Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

«Ανήσυχος» ο Αλμούνια για την ελληνική οικονομία

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την ελπίδα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί αυτή να εισέλθει στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης εξέφρασαν σήμερα από το Λουξεμβούργο, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρός του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ.



Αναφερόμενοι στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις συναντήσεις που είχαν με το νέο υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι κοινοτικοί ιθύνοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και για την απόλυτη – όπως ανέφεραν – διάψευση των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, οι κοινοτικοί ιθύνοντες δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.



Με αφορμή τέλος την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο επίτροπος Χουακίν Αλμούνια εξέδωσε την κάτωθι γραπτή ανακοίνωση:



«Συναντήθηκα σήμερα για πρώτη φορά με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον συνεχάρη για τον διορισμό του και του ευχήθηκα καλή επιτυχία για τις δύσκολες υποχρεώσεις του.

Τον Απρίλιο το συμβούλιο ζήτησε από την Ελλάδα να υιοθετήσει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010.

Σήμερα αυτός ο στόχος είναι ξεκάθαρα ανέφικτος.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα είναι υψηλότερο από το στόχο τον οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση (3,7%) μία εξέλιξη η οποία μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στην χειρότερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας.

Είμαι επίσης βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές νέες στατιστικές αποκλίσεις.


Η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού προγράμματος σταθεροποίησης για τα επόμενα χρόνια που να συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Ελπίζω πραγματικά ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010, θα αποδεικνύει αυτή την αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμο δρόμο.


Editor

Δεν υπάρχουν σχόλια: