Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ρωσική στροφή στους αγωγούς πετρελαίου


Μεγάλη χαμένη η Ελλάδα


Του Σωτήρη Χιωτάκη


Ήταν δεδομένο ότι η "ρωσική αρκούδα" δεν θα καθόταν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην διγλωσσία της βουλγάρικης κυβέρνησης αλλά και την "ομίχλη" που εσχάτως ενέσκηψε στην Αθήνα σε σχέση με το έργο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Μπορεί μόλις πριν μερικούς μήνες η κοινοπραξία CPC, η οποία έχει ως αντικείμενο την μεταφορά πετρελαίου από την Κασπία στην μαύρη Θάλασσα, να αποφάσιζε τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του συγκεκριμένου αγωγού, με στόχο το Νοβοροσίσκ και από εκεί το Μπουργκάς…


Μπορεί μόλις προ 10ημέρου ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο να έριχνε τους τόνους γύρω από τις δηλώσεις Παπανδρέου περί επαναδιαπραγμάτευσης σημείων της συμφωνίας δηλώνοντας ότι από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώθηκε παράλληλα "η πρόθεση να προωθηθεί η πρακτική υλοποίηση του σχεδίου αυτού, η πρωτοβουλία για το οποίο ανελήφθη την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ"...


Και μπορεί στην Μόσχα οι αρμόδιοι παράγοντες να χαμογελούσαν με νόημα όταν προ ολίγων εβδομάδων ο Βούλγαρος Πρόεδρος Παραβάνοφ …ξεμπρόστιαζε τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ για τις αντιφατικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στα μέσα ενημέρωσης - "είναι αμφίβολα ατ οφέλη του πετρελαιαγωγού" σε σχέση προς όσα δηλώθηκαν προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν "θα τον φτιάξουμε τον αγωγό, αλλά πρέπει να πέσουμε την κοινή γνώμη"…


Ωστόσο η Ρωσία έχει δείξει πως δεν διστάζει να επαναφέρει τα πράγματα στην …αντικειμενική τους διάσταση και να θυμίζει προς πάντα ενδιαφερόμενη πως "υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια"! Ειδικά αυτήν την περίοδο του χτισίματος, σε πρώτη, έστω, ανάγνωση, μιας καλής σχέσης με την Τουρκία περί τα ενεργειακά.
Η εκτίμηση αυτή αποτελεί τουλάχιστον μία πρώτη προσέγγιση έγκυρων διπλωματικών πηγών της Αθήνας σε σχέση με μία εντυπωσιακή, ομολογουμένως, στροφή της ρωσικής πετρελαϊκής πολιτικής, η οποία εμφανίστηκε να συντελείται με βάση τις δηλώσεις του προέδρου της Rosneft.

O Σερκέι Μπογκνταντσίκοφ, λοιπόν, και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο AzerNews, δήλωσε σε Ρώσους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία του "θα μπορούσε να έχει οφέλη από την μεταφορά πετρελαίου μέσω του αγωγού BTC (Μπακού - Τμπίλισι - Κεϊχάν, με κατάληξη στα τουρκικά χωρικά ύδατα στη ΝΑ. Μεσόγειο)", ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους βασικότερους ανταγωνιστές του "δικού μας" πετρελαιαγωγού και υπέρ του οποίου ουδέποτε έως τώρα είχε εκφραστεί Ρώσος αρμόδιος περί τα ενεργειακά παράγων.
Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε χαρακτηριστικά ότι "η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια ρωσικών καυσίμων μετά την Γερμανία.


Εφόσον το σχέδιο ανταποκρίνεται στα οικονομικά συμφέροντα και των δύο πλευρών, θα είμαστε σε θέση μέσω του BTC να εξάγουμε αργό".
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν και το αξιοσημείωτο είναι ότι παραδοσιακά η Μόσχα εξέφραζε την άποψη ότι το αζέρικο πετρέλαιο θα πρέπει να βγαίνει προς την Δύση μέσω του αγωγού Μπακού - Νοβοροσίσκ, στην Μαύρη Θάλασσα, με προφανή, μελλοντικά, τον ρόλο του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης σε αυτήν διαδρομή.

Ο κόστους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μεταφορικής δυναμικότητας 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως αγωγός BTC έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Μάιο του 2005, μεταφέροντας στη ΝΑ. Μεσόγειο πετρέλαιο από το μεγαλύτερο κοίτασμα του Αζερμπαϊτζάν, στιες περιοχές Τσιράγκ - Γκουνασλί στην Κασπία.



Ας μιλήσουμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια: