Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Τώρα ενοχλήθηκαν από τον ...Προβόπουλο!

Αποστάσεις από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα παίρνει η κυβέρνηση, μετά τις δηλώσεις του Γ. Προβόπουλου στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι είχε ενημερώσει Καραμανλή- Παπανδρέου για το ακριβές μέγεθος του ελλείμματος
 
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ προσπάθησε να συμψηφίσει τις ευθύνες. 
Την ενόχληση της κυβέρνησης προκάλεσε, επίσης, η δήλωση Προβόπουλου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα περί πτώχευσης: 
"Εγώ δεν μίλησα ποτέ για πτώχευση, με μπερδεύετε με τον κ. Παπανδρέου", επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ. Επιπλέον, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο κ. Προβόπουλος είχε ενημερώσει τον Γ. Παπανδρέου για μονοψήφιο έλλειμμα με τάση προς διψήφιο
 
Μιλώντας στις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουλή, την Τετάρτη (25/11) ο κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε από την πλευρά του αποστάσεις από την στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δηλώνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει δημοσίως είτε να συμφωνεί, είτε να διαφωνεί με τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο - όπως είπε - θα υπέσκαπτε ένα σύστημα στο οποίο ο καθένας έχει το ρόλο του και τα καθήκοντά του.
Πάντως, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η ενημέρωση του σημερινού πρωθυπουργού ήταν ότι το έλλειμμα βρισκόταν στο 8% με προοπτική για διψήφιο νούμερο.

"Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η ενημέρωση του πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ταμειακό έλλειμμα ήταν στις 8 μονάδες και θα πήγαινε σε διψήφιο νούμερο
Αλλά αυτό που δεν μας είχε ενημερώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν για που θα βρίσκεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που έφθασε στο 12,7%. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν το φανταζόμασταν", σημείωσε χαρακτηριστικά.


Νωρίτερα, ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε εμμέσως τον κ. Προβόπουλο για απόπειρα συμψηφισμού των ευθυνών.
"Ακούγαμε εκτιμήσεις αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μεγάλο εύρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Η τελευταία ενημέρωση που είχε ο κ. Παπανδρέου αφορούσε εκτίμηση που έκανε λόγο για μονοψήφιο αριθμό ελλείμματος με τάση προς το διψήφιο. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ δεν είχε μπροστά του στατιστικά στοιχεία για να γνωρίζει", είπε ο Γ. Πεταλωτής. Πρόσθεσε ότι την προηγούμενη διετία κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και πως "δεν μπορεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να έχουν την ίδια ευθύνη".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε σαφέστατες αποστάσεις από τις δηλώσεις Προβόπουλου. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον κ. Προβόπουλο ανέφερε ότι "ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κάνει τη δουλειά του και η ελληνική κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της".
"Την κάνει καλά;", ρωτήθηκε για να απαντήσει: "Η κυβέρνηση ναι". Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν σχολιάζει τη δουλειά του Γ. Προβόπουλου.
"Έχουμε μια σταθερή γραμμή, για την οποία δεσμευτήκαμε και πριν τις εκλογές και την οποία μετουσιώνουμε σε άμεση πολιτική, έτσι ώστε η πολύ δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας να αναταχθεί. Δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας και στην κοινωνική δικαιοσύνη", συμπλήρωσε.
"Η ΝΔ γνώριζε την κατάσταση για διψήφιο έλλειμμα", δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι μετά την εφαρμογή του προγράμματος από τη νέα κυβέρνηση ο επόμενος στόχος είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα σύγκλησης και σταθερότητας.


Κάλυψη σε Παπακωνσταντίνου

"Εννοείται ότι δεν υπάρχει θέμα να μένει ακάλυπτος ο υπουργός Οικονομικών", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επισήμανε ότι ο υπουργός έχει ένα "πάρα πολύ δύσκολο" έργο και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως "τιτάνιο" έργο που "αποτελεί συλλογικό έργο της κυβέρνησης".

- Στις 190 μονάδες βάσης εκτινάχθηκε η διαφορά των ελληνικών δεκαετών ομολόγων (spread), σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά.
- Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών διευρύνθηκε το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι του bund, με το ελληνικό ομόλογο να σημειώνει υποαπόδοση και έναντι άλλων περιφερειών της Ευρωζώνης.

Την αισιοδοξία του για την πορεία και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εκφράζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Τάκης Αράπογλου.

Βολές από το Εξωτερικό

Η Deutsche Bank σημειώνει σε μελέτη της ότι η Ελλάδα δεν αποκλείεται να τεθεί υπό στενή παρακολούθηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για οικονομική, αλλά και πολιτική αδυναμία της Ελλάδας, για μη βιώσιμη εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών και μη βιώσιμο εξωτερικό χρέος και επιμένουν στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης του τραπεζικού κλάδου. Η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο η Κομισιόν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες υποδείξεις προς την Ελλάδα και το Μάιο ή τον Ιούνιο αναμένεται να διαπιστωθεί εάν απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων.
Κατά τα λοιπά, το κλίμα για τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο επιβαρύνεται και από αρνητικά δημοσιεύματα. Η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Financial Times" σημειώνει σε δημοσίευμα της ότι "το αυξανόμενο χρέος της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης", ενώ προσθέτει ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει και μεγάλη διάθεση να αλλάξει τα δημόσια οικονομικά της".

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή, του τόνισε ότι "οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, αλλά και οι Χ. Αλμούνια και Γ. Προβόπουλος γνώριζαν το ύψος των ελλειμμάτων, καθώς και ότι τα δημιουργεί η πολιτική τους και η κερδοφορία του κεφαλαίου".
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ γνώριζε το ύψος του ελλείμματος. Μόνο ο ελληνικός λαός και η Αριστερά δεν το γνώριζαν". Κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει πράξη την προεκλογική του ρήση ότι "χρήματα υπάρχουν, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά".
Σήμα κινδύνου από Προβόπουλο
Την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αιχμή το ασφαλιστικό σύστημα επισήμανε, το βράδυ της Τρίτης, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε ότι η ΤτΕ αναθεώρησε επί τα χείρω την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας τώρα συρρίκνωση από 1% ως 1,5% μέσα στο 2009 - συμπληρώνοντας ωστόσο ότι δεν θα αγγίξει το 1,5%. Όσον αφορά την ανεργία, εκτίμησε ότι η απασχόληση θα μειωθεί κατά 1,5% με το ποσοστό ανεργία να ξεπερνά το 9,5%. Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον ίδιο, θα διαμορφωθεί για το 2009 στο 1,3% κατά μέσο όρο.

Είχε ενημερώσει προεκλογικά...

Ερωτηθείς για το αν ήταν ενήμεροι οι πολιτικοί αρχηγοί πριν τις εκλογές για τις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος είπε πως στις 2 Σεπτεμβρίου συνάντησε τον Κ. Καραμανλή και ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα, που ήταν στο 8%, "έβαινε προς διψήφιο ποσοστό" στο κλείσιμο του έτους, αν δεν λαμβάνονταν γενναία διαρθρωτικά μέτρα.
Στις 8 του ίδιου μήνα, ενημέρωσε επίσης τον Γ. Παπανδρέου (αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε) παρουσία του Γ. Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη για το ίδιο θέμα.

Αναφερόμενος στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για τον τρόπο μείωσης των ελλειμμάτων, τόνισε ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στον τομέα περικοπής δαπανών και όχι τόσο στην ενίσχυση των εσόδων. Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η κρίση έχει αναδείξει τις χρόνιες μακροοικονομικές ανισορροπίες και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, κορυφαία εκδήλωση των οποίων είναι τα μεγάλα "δίδυμα" ελλείμματα (το δημοσιονομικό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και χρέη (το δημόσιο και το εξωτερικό).

Προκειμένου να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος απαιτείται η άμεση εφαρμογή ενός συγκροτημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε. Ακόμη ο διοικητής της ΤτΕ, ζήτησε να γίνουν τολμηρά βήματα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, οι οποίες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα είναι οξύτατες.

"Ισορροπία τρόμου" για το δανεισμό

Ο κ. Προβόπουλος, όμως, "έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου" και για τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την δυνατότητά τους να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
"Λόγω της χειροτέρευσης των δημοσιονομικών στοιχείων οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, μας έχουν υποβαθμίσει και μας έχουν τοποθετήσει σε αρνητική προοπτική. Ακόμη είμαστε σε απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες αξιολογήσεις. Όμως, είμαστε σε μία φάση όπου κάποια στιγμή η ισορροπία φοβάμαι ότι θα είναι ισορροπία τρόμου. Αλλά δεν θέλω να το σκέπτομαι. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα συμβεί αυτό το πράγμα", είπε ο διοικητής.
Υπογράμμισε ότι θα κινδυνεύσουν να μη γίνονται αποδεκτά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου και όλων των κατηγοριών από τις ελληνικές τράπεζες και εξήγησε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν οι εμπορικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: