Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Νέα Δημοκρατία

Των Νικου Δενδια, Γιαννη Παπαθανασιου, Κωστη Xατζηδακη



Αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη Νέα Δημοκρατία, όλα τα στελέχη του κόμματος έχουμε την υποχρέωση να τοποθετηθούμε με σαφήνεια, σοβαρότητα, μετριοπάθεια, χωρίς υπερβολές, για το παρόν και το μέλλον της παράταξης και της χώρας.

Ο διάλογος είναι αναγκαίος.
Και πρέπει να είναι ουσιαστικός.
Η οξύτητα όμως στις τοποθετήσεις και η δημόσια αντιπαράθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορεί να βλάψουν τη συνοχή και την ενότητά μας.
Η μονομερής ενασχόληση με τα εσωτερικά διαδικαστικά ζητήματα του κόμματός μας, μπορεί να τραυματίσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με την κοινωνία.

Οι πολίτες δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ, αν αποτύχουμε να βάλουμε μπροστά και πάνω απ’ όλα τις δικές τους ανησυχίες και το συμφέρον της Ελλάδας.
Με αυτές τις παραδοχές, αλλά και με την προσθήκη ότι η κοινή αυτή τοποθέτηση δεν υποδηλώνει την επιδίωξη οποιουδήποτε αξιώματος, σημειώνουμε τα ακόλουθα:
Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας προφανώς έγιναν λάθη, λιγότερο ή περισσότερο, από όλους μας.

Είχαμε αναγνωρίσει άλλωστε προεκλογικά καθυστερήσεις, παραλείψεις και κυρίως συμπεριφορές που πλήγωσαν τους ψηφοφόρους μας.
Πρέπει όλα να τα αναλύσουμε σε βάθος, χωρίς όμως να υποτιμάμε και το κυβερνητικό μας έργο και χωρίς να παύουμε να επισημαίνουμε τον καθοριστικό ρόλο του πρόεδρου μας, Κώστα Καραμανλή, τόσο στην πορεία της Ν.Δ. όλα αυτά τα χρόνια και στις δύο συνεχόμενες εκλογικές νίκες, όσο και στην παραγωγή αυτού του σημαντικού έργου.
Σήμερα κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα.
Είναι σημαντικό στο ξεκίνημα αυτό να συμμετάσχει ενεργά η ίδια η βάση του κόμματος. Ως πρωταγωνιστής στο νέο ξεκίνημα της Νέας Δημοκρατίας και όχι ως απλός θεατής.
Είναι σημαντικό να δώσουμε στα μέλη του κόμματος τη δυνατότητα να εκλέξουν με καθολική ψηφοφορία τον νέο πρόεδρό μας, αφού προηγουμένως γίνουν εγγραφές όλων των μελών από την αρχή. Με κομματικό μηχανισμό που θα δημιουργηθεί από την αρχή.

Με νέες σύγχρονες δομές, με ενεργά μέλη. Με θητεία για τον πρόεδρο. Με αξιοκρατία και χωρίς αποκλεισμούς. Με τακτική λειτουργία μικρότερων, αλλά και αποτελεσματικότερων οργάνων. Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία και δράση μας.
Με οργανώσεις που θα έχουν παρέμβαση στην κοινωνία, προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα.
Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου οδήγησαν σε μια μεγάλη ήττα της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι ιδέες μας επικρατούν.
Η παράταξή μας πρέπει και οφείλει να ανακτήσει την ιδεολογική και προγραμματική της υπεροχή.
Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται, με μεγαλύτερο σθένος, να υποστηρίξουμε τις ιδέες αυτές, ώστε να ανατρέψουμε τη σημερινή ισορροπία και να μην επιδιώξουμε απλώς με κινήσεις τακτικής μια συγκυριακή εκλογική νίκη.
Να καταστήσουμε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος χωρίς την ελεύθερη οικονομία και την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Μόνο αν παραχθεί πλούτος και όχι με δανεικά, μπορούν να στηριχθούν ουσιαστικά, όπως είναι απαραίτητο, οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι χωρίς ελεύθερες εκπαιδευτικές δομές, χωρίς άμιλλα και αξιολόγηση και με σχολεία και πανεπιστήμια υπό κατάληψη, οι σπουδές δεν θα έχουν αξία.
Να υπερασπιστούμε με θάρρος τη θέση, πως δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια με απονευρωμένη αστυνομία και ανοχή στην παραβατικότητα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αναδείξουμε μια σειρά από μεγάλα θέματα που μας επηρεάζουν και διαμορφώνουν το μέλλον μας. Η παγκοσμιοποίηση, οι κλιματικές αλλαγές, η μετανάστευση, οι νέες τεχνολογίες, διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, με πολλές ευκαιρίες και αντίστοιχους κινδύνους. Χρειάζεται να πρωτοστατήσουμε στον διάλογο γύρω από αυτά τα θέματα. Να ασκήσουμε μια αντιπολίτευση ουσίας, με την ανάδειξη συγκεκριμένων ζητημάτων. Να μη διστάσουμε να στηρίξουμε, δημόσια και ξεκάθαρα, σωστές αποφάσεις της κυβέρνησης. Να επιδιώκουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα διαφάνειας, θεσμικού εκσυγχρονισμού και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Και κυρίως, να επενδύσουμε στην επιλογή του δύσκολου δρόμου της ευθύνης, που κάναμε στις εκλογές, προβάλλοντας δυσάρεστες αλήθειες. Η σταθερή επένδυση στην ειλικρίνεια θα επικρατήσει απέναντι στον λαϊκισμό και στις πολιτικάντικες συνταγές.

Η επιλογή προέδρου είναι ένα σοβαρό ζήτημα στο οποίο ο καθένας από μας θα τοποθετηθεί προσωπικά και δημόσια.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό από όλους και ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει τη στήριξη όλων.
Είναι αναγκαίο όμως να διαμορφωθεί παράλληλα ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, πολιτικό πλαίσιο για τη Νέα Δημοκρατία.

Για να προχωρήσουμε μπροστά, όχι μόνο με ενότητα, αλλά με δυναμισμό και προοπτική νίκης.
Αυτός είναι και ο σκοπός της συγκεκριμένης παρέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: