Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Οι κρίσεις ...πουλάνε καλά !



Παρακολούθησα  την «τηλεοπτική συνέντευξη» του μετέχοντος στα ΔΣ του ΟΤΕ επί εποχής του τρικούβερτου γλεντιού της SIEMENS και τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, κ. Παπακωνσταντίνου, σημερινού υπουργού ....Οικονομικών ( sic!).

Τα εισαγωγικά στο «τηλεοπτική συνέντευξη» ας προβληματίσουν τον κ. Χατζηνικολάου, καθώς έχει χάσει ρόλο, αρχές, ορίζοντες και δημοσιογραφικούς δρόμους.

Γενικά ήταν μια «στημένη συνέντευξη» προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα τα οποία ακροβατούσαν μεταξύ της θυμηδίας και του οίκτου, τόσο για τον δημοσιογράφο , όσο και για τον ....υπουργό Οικονομικών.

Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του κάνουν, κυριολεκτικά, «κουρελόχαρτο» τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις ο κ Χατζηνικολάου περιοριζόταν σε «soft» ερωτήσεις που δεν τιμά ούτε τον ίδιο , ούτε την μακρόχρονη παρουσία του στον δημοσιογραφικό χώρο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν προκλήθηκε και δεν απάντησε φυσικά για το φούσκωμα του ελλείμματος που τεχνηέντως επιχειρήθηκε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο.
Αυτό που ακόμη και το Econimist σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο "Μαθήματα αριθμητικής" παραδέχεται ότι «υπάρχουν υποψίες ότι τα στοιχεία ‘μαγειρεύονται’ για να δυσφημιστεί η προηγούμενη κυβέρνηση και να τονιστούν τα κατορθώματα της σημερινής ».

Όταν για κάποια στιγμή ο κ. Παπακωνσταντίνου ψέλλισε το γνωστό "δεν γνωρίζαμε το πραγματικό ύψος αυτού που παραλάβαμε", δεν κατακεραυνώθηκε από τον κ. Χατζηνικολάου ,αφού είναι γνωστό ότι ο κ.Προβόπουλος ομολόγησε ότι : «Ενημέρωσα για την κατάσταση των δημοσίων ελλειμμάτων τον κ. Καραμανλή στις 2 Σεπτεμβρίου και τον κ. Παπανδρέου στις 8 Σεπτεμβρίου», ένα μήνα προ των εκλογών. Το επιχείρημα λοιπόν ότι «δεν ξέραμε και γι’ αυτό τώρα ξεχάστε όσα είπαμε προεκλογικά » δεν μπορεί να σταθεί !

Ο έμπειρος δημοσιογράφος που έχει μετακομίσει στον χώρο των «νταβατζήδων εκδοτών» παρέμεινε με εκλεπτυσμένη σοβαροφάνεια ...δημοσιογραφικά άφωνος.
Δεν έθεσε καν το έλλογο ερώτημα γιατί καταφεύγουν στην υπερφορολόγηση και βάζουν το μακρύ χέρι του φορομπηχτικού μηχανισμού στην τσέπη της μικρομεσαίας οικογένειας, όταν προεκλογικά επανειλημμένα ερωτούντο «Πού θα βρείτε τα χρήματα, για να πραγματοποιήσετε αυτά που υπόσχεστε;» και απαντούσαν ότι: «Έχουμε εξασφαλίσει τα λεφτά, έχουμε προϋπολογίσει, έχουμε μελετήσει εκ των προτέρων».

Δεν έθεσε καν το ερώτημα γιατί κουρελιάζουν για ακόμη μια φορά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και προχωρούν σε πάγωμα -στην ουσία- μισθών και δεν προσανατολίζονται στην είσπραξη των ... 31 δισ. ευρώ από ανεξόφλητους φόρους, όπως τεχνηέντως προπαγανδιζόταν προεκλογικά σε μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά και να ισχυροποιηθεί επικοινωνιακά η χρηματοδότηση του οικονομικού προγράμματος του ΠαΣοΚ.

Την επόμενη φορά λοιπόν, ο κ. Χατζηνικολάου καλύτερα θα ήταν να ...θυμηθεί ποιος ο ρόλος του δημοσιογράφου, ποιος του εκδότη «μικρονταβατζή» και ποιος του εκπρόσωπου τύπου ενός υπουργείου ή ....ενός πολιτικού.
Το τελευταίο δεν περιορίζεται μόνο στο πρόσωπο του πράσινου κ. Παπακωνσταντίνου!

ΥΓ. Ο τίτλος είναι του Ιταλού συγγραφέα και ακαδημαϊκού καθηγητή της Σημειωτικής Umberto Eco. Με τα ακαδημαϊκά γραπτά του ο Eco εστιάζει στη σημειολογία και στις επιπτώσεις της στην κοινωνία.

 politis-gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: