Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Πρώτα καρότο, μετά μαστίγιο

Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ σκληρών μέτρων ή ήπιας αντιμετώπισης της κρίσης στην οικονομία διαμηνύει τώρα η κυβέρνηση και δηλώνει ότι θα πάρει όσα και όποια μέτρα θεωρεί αναγκαία για την οικονομία.
Ωστόσο, πολλά από αυτά που προγραμματίζει ή έχει ήδη εξαγγείλει για το 2010 έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που του είχαν δώσει πολιτικό πλεονέκτημα έναντι της Ν.Δ. και τελικά την εκλογική νίκη....


Η παραπάνω θέση αποτελεί πλέον κυβερνητική γραμμή και αποφασίστηκε στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ λίγο νωρίτερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι σε οριακό σημείο.

Καλεί αρχηγούς

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ο Γ. Παπανδρέου να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε διάλογο, κυρίως για την οικονομία και το ασφαλιστικό, αλλά και για την υγεία και τις θεσμικές αλλαγές. Ωστόσο αυτές οι επαφές θα καθυστερήσουν λίγο ακόμα μέχρι η Ν.Δ. να αποκτήσει πρόεδρο.

Οσον αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν χθες ότι αυτές που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα είναι εκείνες για τις 100 πρώτες μέρες. Και γι' αυτές γίνεται ένας αγώνας δρόμου να γίνουν νόμοι του κράτους μέχρι τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ώστε να παρουσιάσει εκεί η κυβέρνηση ένα θετικό έργο. Από εκεί και πέρα, έλεγαν, η κυβέρνηση θα κριθεί συνολικά για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της στο τέλος της τετραετίας.

Για την ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί μια πολιτική που θυμίζει το καρότο και το μαστίγιο. Η πολιτική αυτή υλοποιείται με ένα πακέτο μέτρων που φαίνεται ότι είναι ευνοϊκά για τους πολίτες (το καρότο) και με ένα πακέτο σκληρών μέτρων που προετοιμάζεται για μέσα στο 2010 (το μαστίγιο).

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: