Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ο Πρωθυπουργός …εξωτερικού και οι πράσινες φούσκες



green_bubbleΟι πράσινες φούσκες στην οικονομία ξεκίνησαν νωρίς. Ούτε 40 ημέρες δεν πέρασαν από τις εκλογές, η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, απαιτούνται μεγάλες ανατροπές αλλιώς πάμε για φούντο και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διχασμένη. 

Μεταξύ των πραγματικών προβλημάτων και των επώδυνων λύσεων που πρέπει βρει και μεταξύ της λαϊκίστικης προεκλογικής εκστρατείας του. 

Τότε που έλεγε ότι τα χρήματα δεν είναι το παν, ότι υπάρχουν λεφτά, ότι δε θα θιγούν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και άλλα πολλά.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, κι ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε την ιστορική ευκαιρία να αλλάξει την πορεία της χώρας προς την καταστροφή, βλέπουμε μια σειρά από αποφάσεις (και μη αποφάσεις) οι οποίες μόνο σε εκείνους που τις παίρνουν αρέσουν.
Eγκλωβισμένος ο Γ. Παπανδρέου κατά κύριο λόγο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατά δεύτερο δε βάζουν το μαχαίρι στην πληγή.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα προ της 4ης Οκτωβρίου γύρισαν μπούμερανγκ και πλέον η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λάβει ούτε ένα μέτρο σωστό και κυρίως μακροπρόθεσμο.
Αν δεν έλεγαν όλα αυτά τα απίστευτα πριν τις εκλογές τώρα θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κακή κατάσταση.
Αντιθέτως, προσπαθούν να ξεφύγουν με ημίμετρα και ανακοινώσεις που δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθούν.
Και βέβαια συνεχίζουν να δανείζονται αφειδώς και με πολύ υψηλά επιτόκια.
  • -  Είπε ο υπουργός Οικονομικών ότι θα φτιαχτεί μια νέα φορολογική δήλωση στην οποία θα είναι υποχρεωμένοι όλοι οι πολίτες να δηλώνουν τα πάντα, όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και το πόθεν έσχες. Και αναρωτιέται κανείς: Ποιος μηχανισμός θα είναι αυτός που θα ελέγξει και θα διασταυρώσει όλα αυτά τα στοιχεία των άνω των 4,5 εκατ. δηλώσεων. Φανταστείτε ότι τώρα τα πόθεν έσχες έχουν στιβαχθεί στον Άρειο Πάγο σε μια αποθήκη και κανείς δεν έχει ελέγξει τίποτε.
  • - Η κυβέρνηση στην ουσία ομολογεί ότι δεν μπορεί να πιάσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες αν και τους γνωρίζει. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν 10-12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο αλλά μένουν σε βίλες, οδηγούν πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη, μένουν μακριά από την εφορία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους ελέγξει ή μήπως δε θέλει αφού πρόκειται για μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων;
  • - Το οικονομικό επιτελείο δε λέει ουσιαστικά τίποτε και σε ότι αφορά τις κρατικές δαπάνες. Δηλαδή με το να κοπούν τα κρατικά αυτοκίνητα κάνουμε οικονομία ή απλά επικοινωνία; Όταν συστήνουμε επιτροπές για κάθε πρόβλημα που προκύπτει και πληρώνουμε συμβούλους για κάθε θέμα που τρέχει στην επικαιρότητα πώς περικόπτουμε τις δαπάνες;
  • - Τη μια λέει ότι θα μειώσει το κράτος, θα προσλαμβάνει λιγότερους, θα καταργήσει τα stage κι από την άλλη προαναγγέλλει προσλήψεις, αλλάζει το σύστημα διορισμών αλλά όχι προς το να κάνει το κράτος λιγότερο υδροκέφαλο.
  • - Και τέλος, έχουν αρχίσει ήδη οι πρώτες έριδες μεταξύ υπουργών και οι πρώτες γκρίνιες. Η Λούκα με τον Πάγκαλο και τον Παπακωνσταντίνου, κάποιοι βουλευτές με τον τσάρο της οικονομίας, άλλοι με την Τίνα Μπιρμπίλη και κάποιες άστοχες ενέργειές της και πολλοί άλλοι με τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος είναι περισσότερο πρωθυπουργός Εξωτερικού αφού τις περισσότερες ημέρες ασχολείται με τα προβλήματα της σοσιαλιστικής διεθνούς ή ετοιμάζεται για λύσεις – πακέτο σε Σκόπια και Ελληνοτουρκικά.
Ας αφήσουν λοιπόν για λίγο την επικοινωνία και τις πομφόλυγες για εξεταστικές επιτροπές για τα στατιστικά στοιχεία, για ηλεκτρονικά πόθεν έσχες, για περικοπές δαπανών κι ας δουν το πραγματικό πρόβλημα. 
Κι αυτό είναι ότι η χώρα έχει πτωχεύσει έστω κι αν δε βρίσκεται κάποιος Τρικούπης να το πει φωναχτά.

Αριστερός Ψάλτης
Από Factorx

1 σχόλιο:

exomatiakaivlepo είπε...

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009
ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_2154.html