Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Στους αναποφάσιστους στοχεύουν οι «μονομάχοι»

Με διαφορετικές στρατηγικές στην τελική ευθεία προς την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής οι αρχηγοί Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ


Με κοινό στόχο την «αλίευση» του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ψήφων από το σώμα των αναποφάσιστων, αλλά με εκ διαμέτρου διαφορετικές στρατηγικές, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ολοκληρώνουν σήμερα το βράδυ τις προεκλογικές τους εκστρατείες, εν όψει της αναμέτρησης της Κυριακής.



Ο κ. Καραμανλής που, πέραν της επαναπροσέγγισης του λεγόμενου μεσαίου χώρου, έχει ως στόχο την επανάκαμψη ψηφοφόρων της Ν. Δ. που στράφηκαν προς τον ΛΑΟΣ, επιλέγει να υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ.


Αντιθέτως, ο κ. Γ. Παπανδρέου που επίσης «επενδύει» στους αναποφάσιστους επιλέγει σαφώς ηπιότερους τόνους, για τον πρόσθετο λόγο να μην επανασυσπειρώσει την εκλογική βάση της Ν. Δ.


Η στρατηγική των δύο αρχηγών αποτυπώθηκε εκ νέου στις χθεσινές τους εμφανίσεις:

Ο κ. Καραμανλής που σήμερα θα μιλήσει στην κεντρική συγκέντρωση της Ν. Δ. στο Πεδίον του Αρεως επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας πως αρέσκεται σε ευχολόγια, υποσχέσεις και γενικόλογες διακηρύξεις, ενώ χαρακτήρισε «σπέκουλα» τα περί κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους αναποφάσιστους και σε όσους προσανατολίζονται σε ψήφο διαμαρτυρίας κατά της Ν. Δ. τόνισε: «Κάθε ψήφος χαμένη είναι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι λευκή σελίδα».


Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Παπανδρέου σε μια εμφανή προσπάθεια να μην «πολώσει» το πολιτικό κλίμα, μιλώντας στο Πεδίον του Αρεως απηύθυνε προσκλητήριο εθνικής ενότητας, ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογικών προτιμήσεων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά στους ψηφοφόρους της Ν. Δ. το 2007, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αναζήτησαν τη διαφάνεια από την προηγούμενη κυβέρνηση και είδαν τη διαφθορά να θριαμβεύει».

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε, τέλος, και στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού ότι δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα, υποστηρίζοντας πως «αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο, το τέλος της διεθνούς κρίσης, όποτε και εάν έλθει, θα μας αφήσει χειρότερα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: