Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Η χώρα δεν αντέχει άλλα λάθη οικονομικής πολιτικής

Με την ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2009 που δημοσιεύθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ξεκαθάρισε και προς τη νέα κυβέρνηση πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα στα δημόσια οικονομικά.

Αφήνει δε να εννοηθεί πως είχε ενημερώσει προεκλογικά και τους δύο αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων εξουσίας, τον Γ.Α.Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή, πως το έλλειμμα θα άγγιζε στα τέλη του τρέχοντος έτους, το απίστευτο μέγεθος του 12,5% του ΑΕΠ.


Ο διοικητής επανέρχεται λοιπόν με πρόταση για την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική, ώστε η χώρα να περιορίσει μεσοπρόθεσμα σε επιτρεπόμενα επίπεδα τα ανοίγματα στον πίθο των Δαναΐδων που έχει καταντήσει ο κρατικός προϋπολογισμός, με απώτερο σκοπό να περιορισθεί βέβαια και το δημόσιο χρέος που κινείται σε ανεξέλεγκτα μεγέθη.


Η ενδεδειγμένη πολιτική που προτείνει ο κ. Προβόπουλος περιλαμβάνει μέτρα μείωσης του ελλείμματος που θα περιλαμβάνουν κατά τα δύο τρίτα περιορισμό δαπανών και κατά το υπόλοιπο αύξηση εσόδων.


Απέναντι στις πραγματικότητες αυτές έχουμε την εντύπωση πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ρίξει το κύριο βάρος στην αύξηση της φορολογίας και όχι στη μείωση των δαπανών. Και τούτο διότι το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι τα φορολογικά έσοδα του κράτους ως ποσοστό του ΑΕΠ κινούνται πολύ χαμηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.


Έτσι η κυβέρνηση συμπεραίνει σε ανώτατο πολιτικό πλέον επίπεδο, πως η αύξηση της φορολογίας είναι επιβεβλημένη, ώστε να ενισχυθεί ο αναδιανεμητικός ρόλος του κράτους.


Εδώ όμως διαπιστώνουμε τρία σημαντικά λάθη, που μπορεί να αποβούν μοιραία για την οικονομική πολιτική και για τη χώρα.


Κατά πρώτο η συλλογιστική αυτή ξεχνά πως περίπου το 30% των δημόσιων δαπανών έχουν σχεδόν μηδενική αποτελεσματικότητα.


Κατά δεύτερο δεν λαμβάνεται κατ' ουσία υπόψη, πως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση που θα χειροτερεύσει, αν επιδιωχθεί να αφαιρεθούν από τον ιδιωτικό τομέα επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ, όπως φαίνεται να είναι ο στόχος.


Και, τέλος, το σημαντικότερο ίσως λάθος που κάνει η κυβέρνηση είναι πως ο ιδιωτικός τομέας θα «συμφωνήσει» ασμένως, να πληρώσει τους επιπλέον φόρους.

Προσοχή λοιπόν στις παρενέργειες.


Nαυτεμπορική


Δεν υπάρχουν σχόλια: