Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ιδιωτική Κυβέρνηση φίλων

Ώδυνεν όρος και έτεκεν παρέα.

Και από το πρωί σήμερα η παρέα παίζει στα κανάλια όλης της χώρας.


Τα κριτήρια που συνθέτουν την παρέα, απλά.


Είσαι φίλος, γίνε μέλος. Μέλος της Κυβέρνησης δηλαδή.


Γι αυτό επιστρατεύτηκε ο Παμπούκης ώστε από τις υποθέσεις του Τρεπεκλή να μετακομίσει στις υποθέσεις της Κυβέρνησης, ή ακόμη και ο Βούγιας ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα απ’ όλους τη γεύση των Παπανδρέου.



Όλοι ανεξαιρέτως οι κρίσιμοι τομείς της πολιτικής της Χώρας βρίσκονται στα χέρια προσωπικών φίλων του Γιώργου Παπανδρέου.



Για να είμαστε όμως δίκαιοι, η πιο επιτυχημένη αλλά και κρίσιμη τοποθέτηση ήταν αυτή του Θεόδωρου Πάγκαλου. Με μια προϋπόθεση, τη μακροημέρευση του. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερκερασθούν οι τεράστιες αρρυθμίες που θα προκληθούν στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης από τους ατυχείς διαχωρισμούς και συγχωνεύσεις που έγιναν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις εξαγγελίες Παπανδρέου.



Ένα παράδειγμα και μόνο. Η Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ακολούθησε το Λιμενικό Σώμα και βρέθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Δημόσιας τάξης).



Στο επίπεδο διαχείρισης των προσώπων υπάρχουν ζητήματα τα οποία σύντομα θα βγουν στην επιφάνεια.


Πώς να εκλάβει δηλαδή η Αντωνίου ότι προτιμήθηκε για Υφυπουργός ο Μωραϊτης ή πως θα το πάρει ο Κουκουλόπουλος, επί χρόνια επιτυχημένος αυτοδιοικητικός, ότι έγινε ο Ρόβλιας με μηδενική εμπειρία σε επίπεδο αυτοδιοίκησης Υφυπουργός Εσωτερικών.


Και ο Απόστολος Κακλαμάνης που από 10ος βγήκε 4ος στη Β’ Αθήνας, με τι καρδιά θα ψηφίσει τον Φ. Πετσάλνικο που στο Νομό του σημειώθηκε το χειρότερο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.


Και η Βάσω και η Δαμανάκη και ο Φλωρίδης και η Μιλένα θα χειροκροτούν στη Βουλή τις πρωτοβουλίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη σκέψη ότι πρώτα οι φίλοι.



Σε ότι τέλος αφορά το Σκανδαλίδη, ο Παπανδρέου έχει δηλώσει επανειλημμένα στο στενό του κύκλο ότι θεωρεί διαλυτική για τη Δημόσια Διοίκηση την περίοδο της Υπουργίας Σκανδαλίδη στο Προεδρίας για τα θέματα Δημόσιας Διοίκησης . Έτσι ούτε το γεγονός ότι ήταν ένας από τους διεκδικητές της Προεδρίας στάθηκε ικανό να ανακόψει τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.



Το πιο αστείο που συνέβει στην Κυβέρνηση αυτή, ήταν αυτό που έγινε με τον κουρδιστό πορτοκαλί Υφυπουργό, που από θέματα υψηλής πρακτορικής βρέθηκε ξαφνικά στα πεζά θέματα διαχείρισης του ζωικού κεφαλαίου.



Η χειρότερη εντύπωση πάντως της ημέρας εξασφαλίζεται από την νέα Υπουργό Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου, από τα χαράματα στο κανάλι να χαμογελά αμήχανα, λέγοντας βαρετές γενικότητες δύο ώρες πριν ορκιστεί.


Τουλάχιστον ο κ. Πεταλωτής δήλωσε στο ΜΕGΑ ότι δεν ξέρει που είναι το γραφείο του και που γίνεται η διαδικασία του μπριφινγκ. Προφανώς θα του το πουν αργότερα




Για να σοβαρευτούμε όμως στα δύσκολα πρέπει να προειδοποιήσουμε ότι σε μια περίοδο όπου χρειάζεται επιτάχυνση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και διευκόλυνση των επενδύσεων, ο πρόχειρος τρόπος με τον οποίο έγιναν οι τεμαχισμοί και συγκολλήσεις των Υπουργείων εγγυάται για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαντικές αρρυθμίες και αναποτελεσματικότητα της διοίκησης. Ευτυχώς που κατήργησαν πάλι το Υπουργείο Αιγαίου που είχε ήδη καταργηθεί το 2007.


Τάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: