Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Να ψηφίσουν τα μέλη ή και οι "φίλοι" ;

Δεν καταλαβαίνω αυτόν τον τρελό χαμό με το αν θα ψηφίσουν τα μέλη του κόματος μόνο ή και φίλοι, δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, και όσοι δεν θέλουν να εγγραφούν ως μέλη της ΝΔ.

Υπάρχει μια πολύ ηττοπαθής κατα τη γνώμη μου διάθεση μέσα στη ΝΔ, σύμφωνα με την οποία, πρέπει να μιμηθεί η ΝΔ και να αντιγράψει έναν τρόπο εκλογής προέδρου που ακολούθησε το αντίπαλο κόμα.


Ας δούμε όμως τι ακριβώς έκανε το ΠΑΣΟΚ.


Το ΠΑΣΟΚ, ή μαλλον ο Γ. Παπανδρέου, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να νομιμοποιήσει μια 'απ' αυθείας ανάθεσης' αρχηγία, έκανε μια θεαματική πανελλαδική ψηφοφορία, με έναν υποψήφιο.


Το σκεπτικό ήταν ότι αν μαζευτεί ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν υπέρ του Γ. Παπανδρέου, δηλαδή απλά θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία, τότε είναι σα να λέμε ότι δικαίως και όχι καταχρηστικά έγινε ο Παπαδρέου πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ και επομένως δεν δικαιούται κανείς να τον αμφισβητεί.



Μετά βέβαια το αποτέλεσμα των εκλογών του 2007, αμφισβητήθηκε.


Κι εκεί πλέον κινδύνεψε να χάσει την αρχηγία εξαιτίας του συστήματος εκλογής που είχε αποφασίσει για άλλους λόγους ο ίδιος. Μάλιστα τότε αποκαλυφθηκε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων του 2004 ήταν πολύ μικροτερος από αυτόν που τελικά ανακοινώθηκε.


Και φυσικά τότε είχαμε μεγάλη φαγωμάρα στο ΠΑΣΟΚ για την διαδικασία της εκλογής, όπως και τώρα στη ΝΔ.



Επομένως ο τρόπος εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τους φίλους και τα μέλη δεν επιλέχθηκε ως ο πιο δημοκρατικός αλλά τη μεν πρώτη φορά ως ένα επικοινωνιακό τρυκ, τη δε δεύτερη αναγκαστικά για να μην ακυρωθεί η πρώτη.



Η ΝΔ τώρα, δεν χρειάζεται καμιά νομιμοποίηση 'απ' ευθείας ανάθεσης', επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να καταφύγει η ΝΔ σε μια μέθοδο φτηνού εντυπωσιασμού.


Σίγουρα ο αρχηγός ενός κόματος, χρειάζεται μια ευρύτερη νομιμοποίηση από τη βάση, αλλά γιατί άραγε αυτή η βάση πρέπει να περιλαμβάνει και ανθρώπους οι οποίοι δεν επιθυμούν να είναι μέλη του κόματος.


Τι κερδίζει παραπάνω ένα κόμα λέγοντας ας πούμε ότι ψήφισαν για πρόεδρο 10.000 μέλη και άλλοι τόσοι φίλοι;


Νομίζω πως η ΝΔ τώρα πρέπει να αντιπαρατάξει απέναντι στην εφήμερη φτηνή επικοινωνιακή τακτική του ΠΑΣΟΚ, μια πολιτική ουσίας και καθαρής στάσης. ΄΄Ετσι κι αλλιώς η ΝΔ ποτέ δεν ήταν καλή σε τέτοιου είδους τακτικές, επομένως ας μην παίζει με όπλα τα οποία δεν γνωρίζει.

1 σχόλιο:

aris53m είπε...

μόνο μέλη!

τι βλακείες είναι αυτές?

είδα φως και μπήκα, παρτε κι ένα δίφραγκο για να ψηφίσω?

γιωργάκη το κάνατε το μαγαζι?