Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Το" Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου " τίμησε τον Νάσο Βαγενά (ποιητή, συγγραφέα, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών)

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009 στο Δημοτικό Ωδείο τελετή απονομής του Μακεδονικού Βραβείου για το 2009 στον ποιητή, συγγραφέα, καθηγητή Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νάσο Βαγενά.


Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου ιδρύθηκε το 2002 από συμπολίτη μας στη Δράμα και σκοπός του είναι η βράβευση ενός Έλληνα πολίτη που έχει διακριθεί για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στις επιστήμες, στην λογοτεχνία ή στις τέχνες.


Τις προηγούμενες χρονιές βραβεύτηκαν η ποιήτρια - ακαδημαϊκός Κική Δημουλά, ο καθηγητής Φυσικής - ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, ο καθηγητής Ιατρικής - Νευροχειρουργός Δαμιανός Σακάς, η πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Βιοπολιτικής Αγνή Βλαβιανού - Αρβανίτη, ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης.


Για τον Νάσο Βαγενά και το έργο του αναφορά έγινε από τον Φιλόλογο κ. Γρηγόρη Πεντζίκη ενώ για την λειτουργία του Ιδρύματος μίλησε ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.


Το βραβείο απένειμε ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Ι.ΜΑ.Β κ. Θωμάς Μαργαρίτης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε :


«Όταν πριν επτά χρόνια ξεκίνησε την λειτουργία του το ΙΜΑΒ είχα πει ότι το βραβείο θα καταξιωθεί από την αξία αυτών που θα βραβευθούν.


Η σημερινή βράβευση είναι από τις καλύτερες που θα γίνουν ποτέ. Βραβεύουμε έναν μεγάλο άνθρωπο του πνεύματος ποιητή, συγγραφέα και κριτικό της λογοτεχνίας που είναι γνωστός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.


Ο Νάσος Βαγενάς είναι ένας σπουδαίος Δραμινός που ποτέ δε έκρυψε τον τόπο καταγωγής του, τον τόπο όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι το 1960. Η πόλη σας, η δική σας πόλη κύριε καθηγητά σας τιμά και χαίρεται γι' αυτή τη διάκριση.


Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον συμπολίτη μας που είχε την ιδέα του Μακεδονικού Βραβείου και έδωσε και τα χρήματα για την λειτουργία του Ιδρύματος».


Φανερά συγκινημένος ο κ. Νάσος Βαγενάς ευχαρίστησε για την βράβευση την οποία χαρακτήρισε ως την σημαντικότερη της ζωής του γιατί προέρχεται από την πατρίδα του.


Την πετυχημένη εκδήλωση πλαισίωσε η Μικτή Χορωδία του Δήμου Δράμας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: