Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

«Θερμή» υποδοχή ετοιμάζουν στον Γ. Παπακωσταντίνου


Επαναλαμβάνεται η κριτική προς την Ελλάδα για την αποτυχία της να λάβει «αξιόπιστα και διαρκή» μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων αναμένεται να ασκήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη Σύνοδο του Εco/Fin που θα γίνει στις Βρυξέλλες την προσεχή Τρίτη, όπου και θα αποφασίσουν την υπαγωγή της χώρας μας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης.

Αυτό  αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου που έχει στην κατοχή του, "τα σημαντικά ελλείμματα των εσόδων και οι υπερβολικές δαπάνες οδήγησαν στην ισχυρή επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας το 2009, η οποία μπορεί μερικώς μόνο να αποδοθεί στην επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών".

Το έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Bloomberg, ετοιμάστηκε από μια ομάδα στελεχών από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, στις 1 και 2 Δεκεμβριου.

Στο κείμενο της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες από τα 27 κράτη της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «μεγάλα ελλείμματα των εσόδων και υπερβάσεις στις δαπάνες οδήγησαν σε σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης του προϋπολογισμού στην Ελλάδα, η οποία μόνο μερικώς μπορεί να αποδοθεί στην επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών».

Και τονίζεται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία «οφείλονται κυρίως στην ανεπαρκή αντίδραση των ελληνικών Αρχών».

Αντίθετα με άλλα κράτη της ευρωζώνης, τα οποία έχουν ελλείμματα που ξεπερνούν εφέτος το 3% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη παράταση της προθεσμίας για την περικοπή του ελλείμματός της κάτω του 3% ως το 2010.

Επικριτική είναι η Επιτροπή και όσον αφορά τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζονται από το έγγραφο «σαφώς ανεπαρκή». Τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας από τον Οκτώβριο του 2009 δεν έχουν επαληθευθεί ακόμη, με τους ελέγχους της Επιτροπής να συνεχίζονται, όπως αναφέρει το κείμενο. Εκτός της παραπομπής της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγραφος 8, το Εco/Fin θα ασχοληθεί και με άλλα σοβαρά θέματα, όπως το νομοθετικό πλαίσιο των τριών νέων ευρωπαϊκών Αρχών που αφορούν τη λειτουργία των τραπεζών, τη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων και τη δημιουργία φορέα για τον έλεγχο λειτουργίας των χρηματιστηριακών αγορών.

Στα βασικά θέματα συζήτησης περιλαμβάνεται επίσης η στρατηγική εξόδου από την ύφεση, το ζήτημα της φορολογίας και η προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. 
Θα συζητηθεί το ζήτημα του ΦΠΑ για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, η Οδηγία για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων και το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας με το Λιχτενστάιν για το θέμα της φοροδιαφυγής των ευρωπαίων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: