Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Συνέδριο με διπλό ρόλο αποφάσισε η επιτροπή της ΝΔ

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας σφραγίζοντας την απόφαση του Κ. Καραμανλή για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στις 7 Νοεμβρίου, όπου οι σύνεδροι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα εκλέξουν μεταβατικό ή μόνιμο πρόεδρο του κόμματος.

Η Επιτροπή όρισε ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την προεδρία, τις 15 Οκτωβρίου και την υποβολή των 50 υπογραφών που χρειάζονται για τον κάθε υποψήφιο έως τις 22 Οκτωβρίου.

Οι δύο προτάσεις που υπήρχαν στο τραπέζι της Οργανωτικής Επιτροπής της Ν.Δ. δεν ήσαν αρκετές για να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση.

Η μία πρόταση που εξετάστηκε, ήταν να εκλεγεί μεταβατικός πρόεδρος, ενώ η δεύτερη προέβλεπε να υπάρξει διεύρυνση του εκλογικούς σώματος για την επιλογή του νέου προέδρου του κόμματος.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαμψε σια της απουσίας του, αμφισβητώντας εμμέσως τον ρόλο της επιτροπής.
Και παραμένει σταθερός στην άποψη του περι εκλογής μεταβατικού προέδρου από την κοινοβουλευτική ομάδα, και εκλογή μόνιμου προέδρου από τακτικό συνέδριο. Βέβαια, ο μεταβατικός πρόεδρος δεν θα έχει δικαίωμα υποψηφιότητας στο τακτικό συνέδριο.

Από τους τέσσερεις «μνηστήρες» που εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση, η κ. Ντ. Μπακογιάννη, πρότεινε εκλογή αρχηγού από το προγραμματισμένο συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου, με τη δέσμευση ότι ο νέος αρχηγός θα ξεκινήσει διαδικασίες για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος σε χρονικό ορίζοντα τριών μηνών.
Ακόμα, εναλλακτικά. ζήτησε άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για την εκλογή προέδρου και γραμματέα, και διοργάνωση τακτικού συνεδρίου με σκοπό την εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Ο κ. Αβραμόπουλος, εμμένει στη θέση "απολύτως ανοιχτές διαδικασίες", και να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όλα τα μέλη του κόμματος.

Από τη πλευρά του ο κ. Σαμαράς, πρότεινε αλλαγή του καταστατικού, αμέσως μετά το τέλος του συνεδρίου στις 7 Νοεμβρίου, με συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «Η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Ψωμιάδης παρέστησαν στις εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής του εκτάκτου συνεδρίου ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή του.

Και οι τέσσερις υπέβαλαν, με διάθεση να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία του συνεδρίου, σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες έγιναν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε άριστο κλίμα που επιβεβαιώνει τη διάθεση και την απόφαση όλων να διασφαλίσουν την ενότητα της ΝΔ και μια πορεία για το καλύτερο δυνατό συνέδριο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: