Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Παπαδήμος δεν «πρόδωσε» τον Σημίτη


Με έκπληξη πληροφορήθηκαν στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία ξεκαθαριζόταν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα παραμείνει στο πόστο του αντιπροέδρου μέχρι το τέλος της θητείας του, και έτσι μπήκε τέλος στο φλερτ με το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, και εν συνεχεία του υπουργού Οικονομίας στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες
ο κ. Παπαδήμος είχε απαντήσει καταρχήν θετικά στον Γιώργο Παπανδρέου, γι' αυτό και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά τον περιέγραψε με την απάντησή του στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, όταν ρωτήθηκε για το προφίλ του ανθρώπου στον οποίο θα εμπιστευτεί την οικονομία, στην αυριανή κυβέρνησή του.


Το σκηνικό άλλαξε άρδην το πρωί της
Παρασκευής, μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου στις σχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη, και τον αποκλεισμό του πρώην πρωθυπουργού από τις λίστες του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.


Ο Λουκάς Παπαδήμος υπήρξε κορυφαίος συνεργάτης του Κώστα Σημίτη στα χρόνια του εκσυγχρονισμού, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν εκείνος που άσκησε πιέσεις στις Βρυξέλλες, εκμεταλλευόμενος την επιρροή και τις προσβάσεις του, προκειμένου να γίνει ο κ. Παπαδήμος το «Νο2» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Ο Λουκάς Παπαδήμος δεν θα μπορούσε να «αδειάσει» πολιτικό τον προσωπικό φίλο του, και μετά από τον αποκλεισμό του Κώστα Σημίτη από το Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, διαμήνυσε σε φίλους του ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τον ίδιο να πάρει μια θέση που επιθυμούσε ο πολιτικός μέντοράς του.


Κάπως έτσι φτάσαμε στο «όχι» προς τον Γιώργο Παπανδρέου, και είναι χαρακτηριστικό ότι επελέγη η οδός της θεσμικής ανακοίνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου αν δοθεί ιδιαίτερα βαρύτητα στην απάντηση.


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Ο Λουκάς Παπαδήμος, έδειξε σοβαρό χαρακτήρα και αρνήθηκε την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας και στη συνέχεια να αναλάβει υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Λογικό ήταν. Ο κ. Παπαδήμος δεν θα μπορούσε ποτέ να μαχαιρώσει, και μάλιστα πισώπλατα, τον Κώστα Σημίτη, που την ίδια ώρα έβγαινε από τις λίστες της πολιτικής. Και φυσικά, δίδαξε ήθος σε πολλούς νεώτερους... εκσυγχρονιστές.