Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Μπορεί η ΝΔ ν΄ αλλάξει το κλίμα;


Στρατηγική ήττας ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία



Δεν πιστεύουμε στις μεταφυσικές και ψυχαναλυτικές ερμηνείες αυτών που συμβαίνουν στην ηγεσία της ΝΔ και από τις οποίες κατακλύζεται τελευταία η δημοσιογραφική πιάτσα. Όπως, για παράδειγμα, ότι ο Καραμανλής «κουράσθηκε», ή «βαρέθηκε», ή «έκανε συμφωνία με τον Γιώργο για να βγει Πρόεδρος της δημοκρατίας» και με την Ντόρα για να της παραδώσει τον κόμμα. Τα ακούτε και τα διαβάζετε όλοι σας καθημερινά. Εκτός από σεισμολόγους, εισαγγελείς, ιατροδικαστές και σεξολόγους, τα ΜΜΕ γέμισαν τελευταία και από ψυχαναλυτές του … Καραμανλή.



Απέναντι σε όλα αυτά τα σενάρια, η κοινή λογική απαντά ότι αν είχε κουρασθεί ο Καραμανλής θα διάλεγε έναν πιο άνετο και ξεκούραστο τρόπο για να φύγει και όχι να ξεθεωθεί σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Θα μπορούσε επίσης (αν είχε «κουρασθεί») να διαλέξει πολλούς άλλους τρόπους για να πάρει και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του και όχι να υποστεί όλη αυτήν την εκλογική ταλαιπωρία.



Εμάς τουλάχιστον μας πείθει ότι παραμένει μάχιμος ακούγοντας τον στην τηλεόραση.



Παρόλα αυτά η μέχρι στιγμής πορεία της εκλογικής μάχης δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των εκλογών.



Βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου δεν προηγείται χάρις στο ανεκδιήγητο πρόγραμμά του (μη-πρόγραμμα θα ήταν καλύτερα να το λέμε), ή την πολιτική σοφία του, ή το επιτελείο του. Αλλά επειδή έτσι αποφάσισαν οι γνωστές φαμίλιες της διαπλοκής που ανδρώθηκαν επι ΠΑΣΟΚ το ξέρουν καλύτερα και μπορούν να παζαρέψουν αποδοτικότερα μαζί του.



Επιπλέον, οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να είναι πολύ πιο έξυπνοι από τους συναδέλφους τους της ΝΔ, αυτήν την φορά. Αντί να καταστρώσουν την καμπάνια τους πάνω σε λογιστικά επιχειρήματα σαν κι αυτά που παρουσιάζει καθημερινά ο κ. Κουμουτσάκος (και που κανένας πλην ελαχίστων καταλαβαίνει) φρόντισαν να δώσουν ένα όραμα, μια ελπίδα στον κόσμο.



Όχι βεβαίως όραμα ανάπτυξης και προόδου. Αλλά όραμα συμβίωσης στον κρατικό κορβανά. Μέσα από τις αερολογίες περί «πράσινης ανάπτυξης» και «κοινωνικής δικαιοσύνης» προβάλει πεντακάθαρα το «παλιό καλό ΠΑΣΟΚ» των πελατειακών σχέσεων, της διαπλοκής και της καθημερινής «μικρής διαφθοράς» που μπορεί να λεηλατεί τα δημόσια ταμεία, αλλά ξέρει και να μοιράζει ρουσφέτια και παράδες στον κόσμο του.



Αυτή είναι δυστυχώς η τραγική αλήθεια. Την ώρα που ο Καραμανλής εμφανίζεται ως διαχειριστής της κρίσης με ένα λόγο κατανοητό μόνο από μάνατζερς επιχειρήσεων και τραπεζίτες, το ΠΑΣΟΚ φροντίζει υπογείως να υπενθυμίζει ότι επι εποχής του «έτρωγαν όλοι μαζί», ενώ η ΝΔ αδιαφόρησε αυτοκτονικά για τον δικό της κόσμο.



Ίσως να διαψευστούμε, αλλά πιστεύομε ότι οι εκλογές θα κριθούν στο σημείο αυτό. Όλα τα άλλα είναι θεωρητικές ακροβασίες, χρήσιμες για άλλες συνθήκες και ίσως άλλους πολιτικούς πολιτισμούς.



Ο κόσμος δεν ψηφίζει με την λογική, αλλά με το συναίσθημα.



Και μόνο πέντε λέξεις περιγράφουν σήμερα τα συναισθήματα του κόσμου της ΝΔ που παρακολουθούσε τόσα χρόνιας άναυδος κάποιους επιτήδειους και άσχετους να νέμονται αδιάντροπα την εξουσία, ενώ αδιαφορούσαν προκλητικά για τον ίδιο και για τα αιτήματά του αισθάνεται σήμερα: Απάθεια, οργή, παράπονο, ανάγκη ελπίδας.



Ακολουθεί λοιπόν λάθος τακτική ο κ. Καραμανλής έχοντας ως προεκλογική σημαία την οικονομία και αυτό έχει αρχίσει είδη να φαίνεται. Είναι λάθος γιατί όσο σωστά κι εάν είναι αυτά που λέει και τα οικονομικά μέτρα που θα πάρει, ο κόσμος θα του λέει γιατί δεν το έκανες τόσα χρόνια. Και θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας για το που θα βρει τα λεφτά ο Γιώργος, για τους λόγους που εξηγήσαμε προηγουμένως.



«Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε» έλεγε ο Winston Churchill.



Ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται ακριβώς στο σημείο αυτό.



Πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του και να εξηγήσει στο λαό γιατί ακριβώς δεν έκανε αυτά που του υποσχέθηκε το 2004. Να πει ποιοι τον εμπόδισαν και γιατί. Ποιοι υπονόμευσαν την εντολή του λαού και γιατί.



Ήταν ο Ρουσόπουλος, η Ντόρα, ο Σουφλιάς, οι βαρόνοι των μήντια, η διαπλοκή, η συνομωσία του σύμπαντος;



Αν δεν το εξηγήσει αυτό ο κ. Καραμανλής και αν δεν πει ταυτόχρονα τι κόμμα θέλει στην θέση του συνασπισμού συμφερόντων στον οποίο ηγήθηκε μέχρι σήμερα, τότε φοβούμεθα ότι η ΝΔ κινδυνεύει για πολύ σοβαρότερα από μια απλή εκλογική ήττα.



Υ.Γ. Θα είναι ίσως πολύ καλύτερα για τη Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ να επιτύχει από αυτή τη φορά την αυτοδυναμία, επειδή αν πάνε για δεύτερο γύρο προβλέπουμε συντριβή – αν δεν υπάρξει από τον πρώτο γύρο έτσι που πάνε. Η περίπτωση Τσιτουρίδη και όλα όσα προηγήθηκαν για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων με την Αγία Οικογένεια να λύνει και να δένει (καλά κρυμμένη πίσω από τον Σουφλιά) προδικάζουν ότι η μετεκλογική ΝΔ θα είναι μια άλλη Νέα Δημοκρατία.



Από Factorx

Δεν υπάρχουν σχόλια: