Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Πόσο ‘βάση’ ΝΔ νοιώθετε;

Σήμερα στα Μέσα αναπαράγονται δημοσκοπήσεις που καταγράφουν απροθυμία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας να προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Οι λόγοι είναι προσωπικοί και ποικίλοι, με έντονη την απογοήτευση, που οδήγησε πάνω από 500.000 μέλη της ‘ΝΔημοκρατικής βάσης’ να απέχουν από τις εθνικές εκλογές 2009, εξού και η πτώση στον γκρεμό των 10 μονάδων. (Ο κεντρώος χώρος πήγε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τη σειρά του ‘έσπρωξε’ δικούς του απογοητευμένους αριστερότερα).

Οπότε τί γίνεται με την «προσφυγή στη βάση» για την οποία ορισμένοι υποψήφιοι ίδρωσαν επιχειρηματολογώντας υπέρ αυτής της προοπτικής; Αν πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας – υποστηρικτές ΝΔ απέφυγαν να πλησιάσουν την κάλπη στις 4 Οκτωβρίου, με ποιά δύναμη οι υπόλοιποι θα αποτανθούν στις τοπικές οργανώσεις για να εγγραφούν μέλη και στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε μία ψηφοφορία, η οποία θα κρατήσει δύο Κυριακές;


Πόσοι θα πάνε για «τη φανέλα», πόσοι επειδή προσβλέπουν στην επικράτηση της κομματικής κάστας στην οποία ανήκουν, άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να πάει επειδή πιστεύει στην προοπτική εξουσίας. Αυτό θα καθυστερήσει. Ιδιαίτερα μετά τα νέα εκ Βρυξελλών (παραπλανητικά στοιχεία για το έλλειμμα από την Κυβέρνηση Καραμανλή; Απίστευτο…) θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά προκειμένου η ΝΔ να καταστεί πολιτικά και εκλογικά συγκρίσιμη με το ΠΑΣΟΚ.


Επομένως γιατί οι υποστηρικτές (για άλλους οπαδοί;) ΝΔ να πάνε στην κομματική κάλπη; Για να εκλέξουν αρχηγό, είναι η απλή απάντηση, που ενισχύεται από την αμεσότητα της συμμετοχής.


Αρκεί όμως αυτό; Θα δείξει από τη συμμετοχή.


Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί προκαταβολικά είναι ότι εκείνοι που θα προσέλθουν θα είναι όσοι ‘πονάνε το κόμμα’, εκείνοι, δηλαδή που αποτελούν και την πραγματική κομματική δύναμη του κόμματος, τη ‘βάση’.


Έτσι θα μάθουμε και το μέγεθος του κοπαδιού, στο οποίο αναφέρονται απαξιωτικά-λατρευτικά οι πολιτικοί μας ηγήτορες.


Η ιδέα του τηλεοπτικού debate μεταξύ κομματικών υποψηφίων είναι εξαιρετική. Πρέπει να γίνει πράξη, εκτός και αν υπάρξει ο κίνδυνος η ‘βάση’ να μπερδευτεί από τα αντικρουόμενα μηνύματα.


Μία άλλη, εξίσου καλή ιδέα είναι να γίνουν και μερικά outdoor (ξέρει η ΝΔ) με κυρίαρχο το μήνυμα: «Δείτε ξανά και ζείστε την συγκίνηση των εκλογών, χωρίς να ανησυχείτε για την νίκη του ΠΑΣΟΚ. Τώρα, κάθε αποτέλεσμα είναι νίκη ΝΔ..» και άλλα τέτοια…


greekstory

Δεν υπάρχουν σχόλια: