Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Γράμμα από μια αναγνώστρια...

Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό έφερε αναστάτωση και φόβο σε ένα μεγάλο μέρος των νεοδημοκρατών.

Πιστεύουν πως σε μια τόσο αρνητικά δημοσκοπική περίοδο για το κόμμα ,το ενδεχόμενο των εκλογών δεν είναι παρά μια "κερδισμένη" ήττα και η απόλυτη ευκαιρία ο Γ. Παπανδρέου να προκύψει πρωθυπουργός.

Όσοι το σκέφτονται από αυτήν την πλευρά ίσως να μην έχουν άδικο και ίσως οι φόβοι τους να έχουν βάση και ουσία.

Προσωπικά, την απόφαση για πρόωρες εκλογές με μια και μόνο λέξη την περιγράφω ως απόλυτα ενδιαφέρουσα.

Ίσως είναι μια περίοδος μετά από αρκετό καιρό που... ο όρος "ενδιαφέρον" αποκτά ουσία. Πραγματκά αν σκεφτεί κανείς πως ο Καραμανλής πήρε προσωπικά μια τόσο συλλογική απόφαση ,τον καθιστά άμεσα ως τον κύριο ρυθμιστή των πολιτικών πραγμάτων σήμερα.

Έχοντας "κουραστεί" τόσο από τα ανεπαρκή και κατώτερα των περιστάσεων στελέχη του όσο και από την δίχως αιτία αύξηση της δημοσκοπικής αξίας του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να βάλει μια τελεία. Βάζει μια τελεία για να αρχίσει μια νέα πρόταση. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ο Καραμανλής είναι σε θέση να γνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν το ξέρει. Αποφασίζει όμως να προετοιμάσει και να θέσει το κόμμα σε διαδικασία εκλογών με σκοπό να απαλλαγεί από όλα όσα τον έχουν κουράσει και να δείξει την δύναμη του χαρακτήρα του.

Ο Καραμανλής διαψεύστηκε από τις επιλογές πολιτικών προσώπων. Δεν έκρινε σωστά , δεν μετρούσε σωστά την κατάσταση, δεν υπήρχε σωστό timing στην διαχείριση κρίσεων,κάθε δύσκολη στιγμή προβάλλονταν με ένταση από όλα τα μέσα.

Αποτέλεσμα; Να φανεί "λίγος". Δεν είναι όμως.

Η απόφαση του αυτή επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Η ερμηνεία όμως που εγώ υιοθετώ είναι πως μετά το πέρασμα σχεδόν ενός χρόνου έντονης κριτικής και αρνητικής εικόνας αποφάσισε να υπερασπιστεί την προσωπικότητά του, την ευφυία ,το πνεύμα ,την ρητορική του δεινότητα και το έργο που όντως έχει πετύχει , ώστε να φανεί ο πρωθυπουργός που όλοι θέλουμε και αποδεχόμαστε.

Δυστυχώς για τον ίδιο η πρωθυπουργοκεντρική ηθική της Ελλάδας ίσως δεν του δώσει την τρίτη νίκη και ίσως δεν πιστέψει στην ευθύνη που ταυτίζεται με το λόγο και το πρόσωπό του.

Ίσως οι Έλληνες πολίτες επιλέξουν κάτι άλλο, ίσως λιγότερο ικανό , λιγότερο υπεύθυνο και λιγότερο καλό.

Το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου θα γνωρίζουμε και ο Καραμανλής θα γνωρίζει αν οι Έλληνες έπραξαν με βάση την λογική και όχι το συναίσθημα.

Η ιστορία έχει να δείξει ανούσιες εναλλαγές των δύο κομμάτων στην εξουσία.

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά,όλοι με την ψήφο θα πάρουμε μέρος στην μάχη για τον επόμενο πρωθυπουργό.

Ο Καραμανλής δικαιούται την 3η νίκη.

Τη δικαιούται απλά και μόνο για να δικαιώσει όλον τον ελληνικό λαό.


Μια πιστή σου θαυμάστρια,


Β.Μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: