Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Προέχει το εθνικό συμφέρον


«Η ΝΔ θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη λήψη ακόμη και αντιδημοφιλών μέτρων, αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση δεν θα ασκήσει μηδενιστική αντιπολίτευση, αν και η ίδια την αντιμετώπισε ως κυβέρνηση».

Στη θέση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σήμερα το απόγευμα στις προγραμματικές δηλώσεις, που ανέγνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ΝΔ δεν παίζει με τους θεσμούς και ότι θα ψηφίσει εκ νέου την ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.


Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση να επιτύχει στο έργο της με δεδομένο ότι οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. «Βασική προϋπόθεση για τους κοινούς στόχους είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων με πρόταξη του εθνικού συμφέροντος», είπε.


Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε αρχικά στις οικονομικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι ο ίδιος τις περιέγραψε προεκλογικά λέγοντας αλήθειες και έγινε δυσάρεστος χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, γιατί πάνω από όλα έθεσε το εθνικό συμφέρον.«Η ΝΔ θα τηρήσει υπεύθυνη θέση στα οικονομικά και δεν θα αντιταχθεί σε δυσάρεστα, αν είναι σε σωστή κατεύθυνση», τόνισε.


Ανέφερε, επιπλέον, την ανάγκη να λειτουργήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα εποικοδομητικά και όχι μηδενιστικά, βάζοντας φρένο στον κομματικό ανταγωνισμό που οδηγεί σε λανθασμένες τακτικές και αποφάσεις: «Ο φαύλος κύκλος της ανακύκλωσης διαφωνιών σε όλα πρέπει να σπάσει και χρειάζεται να δείξουμε την ευθύνη αυτή. Μόνον έτσι θα γυρίσει σελίδα το κομματικό σύστημα και ο τόπος».


Σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «περιείχαν γενικά αποδεκτές αρχές» υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι πρόθεσή του να ασκήσει κριτική, αλλά να αναφερθεί σε αναγκαιότητες για να πάει μπροστά η πατρίδα.


«Μια νέα κυβέρνηση, πάντως, δεν ξεκινά καλά καταφεύγοντας σε μικροψυχίες, ισοπέδωση και απαξίωση», είπε και υπογράμμισε ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα της δική του κυβερνήσεως ανακόπηκαν από την κρίση, που επιδείνωσε τις αδυναμίες. «Επιβάλλεται, όμως, συνέχιση δύσκολων αποφάσεων με τόλμη και διορατικότητα».


«Το τι έγινε στο παρελθόν έχει μικρή σημασία», σημείωσε ακόμη ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι τι θα γίνει τώρα και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τα όποια θετικά έγιναν επί ημερών μας. Χάθηκαν ευκαιρίες και από τη νοοτροπία του "όχι σε όλα". Δυστυχώς, η έκκλησή μου να συνεννοηθούμε, απορρίφθηκε».


Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε και στην «αμφίσημη» -όπως τη χαρακτήρισε- πολιτική της κυβέρνησης για τους μεγάλους οργανισμούς, όπως την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα διευρωπαϊκά δίκτυα και τα λιμάνια κρίνοντας ότι «πλήττεται η επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας» και συμπλήρωσε πως «δεν είναι δυνατόν να υποκύπτει η κυβέρνηση σε συντεχνιακές μειοψηφίες, που περιφρονούν το εθνικό συμφέρον».


Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για «τακτική που κατέστη συμμαχική και συνιστά όπλο, που δίδεται («την εμπιστευόμαστε») στη νέα κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στις κοινές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κρίνοντας ότι είναι αναγκαία η σύμπραξη τόσο στα εθνικά, όσο και στα ζητήματα, που αφορούν την οικονομική κρίση, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις.


«Η ΝΔ θα ασκήσει υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση και θα στηρίξει και αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Πρόθεσή μου είναι να βοηθήσουμε τη χώρα να γυρίσει σελίδα και στον κομματικό ανταγωνισμό και να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων πολιτών».



Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

citypress

Δεν υπάρχουν σχόλια: