Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Η νέα ηγεσία να είναι δίκαιη προς όλους

Η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κα. Μαριέττα Γιαννάκου τονίζει σε συνέντευξή της στον Ευτύχη Παλλήκαρη για την «Ημερησία», ότι η Ν.Δ. «πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση σε επίπεδο προτάσεων» για να ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση.



Όσον αφορά το θέμα της εκλογής νέου αρχηγού, επισημαίνει ότι ναι μεν η εκλογή αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις, αλλά «όχι την αποκλειστική, για τη δυναμική επανασύνταξη του κόμματος».



Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με την αλλαγή στάσης όλων των στελεχών, λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να έχει ο νέος ηγέτης της παράταξης, η κα. Γιαννάκου δηλώνει πως «η ηγεσία οφείλει με τις πράξεις της να στηρίζει την αξιοκρατία και να είναι δίκαιη έναντι όλων.»





Αποσπάσματα συνέντευξης της Μαριέττας Γιαννάκου στην «Ημερησία»



-Η Ν.Δ. έχει μπει σε τροχιά εκλογής αρχηγού. Λύνει αυτό το πρόβλημα φυσιογνωμίας και επαναπροσδιορισμού πολιτικής του κόμματος;


"Ο νέος αρχηγός αποτελεί μία από της προϋποθέσεις, αλλά όχι την αποκλειστική, για τη δυναμική επανασύνταξη.

Η τελευταία προϋποθέτει αλλαγή στάσης σε όλα τα στελέχη του κόμματος και στον τρόπο με τον οποίο κάθε ένας από εμάς ασκεί τα καθήκοντα του.


Ταυτόχρονα, ορισμένα ζητήματα ιδεολογικο-πολιτικής στόχευσης πρέπει να αποκρυσταλλωθούν, προκειμένου να καταστήσουμε ακόμη σαφέστερο το στίγμα της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού."


-Πολλοί εκτιμούν ότι η εκλογή αρχηγού θα γίνει τελικά με πολύ χαλαρά κριτήρια σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή στην εκλογή προέδρου. Τι πιστεύετε εσείς;


"Η επιλογή νέου αρχηγού είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για κάθε κόμμα. Πέρα όμως από τα προσωπικά χαρακτηριστικά της πολιτικής του φυσιογνωμίας, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στο πλαίσιο πολιτικής στρατηγικής το οποίο θα κληθεί να υπηρετήσει.

Για παράδειγμα, η άσκηση αντιπολίτευσης πρέπει να διαφοροποιείται από το μοντέλο μικροπολιτικής και σκανδαλολογίας του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση σε επίπεδο προτάσεων, να δίνουμε εμείς την αφορμή συναίνεσης και ταυτόχρονα, να ασκούμε αποτελεσματικό δημοκρατικό έλεγχο εκφράζοντας τις αγωνίες των πολιτών."


-Φοβάστε μήπως η Ν.Δ. μπει σε περίοδο «χειμερίας νάρκης», με την επάνοδο της στην εξουσία να αποτελεί μακρινό στόχο;


"Αντιθέτως, στη θέση της Ν.Δ. έχουν βρεθεί ομόλογα κόμματα στην Ευρώπη, όπως π.χ. οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, τα οποία πέτυχαν τη δυναμική επάνοδο τους.

Τα κόμματα αυτά εργάστηκαν συστηματικά τόσο στο πεδίο του προσδιορισμού νέας στρατηγικής όσο και στο πεδίο της αποτελεσματικής αντιπολίτευσης. Πρέπει όλοι να στρατευθούμε σε έναν αγώνα ιδεών εναντίον όλων όσοι επιδιώκουν την αποπολιτικοποίηση, τον λαϊκισμό ή τις ρηχές και ανεφάρμοστες προτάσεις."


-Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο νέος ηγέτης της Ν.Δ.;


"Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει αφενός, να συνεχίσει την παράδοση της κομματικής συνοχής που πέτυχε ο Κώστας Καραμανλής και αφετέρου να εργαστεί συστηματικά με όλα τα στελέχη για τη χάραξη μίας ολοκληρωμένης πολιτικής στρατηγικής με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους τους οποίους πρέπει να επιδιώξουμε από κοινού από τη θέση που βρίσκεται ο καθένας.

Κινήσεις με αποκλειστικό στόχο τις ισορροπίες δεν χρειάζονται και στο παρελθόν έβλαψαν την Ν.Δ.

Σε τελευταία ανάλυση, η ηγεσία οφείλει με τις πράξεις της να στηρίζει την αξιοκρατία και να είναι δίκαιη έναντι όλων."


-Ήδη οι 4 υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους καμπάνια. Φοβάστε την πόλωση στο τέλος αυτής της διαδρομής; Μήπως έπρεπε να οδηγηθεί η Ν.Δ. στην επιλογή ενός ή το πολύ δύο υποψηφίων;


"Κανένα πρόβλημα δεν προκύπτει. Στη μάχη για τη διαδοχή του Μπλερ στους Βρετανούς Εργατικούς ανταγωνίστηκαν έξι υποψήφιοι, οι οποίοι εμπλούτισαν τη διαδικασία με τις ιδέες τους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει να κερδίσει από τον πλουραλισμό των ιδεών στο μέτρο βεβαίως που επικρατεί ο αλληλοσεβασμός και η αλληλεγγύη."


-Η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου δέχτηκε ευθείες βολές ακόμα και για παρατυπίες στη μεθόδευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου. Πόσο βάσιμες είναι αυτές οι αιτιάσεις;


"Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου επιφορτίστηκε από τον πρόεδρο με μία πολύ συγκεκριμένη αποστολή, στην οποία νομίζω ότι ανταποκρίθηκε με υπεύθυνο τρόπο.

Επετράπη σε όλους να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Δεν είναι θεμιτό όμως να επιδιώκεται η δημιουργία εντυπώσεων όταν το κόμμα εισέρχεται σε μία τόσο κρίσιμη διαδικασία."


Δεν υπάρχουν σχόλια: