Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Με το ΠαΣοΚ, η Κύπρος δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχη

Του Κωστάκη Αντωνίου
Σε μια στιγμή που Ελλάδα και Κύπρος έπρεπε να προετοιμάζονται και να συντονίζονται σε μια κοινή εκστρατεία στην Ευρώπη και αλλού, προκειμένου να ανακόψουν την τουρκική προέλαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να παίξει το πολιτικό του μέλλον στη ρουλέτα, αλλά και να θυσιάσει στο βωμό των εκλογών μεγάλες εθνικές υποχρεώσεις.
Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα. Κάθε χρόνο διεξάγει εκλογές, κάθε μέρα οργανώνει εργατικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, κάθε δύο χρόνια κατακαίεται από τις πυρκαγιές...
Τελικά, όπως χαρακτηριστικά γράφει Ελλαδίτης συνάδελφος, η Ελλάδα θα βρίσκεται στα μπαλκόνια και η Τουρκία στις επάλξεις.
Η Άγκυρα επεκτείνει παντού την επιρροή της και η Αθήνα, εσωστρεφούσα, ξαποσταίνει και εκτονώνεται στα προεκλογικά συλλαλητήρια.
Δυστυχώς, δεν θα αλλάξει η Κύπρος τη μοίρα της Ελλάδας, ούτε της πέφτει λόγος για τις εσωτερικές της υποθέσεις ούτε να γιατρέψει μπορεί τις τόσες πληγές της. Άλλωστε και οι δικές μας είναι υπεραρκετές...
Eνώ, λοιπόν, ξεκινά ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών και επίκειται η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθώς βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Το "μαγαζί" κλείνει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, και πολύ περισσότερο. Μετά θα ασχολούνται με τους μετεκλογικούς σεισμούς, και αν τελικά το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές -που φαίνεται ότι θα τις κερδίσει- θα χρειαστεί να περάσει άλλη μια μεγάλη περίοδος εξοικείωσης με τη διακυβέρνηση και αποκρυστάλλωσης γραμμής στα εθνικά θέματα.
Και βεβαίως, προσωπικά, θεωρώ ότι με ένα ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η Κύπρος δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχη.
Είναι γνωστά ο βίος και η πολιτεία των Σημίτη - Παπανδρέου. Πρώτοι καθιέρωσαν τα ζεϊμπέκικα στα ελληνοτουρκικά, πρώτοι και καλύτεροι προώθησαν και τελικά αποδέκτηκαν το σχέδιο Ανάν, και με τους ανθρώπους τους εδώ, εξάσκησαν αφόρητες πιέσεις στον κυπριακό λαό να αποδεχθεί το σχέδιο.
Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει την πολιτικά ανήθικη ενέργεια του ΠΑΣΟΚ: Ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ετοιμαζόταν να απευθύνει το διάγγελμα τού Όχι, το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του βιάστηκαν να βγουν το απόγευμα και, προκαταλαμβάνοντας την ετυμηγορία του Προέδρου και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, επενέβησαν απροκάλυπτα, υποστηρίζοντας την αποδοχή του σχεδίου.
Έκτοτε, ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν αναγνώρισε το λάθος του και δεν απολογήθηκε. Συνεχίζει να μιλά γενικά και αόριστα, και στην πραγματικότητα να έχει στη σκέψη του εκείνο το σχέδιο.
Οι Έλληνες Κύπριοι δικαιούνται να μείνουν επιφυλακτικοί ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ εάν επανέλθει στην εξουσία. Επιφυλακτικοί και απαισιόδοξοι. Ο πρότερος βίος καθορίζει πολλά. Και οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου δεν έδωσαν δείγματα γραφής, σε όλα αυτά τα χρόνια, ότι έχουν αλλάξει φιλοσοφία...
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: