Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου Δράμας

Εκατοντάδες συμμετοχές αθλητών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Σαββατοκύριακο 17-18 Οκτωβρίου



Μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις Αγώνων Βουνού στη χώρα μας προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς από τον δήμο Παρανεστίου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας.



Το Παρθένο Δάσος –τμήμα του σπάνιας ομορφιάς Δάσους του Φρακτού- θα φιλοξενήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Οκτωβρίου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τους Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Trail 2009), και ειδικότερα: τον Υπερμαραθώνιο (105 χλμ), τον «μικρό» Μαραθώνιο (32,6 χλμ) και τον Δρόμο Αλκίμων Παίδων (1.200μ.) για νεαρούς εφήβους (12-13 χρόνων).


Συνολικά, 343 είναι οι συμμετοχές στον Υπερμαραθώνιο και στον «μικρό» Μαραθώνιο (ή «Παρανέστιο Μονοπάτι» -όπως έχει ονομαστεί), ενώ δεκάδες παιδιά θα εγκαινιάσουν τον Δρόμο Αλκίμων Παίδων (διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά), συμμετέχοντας κι αυτά με το δικό τους τρόπο στη «γιορτή» που οργανώνεται στο Παρανέστι με σύνθημα «Τρέχουμε για τη Φύση – Προστατεύουμε το Περιβάλλον».


Περίπου 400 εθελοντές από το νομό Δράμας και τις γειτονικές περιοχές θα δουλέψουν σκληρά για τουλάχιστον τρεις μέρες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των αθλητών σ’ αυτή την εξαιρετικά απαιτητική διοργάνωση.


Υγειονομικοί, διασώστες, αστυνομικοί, πυροσβέστες, ραδιοερασιτέχνες, μέλη κυνηγετικών συλλόγων, οδηγοί αυτοκινήτων, συνοδοί βουνού, νομαρχιακοί και δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά και πολλοί κάτοικοι του δήμου Παρανεστίου, συντονίζουν τη διάθεση και τη δράση τους, με τρόπο ώστε οι αθλητές και οι συνοδοί τους να περάσουν μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία στο Παρθένο Δάσος και στη γύρω περιοχή.


Η εκκίνηση του Υπερμαραθωνίου θα γίνει στις 8 το πρωί του Σαββάτου στο ρέμα Ζαρκαδιάς (κοντά στο Παρανέστι) και αυτή του «μικρού» Μαραθωνίου θ’ ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι από την Πλατεία Παρανεστίου.


Ο Δρόμος Αλκίμων Παίδων θα διεξαχθεί στις 9 το πρωί της Κυριακής.

Ο τερματισμός και των τριών αγώνων θα γίνει στην Πλατεία Παρανεστίου (περιοχή Σιδηροδρομικού Σταθμού).

Ο χρόνος τερματισμού του Υπερμαραθωνίου δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τις 24 ώρες, ενώ αυτός του «μικρού» Μαραθωνίου τις πέντε.


Οι αθλητές θα διασχίσουν το Παρθένο Δάσος, ακολουθώντας ειδικά σχεδιασμένες και σεσημασμένες διαδρομές, ανηφορίζοντας μονοπάτια, υπερπηδώντας ρέματα και απολαμβάνοντας τοπία που λίγοι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν: δάση σημύδας, οξιάς και σπάνιων κωνοφόρων.


Η φθινοπωρινή πολύχρωμη χλωρίδα της οροσειράς της Ροδόπης θα προσφέρει «οπτική ανακούφιση» στην κούραση των αθλητών από τον πολύωρο αγώνα, που ειδικά για τους λιγότερο έμπειρους στον Υπερμαραθώνιο των 105 χιλιομέτρων θα περιλαμβάνει αναγκαστικά και μοναχικό περπάτημα μέσα στη νύχτα –αφού έχουν περιθώριο να τερματίσουν έως και τις 8 το πρωί της Κυριακής 18 Οκτωβρίου, δοκιμάζοντας πραγματικά τα όρια των σωματικών και ψυχικών τους δυνάμεων!


Η υπερμαραθώνια διαδρομή θα έχει δώδεκα σταθμούς υποστήριξης των αθλητών (με εφόδια για την πείνα, τη δίψα και τυχόν έκτακτες ανάγκες των συμμετεχόντων –αδιαθεσία, μικροτραυματισμοί κ.α.), ενώ ειδικοί εθελοντές θα «χτενίζουν» συνεχώς όλη την περιοχή για οποιαδήποτε απρόβλεπτη εξέλιξη.



Η διάθεση των Δραμινών για την υποστήριξη της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στην πληθώρα των εθελοντών και των χορηγιών από τοπικές επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και στη …μουσική επένδυση των διαδρομών του αγώνα από τον ερασιτέχνη Δραμινό σαξοφωνίστα Γιώργο Αθανασιάδη, που ανελλιπώς κάθε χρόνο συνοδεύει με τις μελωδίες του τους αθλητές σε διάφορα σημεία του Υπερμαραθωνίου, δημιουργώντας τους ιδιαίτερη ευφορία!


«Ψυχή» των Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους είναι η Δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου, που θεσμοθέτησε τους αγώνες για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2007, με την αμέριστη υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας και άλλων φορέων του νομού.


Πλέον οι αγώνες έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων και ξένων αθλητών μεγάλων αποστάσεων και περιλαμβάνονται στις διεθνείς βαθμολογίες, αφού η Επιτροπή Αξιολόγησης του φημισμένου Αγώνα του Mont Blanc έχει βαθμολογήσει με «3» τον Υπερμαραθώνιο του Παρανεστίου.


Ο δήμος Παρανεστίου και η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων ολοκληρώνουν τις μέρες αυτές τις προετοιμασίες τους για τη μεγάλη διοργάνωση του επόμενου Σαββατοκύριακου, ώστε οι αθλητές, οι συνοδοί τους και οι εκατοντάδες των επισκεπτών που παρακολουθούν τους αγώνες σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής και στον τερματισμό (στο κέντρο του Παρανεστίου) ν’ απολαύσουν για μια ακόμα χρονιά την ιδιαίτερα θερμή φιλοξενία των ανθρώπων της Παρανέστιας Γης και να θαυμάσουν τους πολύτιμους θησαυρούς της.


Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση, στην ιστοσελίδα paranestivft.com.



Δεν υπάρχουν σχόλια: