάται από τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ και μόνο. «Βγάζουμε ελεύθερα το πρόσωπό μας…» Δηλαδή μέχρι τώρα το κρύβατε; Δεν είδα να το κρύβετε από ντροπή λόγω σκανδάλων και ανικανότητας, πράγμα που θα έπρεπε να είχατε ήδη κάνει.

Και πώς θ’ αποκαταστήσετε τη χαμένη τιμή και υπόληψη της παράταξης; Χωρίς δημόσιο απολογισμό μετά δακρύων, και χωρίς επιστροφή των κλεμμένων και των φυγαδεμένων για να δικαστούν, δε δικαιούστε να βγάλετε ελεύθερα το πρόσωπό σας.

--«Αντίθετα, όταν κυνηγάμε μερίδες ψηφοφόρων πότε από δω και πότε από κει, είναι πιθανότερο ότι τελικά χάνουμε περισσότερους από όσους θα κερδίσουμε. Και δυναμική νίκης, αέρα νίκης, δεν αποκτάμε ποτέ.»

Αυτό δηλαδή κάνετε; Κυνηγάτε μερίδες ψηφοφόρων; Βοήθειααα! ο Σαμαράς με κυνηγάει! Με τι όπλα τις κυνηγούσατε αυτές τι μερίδες; Με παλούκια και μαστίγιο; Την κοινωνία όλη δεν έχετε τη φιλοδοξία να την κερδίσετε, μωρέ;

--«Είναι σημαντικό λοιπόν να ανοίξουμε τα φτερά μας, να επεκτείνουμε την επιρροή μας, αλλά όχι και να μετακινηθούμε πολιτικά. Είμαστε Κεντροδεξιό Κόμμα, δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουμε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Τα μεγάλα κόμματα κερδίζουν πείθοντας την κοινωνία, όχι ξεγελώντας οριακές ομάδες της κοινωνίας.»

Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κοινωνία, βρε άνθρωπε; Τι είναι; Εξωγήινοι; Αναιρείτε και ακυρώνετε τον εαυτό σας με τις παλινδρομήσεις σας, κύριε Σαμαρά! Η σύγχυσή σας δεν κρύβεται. Πώς δηλαδή θα κερδίσετε την κοινωνία όταν δε μετακινείστε και λιγάκι προς τα αριστερά; Η κοινωνία βρίσκεται και προς τα εκεί! Δεν τη βλέπετε;

--«Είμαστε Κεντροδεξιό Κόμμα, θα γίνουμε μεγαλύτερο, θα γίνουμε καλύτερο, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό, πιο σύγχρονο, πιο ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Κόμμα. Δε θα γίνουμε ολίγον από απομίμηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα και μας φτάνει δεν χρειαζόμαστε δεύτερο.»

Όχι!!! Μη μετακινείστε ούτε χιλιοστό. Απαγορεύεται! Μη μιμείστε το ΠΑΣΟΚ και μιανθείτε! Για τέτοια είμαστε τώρα; Πάντως, αφού δηλώσατε ότι ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα και μας φτάνει, κι ότι δε χρειαζόμαστε δεύτερο, έτσι θα είναι. Ξέρετε εσείς!

Μιλάμε για απολίτικο λόγο-μνημείο σπουδαιογελοίας ρητορικής… Έτσι τον είδα εγώ και ειλικρινά απογοητεύτηκα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: