Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Το παραμύθι της πράσινης ανάπτυξης


Της Σοφίας Βούλτεψη

Για το σύνολο του ευρωπαϊκού νότου, θέμα πράσινης ανάπτυξης για τα επόμενα τουλάχιστον πενήντα χρόνια δεν υπάρχει. Όχι επειδή δεν είναι το ιδανικό. Διότι η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και τον πλανήτη θα σώσει και νέες θέσεις εργασίες δημιουργεί και γεννά συνθήκες μιας ποιοτικότερης ζωής.

Δεν είναι δυνατόν, όμως, να μιλούμε για πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα, διότι αυτή είναι πολύ ακριβή και η Ελλάδα είναι μια καταχρεωμένη χώρα. Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στην Ε.Ε. Και έχει διαπιστωθεί ένα χάσμα ανάμεσα στις βόρειες χώρες. Αυτές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις οικονομίες τους και πέτυχαν σύγκλιση των οικονομιών τους είναι οι πρωτοπόροι. Αντίθετα, στο νότο βρίσκονται οι ουραγοί. Οι χώρες δηλαδή με μεγάλα ελλείμματα και χρέη και αποκλίνουσες οικονομίες, όπου εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει η πολυτέλεια να ξοδευτούν χρήματα για την πράσινη ανάπτυξη. Χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αν και διαθέτουν βιομηχανική και επομένως οικονομική ευρωστία, ανήκουν στους ουραγούς.

Για να υπάρξει αυτή, πρέπει να ξεθεμελιωθούν όλες οι δομές και οι υποδομές μιας χώρας, να γκρεμιστούν κτίρια, κοντολογίς να ξαναχτιστεί από την αρχή. Κι αν για την Ισπανία ή για την Ιταλία αυτό αποτελεί μακρινό όνειρο, πώς μπορεί αυτό να συμβεί στην Ελλάδα; Ούτε σε εκατό χρόνια. Επομένως, συζητάμε για να συζητάμε. Επειδή μαζεύτηκαν τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο μαγευτικό Νουέβο Βαγιάρτα του Ακαπούλκο και, εμπνευσμένοι από το τοπίο, είπαν να βάλουν κάτι το εντυπωσιακό στην ατζέντα τους.

Επιπλέον, για να επιτύχουν οι χώρες-πρωτοπόροι την πράσινη ανάπτυξη, έπρεπε προηγουμένως να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία. Όταν σ’ αυτούς τους καθοριστικούς τομείς δίνονται ακόμη μάχες οπισθοφυλακής από κάθε είδους συντεχνία και κάθε είδους διεφθαρμένο άθυρμα, δεν μπορούμε μιλούμε ούτε καν για ανάπτυξη.

Φυσικά, όταν δεν έχεις τίποτε να προτείνεις, όταν σε καταδιώκει ένα βεβαρημένο παρελθόν και, κυρίως, όταν οι αντίπαλοί σου βρίσκονται διαρκώς εκτός κανόνων επικοινωνίας, προφανώς μπορείς να υπόσχεσαι τα πάντα. Από πράσινη ανάπτυξη μέχρι πράσινα άλογα…


Δεν υπάρχουν σχόλια: