Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ρυθμοί προσυνεδριακοί στη Νέα Δημοκρατία

Έντονες είναι οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ ενόψει του συνεδρίου του κόμματος για την εκλογή νέου προέδρου στις 7 Νοεμβρίου.

Υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση τάσσονται οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι, Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς.

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος ανακοίνωσε και επίσημα, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Δηλώνω παρών για μια μεγάλη νικηφόρα κεντροδεξιά παράταξη», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος παράλληλα ζήτησε από τον Κώστα Καραμανλή «να παραμείνει στην ηγεσία της παράταξης και ενωμένοι, μζί με νέους ανθρώπους, παίρνοντας γενναίες αποφάσεις, αλλάζοντας πολλά, μακριά από συναισθηματισμούς και ισορροπίες, να προσπαθήσουμε μαζί».


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο κ. Ψωμιάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον κόσμο της ΝΔ.


«Η απόφασή μου να διεκδικήσω την προεδρία υποδηλώνει ότι στέκομαι δίπλα στον προδομένο αλλά υπερήφανο λαό της Νέας Δημοκρατίας και ότι όλοι μαζί με ψυχραιμία και ενότητα μπορούμε να κρατήσουμε όρθια την παράταξη. Η Νέα Δημοκρατία θα ξαναβρεί το δρόμο της. Πολλά όμως πρέπει να αλλάξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Εν τω μεταξύ, την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα της ΝΔ γνωστοποίησε με δηλώσεις του στο Real FM ο Λευτέρης Ζαγορίτης, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά.


Πρόταση για εκλογή προέδρου από τη βάση


Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο συνέδριο, η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση του κόμματος, επισημαίνοντας όμως πως υπάρχει καταστατικό και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί. «Οποιαδήποτε συμφωνία για ενίσχυση του εκλεκτορικού σώματος, θα με βρει σύμφωνη», ξεκαθάρισε.


Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής έχει ουσιαστικά ξεκινήσει με βάση το καταστατικό μια διαδικασία Συνεδρίου», ωστόσο, «οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει για ενίσχυση του εκλεκτορικού σώματος, ώστε να ακουστεί δυνατότερα η φωνή της εκλογικής βάσης, θα με βρει σύμφωνη», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.


Τόνισε ακόμη ότι "η ΝΔ υπέστη μία μεγάλη ήττα και είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός και εντάσεις, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε το στόχο μας. Στόχος είναι να ανασυγκροτήσουμε ταχύτατα την παράταξη ώστε να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας ως μια ισχυρή αξιωματική αντιπολιτευση".


Aπό την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πρότασή του για εκλογή προέδρου από τη βάση, τονίζοντας πως μια ενδεχόμενη συμμετοχή όλων των φίλων της παράταξης στην ψηφοφορία θα αποτελέσει «δημοκρατική κατάκτηση».


Μετά από συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης με τον Κ. Καραμανλή, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι και η κ. Μπακογιάννη αποδέχθηκε την πρότασή του και πρόσθεσε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες «όλοι να συμφωνήσουμε σε αυτό, που ανταποκρίνεται στη προσδοκία των πολιτών που πρόσκεινται στη ΝΔ».


Και ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δέχεται την όποια συμφωνία «για μικρό ή μεγάλο γήπεδο αρκεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας».


«Η ΝΔ άρχισε να χάνει όταν έπαψε να ακούει τους οπαδούς της», σημείωσε και υπογράμμισε: «Όχι μόνο μία μέρα συνέδριο, θα είναι άδικο και για τα στελέχη κι για τους οπαδούς της».


Τέλος, ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος η εκλογή να γίνει από ένα πολύ μεγάλο εκλεκτορικό σώμα, ενδεχομένως όλους τους ψηφοφόρους ή τα μέλη της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει καταστατικό, το οποίο είναι δεσμευτικό και μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με απόφαση του Συνεδρίου.


Συνεδριάζει αύριο η Οργανωτική Επιτροπή


Συνεδριάζει αύριο η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου για την εκλογή νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του κ. Δ. Σιούφα. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος, Ρηγίλλης 18.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παλιά ξινά σταφύλια
Δυστυχώς η Ντόρα είναι κόρη του πατέρα της και όσο και αν κράτησε το όνομα Μπακογιάννη αυτό για τη βάση της Ν.Δ δεν λέει τίποτε. Όσο για τον ...λαγό της Ντόρας που λέγεται Μειμαράκης φάνηκαν οι πραγματικές του δυνατότητες στο υπουργείο Άμυνας