Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Βρήκαμε(;) το χάρτη, χάσαμε τον Σαρκοζί

Και ερωτηματικά εάν ο Χριστόφιας συμφωνεί με την πρόταση Παπανδρέου.Πολλά ερωτηματικά στη Λευκωσία δημιουργεί ο «οδικός χάρτης» του Γ. Παπανδρέου, ενώ ο αθηναϊκός Τύπος μιλά για δυσφορία του Γάλλου Προέδρου και πιθανή ματαίωση της επίσκεψής του στην Κύπρο.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο

Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία εξέφραζαν έντονες αμφιβολίες κατά πόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμφωνεί με την πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για ένα νέο οδικό χάρτη στην Τουρκία και ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι σε καμιά περίπτωση δεν έκαμε χρήση της ορολογίας, σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος σε κάθε αναφορά του επέμενε στην πρότασή του. Ακόμη, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι με μεγαλύτερο σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν την πρόταση Παπανδρέου το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ, όπως και το Κίνημα Οικολόγων. Το ΑΚΕΛ παρουσιάζεται επιφυλακτικό, ενώ πλήρη στήριξη προσφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος πολύ ενωρίτερα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας είχε κάμει, διά του Προέδρου του, παραπλήσια εισήγηση. Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε προτείνει όπως, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επιβολή κυρώσεων επί της Τουρκίας το Δεκέμβριο, δοθεί παράταση χρόνου στην Τουρκία μέχρι τον Ιούνιο, για να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της και να υποβοηθήσει στη λύση του Κυπριακού, άλλως να δεχθεί κυρώσεις.
Οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η πρόταση της Αθήνας υπόκειται σε έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο, όταν θα κληθεί να τοποθετηθεί επί της ακολουθητέας γραμμής. Δεδομένη είναι η θέση ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων, οι οποίοι απαιτούν άμεσες κυρώσεις επί της Τουρκίας, το Δεκέμβριο.

Δεν θέλει σύγκρουση με την Τουρκία
Πολιτικός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στη «Σ» εκτιμά ότι πίσω από την πρόταση Παπανδρέου για νέο οδικό χάρτη, υποκρύπτεται πρόθεσή του για αναβολή στην επιβολή κυρώσεων το Δεκέμβριο στην Τουρκία, επειδή:
1. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με την Άγκυρα στο στάδιο αυτό της σύντομης ανάληψης των καθηκόντων του.
2. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει να αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά προβλήματα, και κυρίως εκείνο των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, και δεν επιθυμεί να τα αντιμετωπίσει έχοντας παράλληλα τον πονοκέφαλο της όξυνσης των εξωτερικών προβλημάτων και ιδιαίτερα των σχέσεων με την Τουρκία.

Καθησυχάζει ανησυχίες
Οι εκτιμήσεις αυτές στη Λευκωσία συμπίπτουν με εκτιμήσεις μερίδας του αθηναϊκού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες η Λευκωσία δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τη διέξοδο του «νέου οδικού χάρτη». Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», στη Λευκωσία έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο «οδικός χάρτης» για την Τουρκία που προτείνει η Αθήνα, έχει το στοιχείο της παράτασης της αξιολόγησης της Τουρκίας, πέραν του Δεκεμβρίου. Ανώτατες κυπριακές κυβερνητικές πηγές δήλωναν πάντως στην εφημερίδα ότι ο οδικός χάρτης που λανσάρισε ο κ. Παπανδρέου αφορά μόνο τις κινήσεις που θα γίνουν μέχρι το Δεκέμβριο.

Ακριβώς για να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και κυπριακών πολιτικών κομμάτων, ότι πίσω από το μυαλό του έχει την αναβολή, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τόνισε ότι ο οδικός χάρτης ισχύει μέχρι το Δεκέμβριο. Είπε επί λέξει: «Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιμείνουμε να εκπληρώσει στο ακέραιο η Τουρκία τις υποχρεώσεις της αυτές, για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να έχει εκπληρώσει στο ακέραιο αυτές τις υποχρεώσεις μάλιστα μέχρι την αξιολόγησή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, αξιολόγηση που είναι απαραίτητη να γίνει και θα γίνει το Δεκέμβριο».

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου, σε δήλωσή του στα «Νέα» των Αθηνών, τόνισε ότι «ακόμη και αν οι 25 κρίνουν θετικά την πορεία της Τουρκίας, Ελλάδα και Κύπρος θα εκτιμήσουν την πρόοδο αυτή και θα αποφασίσουν ανάλογα». «Θα πρέπει να μας πείσουν ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα», είπε.
Δυσφορεί το Παρίσι

Αρνητικές είναι οι πληροφορίες που φθάνουν από το Παρίσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του «Εθνους». Συγκεκριμένα η αθηναϊκή έφημερίδα γράφει ότι αν ο Πρόεδρος Σαρκοζί εκτιμήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι διατεθειμένες να μπλοκάρουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας το Δεκέμβριο, τότε θα ματαιώσει την επίσκεψη που υποσχέθηκε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου για να παραστεί στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Λάρνακας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Σαρκοζί θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψή του σε μια προσπάθεια να βρει συμμάχους το Δεκέμβριο, καθώς αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και υποστηρίζει προνομιακή σχέση. Καθώς η Γερμανία φαίνεται να διαφοροποιεί τη στάση της έναντι της ένταξης της Τουρκίας και η Γαλλία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να απομονωθεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, αναζητά συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο, για να μπλοκαριστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

«Αυτός είναι ο λόγος που το Παρίσι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο. Θέλει να διαπιστώσει αν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι διατεθειμένες να απαιτήσουν πάγωμα των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο ή αν θα αφήσουν να περάσει χωρίς συνέπειες η προκλητική στάση της Τουρκίας», γράφει η εφημερίδα.
Πάντως, ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του χθες στη Βουλή ήταν έντονα αντίθετος στην ειδική σχέση της Τουρκίας. Δήλωσε χαρακτηριστικά: "Υπήρξα ένας από τους πρωτεργάτες της ελληνικής στρατηγικής που επιμένει να κρατά την πόρτα ανοιχτή στην προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και όχι να την υποκαταστήσει με τη νεφελώδη προοπτική μιας ειδικής σχέσης. Δεν πιστεύω σε αυτή την ειδική σχέση, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τα ελλαδικά και κυπριακά συμφέροντα».

Συμφωνούν με τη «θολότητα»
Οι απεσταλμένοι των περισσότερων αθηναϊκών εφημερίδων συμφωνούν με την εκτίμηση της «Σ» ότι ο οδικός χάρτης προκαλεί σύγχυση και ερωτηματικά στη Λευκωσία. Το «Εθνος» σημειώνει: «Παρά τις προσπάθειες πάντως να αποσαφηνιστεί η ιδέα του νέου "οδικού χάρτη" για την Τουρκία, παρέμεινε η σύγχυση για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία θα εκληφθεί τελικά ως αποδοχή μιας νέας σιωπηρής παράτασης για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου».

ΣΗΜΕΡΙΝΗ - ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: