Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Η κατάργηση της συνέντευξης ( ! ), είναι οπισθοδρόμηση !


Η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων, κατάργηση των συνεντεύξεων, με τις προσλήψεις στο δημόσιο αλλά και σε ΔΕΚΟ να προχωρούν μόνο μέσω του γραφειοκρατικού ΑΣΕΠ.

Είναι οι λεγόμενες -από τους κεραμιδόγατους της δημοσιογραφίας και διαφόρους πολιτικάντηδες- ....«γαλάζιες» συνεντεύξεις. Βέβαια αυτό που δεν αναφέρουν είναι ότι πρόσληψη χωρίς συνέντευξη( στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ) δεν νοείται σε καμία χώρα του δυτικού κόσμου .

Γενικά είμαστε μια χώρα του άσπρου ή του μαύρου. Ένα θετικό γεγονός μπορούμε να το αναγάγουμε σε αρνητικό , εξετάζοντας όχι την «ταυτότητα του» και το «όλον του» στο πυλώνα της λογικής και της χρησιμότητας, αλλά ανακαλύπτοντας επιμέρους ελαττώματα του αντί να κληθούμε να τα διορθώσουμε, εμείς το απορρίπτουμε αλλόκοτα στο «όλον του». Μαύρο ή Άσπρο! Κράτος χωρίς «ειρμό» και συνέχεια!

Το κύριο αίτιο αυτής της κατάστασης είναι ο λαϊκισμός τον οποίο διάφοροι ταγοί τον αναγάγουν σε …«πολιτικό λόγο»!
Διαβάζω παραδείγματος χάριν τους μύδρους που εξαπολύουν διάφοροι κύκλοι και στελέχη της σημερινής κυβέρνησης κατά των συνεντεύξεων. Αποκρύπτουν ότι κάποιοι από αυτούς διορίστηκαν με τις ....«γαλάζιες» συνεντεύξεις που τόσο κατηγορούν!!!!

Αποκρύπτουν ότι και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, η διαδικασία αυτή υπήρχε και έβρισκε εφαρμογή σε ορισμένες διαδικασίες πρόσληψης. Απλά η ΝΔ την διεύρυνε .Και πολύ καλά έκανε κατά την γνώμη μου. Θα έπρεπε δε αυτή να είχε καθιερωθεί αδιακρίτως στο σύνολο των προσλήψεων στο δημόσιο!

Δεν μπορεί στο δημόσιο για άλλους να εφαρμόζεται η συνέντευξη και για άλλους όχι! Δεν νοείται να υπάρχουν εργαζόμενοι διαφόρων ταχυτήτων στο δημόσιο. Όλοι καλούνται να εργαστούν και να υπηρετήσουν τον πολίτη ( ο οποίος άλλωστε τους πληρώνει), άρα όλοι θα πρέπει να διαθέτουν κάποια στάνταρ ( ψυχολογικά, κοινωνικά, αξιακά κ.α) τα οποία δεν δύνανται να αποτυπωθούν μέσω των γραπτών μόνο διαγωνισμών ή του απλού συστήματος μοριοδότησης με βάση τους τίτλους σπουδών και οικογενειακά ή τοπικιστικά κριτήρια.

Οι εξεταστικές επιτροπές στις συνεντεύξεις καλούνται ( ή θα έπρεπε να καλούνται), να αξιολογούν τις ικανότητες του υποψηφίου και να εκτιμούν τα στοιχεία της προσωπικότητας του που σχετίζονται με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης εργασίας για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Εάν λοιπόν εντοπίζαμε το πρόβλημα στην στελέχωση και την λειτουργία αυτών των εξεταστικών επιτροπών, το λογικό θα ήταν να τις θεραπεύαμε από στρεβλώσεις και αγκυλώσεις , με κοινωνικά δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο.
Μέσω δε της κοινωνικής διαβούλευσης και του πολιτικού διαλόγου, να καθιερώσουμε και όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα θωράκιζαν την όλη διαδικασία.

Η σημερινή κυβέρνηση λοιπόν δεν πράττει το λογικό , αλλά το παράλογο. Το οπισθοδρομικό! Δεν δικαιολογείται εν έτη 2009 η λύση τύπου…. «πονάει πόδι, κόβει κεφάλι»!



2 σχόλια:

aris53m είπε...

και φυσικά είναι.

εκτός βέβαια ... αν "τυχαίνει" να γνωρίζεις τον άνθρωπο του οποίου και διαβάζεις το βοιγραφικό! ... όπως έκανε ο Χάρης ας πούμε ... ποιός Χάρης είπατε? όχι ο ακατανόμαστος, ο Καστανίδης!

ούτε μύτη δεν έχει ανοίξει ....

τέτοια ζώα είμαστε και τους εκλέξαμε με 10% διαφορά, λες και θα άλλαζε κάτι.

Sorry Stathis, για το ζώα

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. ΠΗΡΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΑΝ ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΣΕ ΞΕΝΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ "ΕΞΕΤΑΣΩ". ΣΕ ΒΕΒΑΙΩΝΩ ΟΤΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΓΑΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ, ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. (ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ :"ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ;"). ΟΤΑΝ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ!