Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Στρατηγική συμφωνία Άγκυρας – Σκοπίων!

Με άτυπη αλλά ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ. Για στρατιωτική ενίσχυση και υπέρβαση του ελληνικού βέτο…!

Ότι υπάρχει ουσιαστικός άξονας Άγκυρας – Σκοπίων δεν είναι καθόλου νέο. Νέο είναι ότι αυτός ο άξονας ενισχύεται και αποκτά στρατηγικό περιεχόμενο με σειρά κρίσιμων συμφωνιών σε επίπεδο «εθνικής αμύνης» μεταξύ των 2 χωρών, τις οποίες και προσυπέγραψαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί την περασμένη εβδομάδα στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου μετέβη και έγινε δεκτός με «ζουρνάδες και νταούλια» ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων κ. Κονιανόφσκι, για συνομιλίες με τον ομόλογο του της Τουρκίας κ. Γκιονούλ.
Παρόλο που δεν εξεδόθησαν ανακοινώσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών, έκθεση της εκεί διπλωματικής μας αποστολής πληροφορεί τους αρμόδιους του υπουργείου Εξωτερικών εδώ ότι:


1) Συνομολογήθηκε παροχή αυξημένης στρατιωτικής βοήθειας της Τουρκίας προς τα Σκόπια, η οποία και θα μεταφρασθεί άμεσα σε, α) συστηματική εκπαίδευση στις δυνάμεις της βόρειας γείτονος, και β) προμήθεια πολεμικού υλικού και τεχνολογίας, «ενταγμένης στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών».
2) Υπάρχει σταθερή στήριξη του αιτήματος των Σκοπίων για ένταξη στους θεσμούς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με στόχο την «υπέρβαση των αντιδράσεων που προβάλλονται». Και με αυτό υπονοείται σαφώς το ελληνικό βέτο, που είχε από πλευράς Αθήνας τεθεί ως συνέπεια της σκοπιανής αδιαλλαξίας για το θέμα του ονόματος.

Γίνεται αντιληπτό εν προκειμένω ότι με αυτές τις μη ανακοινώσιμες συμφωνίες προωθείται ( ή καλύτερα αναβαθμίζεται) στρατηγικός άξονας σε βάρος της Ελλάδος. Από τη μια με την Άγκυρα να προετοιμάζει ακόμη έναν μοχλό αντιπερισπασμού και από την άλλη με τα Σκόπια να αποκτούν παραπέρα ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους θέσεων.
Από πλευράς Αθήνας – σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη που μίλησε στο «ΠΑΡΟΝ» για το θέμα – εκτιμάται ότι δεν αποκλείονται… παρενοχλήσεις και κάποιες προκλήσεις, στο πλαίσιο κλασικής μεθόδου στρατηγικού εκβιασμού από πλευράς είτε της μιας είτε και των 2 χωρών, κάτι που θα γίνει αισθητό σύντομα. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι προς την κατεύθυνση άξονος Άγκυρας – Σκοπίων κινούνται και οι ΗΠΑ, που δυσφορούν για το βέτο της Ελλάδος, καθώς θέλουν την ταχύτερη δυνατή ενσωμάτωση των Σκοπίων στους ΝΑΤΟϊκούς θεσμούς.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: