Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Γκρεμίστε τις Τράπεζες, βγάλτε το άχτι σας...

Θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω απ’ αυτό που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, όταν «απειλεί» ότι θα αυξήσει την φορολογία των τραπεζών.

Προτείνουμε, λοιπόν, να τις κλείσουμε τις τράπεζες. Τι τις χρειαζόμαστε;
Ακόμη καλύτερα, μπορούμε να τις κρατικοποιήσουμε έναντι πινακίου φακής και να τις παραδώσουμε στους συνδικαλιστές για να μοιράσουν δάνεια στο λαό...

Ώρες – ώρες δεν καταλαβαίνουμε τη στόχευση του ΠΑΣΟΚ, τι θέλει ακριβώς να πετύχει.


Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι σχετικές εξαγγελίες γίνονται για προεκλογικούς και μόνο λόγους, μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τη ζημιά που κάνουν στην αγορά.

Εκτός κι αν νομίζουν ότι αύριο θα κυβερνήσουν μία άλλη χώρα και έτσι δεν τους ενδιαφέρει αν τραυματίσουν ή όχι την ελληνική αγορά.

Χτες οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν σημαντικά.
Υπήρχε λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο;
Ή μήπως το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι μπορεί να κάνει πράγματα που δεν είναι συμβατά με μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι όλα αυτά γίνονται για ψηφοθηρικούς λόγους, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τραυματίζεται η επιχειρηματικότητα.
Είναι πολύ εύκολο να φορτώσει κανείς όλες τις αμαρτίες του συστήματος στους τραπεζίτες.

Πιστεύουμε, όμως, ότι δεν ήταν οι τραπεζίτες εκείνοι που πήραν τις μίζες της Siemens, ούτε εκείνοι που υπερχρέωσαν τον δημόσιο τομέα.

Ασφαλώς και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έχει ευθύνες για τη σημερινή κρίση. Ασφαλώς και υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα εποπτείας.
Αλλά, να τιμωρήσουμε τις ελληνικές τράπεζες για τις αμαρτίες όλου του κόσμου;

Να τις τιμωρήσουμε επειδή δεν είχαν τοξικά στις αποσκευές τους ή επειδή βγάζουν κέρδη;
Αν είναι έτσι, ας πούμε στους μετόχους των τραπεζών και στις διεθνείς αγορές ότι θέλουμε ζημιογόνες τράπεζες και ας βγούμε στη συνέχεια να δρέψουμε τους καρπούς των... προσπαθειών μας.


Δεν λέμε ότι οι τραπεζίτες ή γενικώς οι επιχειρηματίες είναι άγιοι άνθρωποι.
Αλλά δεν είναι δική τους η ευθύνη αν δεν υπάρχουν κανόνες στο παιγνίδι ή αν οι κανόνες αλλάζουν κάθε φορά κατά το δοκούν.

Η δουλειά μιας κυβέρνησης, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι να βάζει τους σωστούς κανόνες στο παιγνίδι, έτσι ώστε να αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις προς όφελος της Οικονομίας και της κοινωνίας και όχι να ξεκινά κάθε τρεις και λίγο ένα κυνήγι μαγισσών.


Είναι πολύ εύκολο να γκρεμίσουμε τα πάντα μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.
Είναι επίσης εύκολο να πείσουμε τον κόσμο ότι για όλα τα προβλήματα φταίνε οι «κακοί τραπεζίτες».
Το δύσκολο είναι να δημιουργήσουμε...


Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: