Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Όταν αγνοείς την ιδιόμορφη τέχνη της διπλωματίας...

«Όταν οι πολιτικοί αγνοούν την ιδιόμορφη τέχνη της διπλωματίας και των ποικιλόμορφων χειρισμών της, τότε η συντριβή ορθώνεται έξω από την πόρτα σου.

Μάλιστα κατά έναν μαγικό τρόπο η συντριβή ...διαθέτει και το κλειδί για να την ανοίξει!»

Αυτό μου είχε πει πριν χρόνια γνωστός διπλωμάτης και ομολογώ ότι εξεταζόμενο σε βάθος χρόνου και γεγονότων ,είχε απόλυτο δίκιο.

Μπορεί η πολιτική να είναι η «τέχνη του εφικτού», να αξιοποιεί δηλαδή τα υπερβατικά στοιχεία μιας έμπνευσης, ενός οράματος ή μιας κοινωνικής επιταγής, αλλά η διπλωματική ατραπός απαιτεί χειρισμούς από τους οποίους το «εφικτό» έρχεται μέσα από την «αναζήτηση του οριζόμενου αναγκαίου».

Ένα «οριζόμενο αναγκαίο» που στην εκπλήρωση του απαιτεί πολλές φορές την «θυσία Ιφιγενειών». Δεν μπορώ λοιπόν να αντιληφθώ με ποιο σκεπτικό ο κ. Γ.Α Παπανδρέου "κράτησε" για τον εαυτό του την θέση του υπουργού Εξωτερικών;

Από την μια
θα βρεθεί στην «υποτιμητική» θέση αντί για αρχηγούς κρατών να μιλά με τις .. «Ιφιγενειές τους» , τους Υπουργούς Εξωτερικών, όπως συμβαίνει σήμερα με το ταξίδι του στην Τουρκία και από την άλλη στερεί από τον εαυτό του (και την ελληνική διπλωματία κατ` επέκταση) και την φαρέτρα του, το μέγιστο ( και ύστατο) διπλωματικό όπλο ....της «θυσίας της Ιφιγένειας».

Αυτό που χρησιμοποιείται όταν ...
κάτι δεν πάει σύμφωνα με αυτά που επιδιώκεις (οριζόμενο αναγκαίο) προσερχόμενος σε έναν διάλογο ή μια διαπραγμάτευση.

Ο κ. Γ.Α Παπανδρέου
μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, δήλωνε κατηγορηματικά στον «Κόσμο του Επενδυτή» ότι δεν πρόκειται να αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών !

Γιατί
άλλαξε γνώμη και προχώρησε σε ....αντισυμβατική διπλωματικά ενέργεια ; Άλλο ένα ορμέμφυτο θέμα σχετικά με το υπουργείο Εξωτερικών είναι και η υπόλοιπη σύνθεση του, που θα μου επιτραπεί να την χαρακτηρίσω ως ... «αποδομητική» ενός τόσο κρίσιμου εθνικά χαρτοφυλακίου.

Ως αναπληρωτής υπουργός ορίστηκε ο κ. Δημήτρης Δρούτσας.
Στην ουσία δηλαδή ορίζεται ένας άνθρωπος (αγνώστου πολιτικού και διπλωματικού στίγματος, εκτός από τον
προκλητικό ρόλο του στην επιβολή του σχεδίου Ανάν), να εκπληρώσει και να φέρει εις πέρας υποθέσεις που αναλογούν σε έναν Υπουργό και δύο Υφυπουργούς !

Όλες αυτές οι κινήσεις του κ. Γ.Α.Παπανδρέου δείχνουν να αγνοούν προκλητικά και ορμέμφυτα, τους
κανόνες της διπλωματικής σκακιέρας.

Φοβάμαι ότι ..
.η συντριβή ορθώνεται έξω από την πόρτα μας !!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: