Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Το πρόβλημα της Ελλάδας περιμένει άμεση λύση


« Εμείς θέτουμε στο πολιτικό επίκεντρο του δικού μας προγράμματος ένα κράτος, που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τα δικαιώματα όλων των πολιτών…

Εγώ είμαι έτοιμος να συγκρουστώ σκληρά … Το θέμα της διαφάνειας, δεν θα το ανακαλύψουμε εμείς. Υπάρχουν χώρες που έχουν αντιμετωπίσει το θέμα της διαφθοράς πολύ αποτελεσματικά. …


Ο Έλληνας πολίτης θέλει να δει, ο Έλληνας επιχειρηματίας θέλει να δει, ο Έλληνας εργαζόμενος θέλει να δει, ένα δίκαιο σύστημα, ένα διαφανές σύστημα, χωρίς διαφθορά…»



Ήταν οι προσωπικές δεσμεύσεις του Γ. Α. Παπανδρέου στις 30 Σεπτεμβρίου, τέσσερις μόλις ημέρες πριν τις εκλογές.


«Στις 4 του Οκτώβρη, δεν κρίνεται απλά η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Κρίνεται σε ποια Ελλάδα θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Κρίνεται το αν θα μείνουμε υποταγμένοι σε μια πορεία παρακμής…», τόνιζε.


Κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται ότι σε ατή την κατεύθυνση θα συμφωνούσε κάθε κόμμα, αφού το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, η καθημερινότητα, ή ότι άλλο.


Είναι ότι όλα αυτά μεγεθύνονται λόγω της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.


Το πρόβλημα έχει διεύθυνση και όνομα. Κατοικεί στο Σύνταγμα και τους νόμους, που δίνουν το δικαίωμα σε ένα πολιτικό να μη κρίνεται καν από τη Δικαιοσύνη, αν συντελεί καθοριστικά στη διαφθορά, και να κρίνονται αυστηρά μόνο οι πολίτες που τυχόν συνεργάσθηκαν, οι οποίοι δεν έχουν εξουσία για να αλλάξουν τα δεδομένα, ούτε λαϊκή εντολή για να κριθούν ως εκμεταλλευτές της.


Αν ο Γ. Α. Παπανδρέου, δεν έχει πράγματι δεσμεύσεις και μπορεί να συγκρουστεί, αρκεί να κάνει ένα μόνο πρόγραμμα.


Εδώ και τώρα, ένα νόμο που να επιτρέπει στον δικαστή – ανακριτή να διαπραγματεύεται την ποινή κάποιου ενεχόμενου σε υπόθεση διαφθοράς, με αντάλλαγμα την καταγγελία των πολιτικών ή κρατικών παραγόντων που συμμετείχαν, και μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει να δικάζεται ο πολιτικός για τέτοιες υποθέσεις με τους όρους και τις παραγραφές που ισχύουν για κάθε πολίτη.


Στη γειτονική Ιταλία, που διαθέτει αυτή τη νομοθεσία, το Συνταγματικό Δικαστήριό της ξεκαθάρισε ότι είτε πρωθυπουργός, είτε πρόεδρος Δημοκρατίας είναι ο κατηγορούμενος για ποινική υπόθεση, δικάζεται όπως κάθε άλλος πολίτης.


Αυτό και μόνο χρειάζεται η Ελλάδα.


Ποιος θα το κάνει;.

kpapblog
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: