Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Όταν το καράβι βουλιάζει...


Όσοι αναρωτιόντουσαν για ποιον λόγο ο Καραμανλής «τρελάθηκε» και οδήγησε την Νέα Δημοκρατία σε σίγουρη συντριβή, έχουν έναν ακόμη γρίφο να λύσουν: 
Για ποιόν λόγο πενήντα μέρες μετά από τις εκλογές οι υπουργοί της κυβέρνησης αλληλοσκοτώνονται σαν να είναι μικρά παιδιά που κάποιος τα απειλεί να τους πάρει το παιγνίδι από το χέρι...

Η απάντηση βρίσκεται στις εκθέσεις των διεθνών οίκων και των Οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα βουλιάζει.
Βρίσκεται στις χτεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στη Βουλή των Ελλήνων.
Η Ελλάδα έχει ήδη γραφτεί στον... Τειρεσία και αδυνατεί  να βρει δανεικά. 
Εσείς, για παράδειγμα, θα δανείζατε γείτονά σας, για τον οποίον είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να σας επιστρέψει τα δανεικά;

Έτσι, καταφεύγουμε πλέον στους τοκογλύφους και ο κάθε νοικοκύρης ξέρει τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η καταστροφή είναι προ των πυλών, αφού ουδείς έχει γλιτώσει στο παρελθόν από τα νύχια των τοκογλύφων. 

Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν αντιλαμβάνονται σιγά – σιγά ότι δεν ήταν και μεγάλη «μαγκιά» να πάρουν τα κλειδιά του καταστήματος, όταν το κατάστημα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση διάλυσης.
Οι εκπρόσωποι του παλαιού ΠΑΣΟΚ, έχοντας στο παρελθόν εμπλουτίσει τις γνώσεις τους από τόσες και τόσες σπουδαίες εμπειρίες, σπεύδουν να πάρουν αποστάσεις ασφαλείας.

Εξακολουθούν, όμως, και λένε ψέματα στο λαό, όπως ακριβώς έκαναν και στην προεκλογική περίοδο. 
Προσπαθούν να εμφανίσουν ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, επιδιώκοντας να διατηρήσουν κάτι τις από τα σημερινά τους κεκτημένα ως εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όταν οι πολίτες θα αναζητούν τους υπαίτιους του ναυαγίου. 

Λυπούμαστε, αλλά, παρά τις εξαγγελίες, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει κατορθώσει να φέρει κάτι καινούργιο στην ελληνική πολιτική ζωή.
Καλή είναι η διαδικτυακή δημοκρατία, αλλά ο κ. Παπανδρέου οφείλει να ξεκαθαρίσει αν εμπιστεύεται ή όχι τον κ. Παπακωνσταντίνου. 
Αν ο κ. Πάγκαλος μιλάει εξ ονόματός του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ή αν ο κάθε ένας έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το δικό του δρόμο σε αυτή την κυβέρνηση.
Κι ο κ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του οφείλει να ξεκαθαρίσει επίσης την θέση του.
Μπορεί να παράγει έργο υπό αυτές τις συνθήκες; 
Αν πιστεύει ότι μπορεί, τότε δεν δικαιούται στο μέλλον να επικαλεστεί τον σημερινό πόλεμο που του γίνεται για να αιτιολογήσει πιθανή αποτυχία. 

Καλές είναι οι εξαγγελίες, τα αδιευκρίνιστα πλάνα για τις πράσινες επενδύσεις, τα ευχολόγια να περνάμε όλοι καλά, αλλά αυτή η κυβέρνηση αρχίζει και δείχνει σημάδια κακής νοοτροπίας πολύ – πολύ νωρίς. 

Να θυμίσουμε στον κ. Παπανδρέου ότι οι αλαζονικές συμπεριφορές απαξίωσαν την προηγούμενη κυβέρνηση στα μάτια των πολιτών. 
Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί κανείς από το ζενίθ στο ναδίρ.
Ο δρόμος για τις... άγονες γραμμές δεν είναι τόσο μακρινός όσο νομίζουν μερικοί...

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: