Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Τη κοινή γνώμη είτε την διαμορφώνεις, είτε την εκφράζεις…


Μόλις πέντε ημέρες μετά την εξαγγελία των εκλογών, ο Κώστας Καραμανλής έχει κάνει σαφές σε όλους ότι το κυρίαρχο πεδίο αντιπαράθεσης στον δρόμο για τις κάλπες θα είναι το ζήτημα της οικονομίας.



Επίσης, η επιλογή του να αναδείξει το τρίπτυχο: τακτοποίηση των δημοσίων δαπανών, πάταξη φοροδιαφυγής και διαρθρωτικές αλλαγές φαίνεται να δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα στον πρωθυπουργό καθώς εμφανίζεται να γνωρίζει ακριβώς το πρόβλημα, να έχει τις λύσεις έτοιμες και να δείχνει έναν ξεκάθαρο δρόμο προς τα εμπρός.



Ακόμα και όσοι βάζουν ζήτημα για το πως φτάσαμε ως εδώ και γιατί δεν έγιναν όλα αυτά πεντέμισι χρόνια τώρα παίρνουν την απάντηση πως το ζήτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και μπρος και πως σε τριάντα μέρες πρέπει να εκλέξουμε πρωθυπουργό ικανό να δώσει λύσεις.



Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό πως ο Κώστας Καραμανλής έχει ως πολιτικό πρόταγμα την αλήθεια για την κατάσταση στην οικονομία και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει κάτι να του προτάξει.



Με αυτόν τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ περιέρχεται σε μια κατάσταση αμηχανίας διότι ενώ θα πρέπει πολύ σύντομα να καταθέσει τις δικές του προτάσεις πάνω στα ζητήματα της οικονομίας, έχει ένα σοβαρότατο μειονέκτημα.



Δεν γνωρίζει και δεν έχει πλήρη στοιχειά για τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα με αποτέλεσμα στην Ιπποκράτους να βρίσκονται μπροστά σε ένα ιδιότυπο δίλημμα.

Αν ισχυριστούν ότι η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση, κερδίζοντας τις εκλογές είναι πολύ πιθανό να βρεθούν ανακόλουθοι της εκτίμησης τους.

Αν πάλι αποδεχτούν την κακή κατάσταση της οικονομίας, τότε το τρίπτυχο αλλαγών που προτείνει ο Πρωθυπουργός για την καλυτέρευση της οικονομίας πολιτικά δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση και επομένως θα τον δικαιώσουν για τις επιλογές του.



Με αυτό τον τρόπο, σε μια προεκλογική περίοδο με πρωτεύον θέμα την οικονομία, η τελική εικόνα πριν τις κάλπες θα διαμορφώνεται με τον Κ. Καραμανλή να έχει με σαφήνεια προτάξει τα οικονομικά προβλήματα και τις λύσεις που έχει επεξεργαστεί και τον Γ. Παπανδρέου να μην έχει καταφέρει να αντιπαρατάξει ξεκάθαρα την δική του πρόταση.



Είναι σαφές, πως σε μια εποχή που τα κόμματα εξουσίας κυρίως ενδιαφέρονται να κερδίσουν την ψήφο στις εκλογές εκφράζοντας την κοινή γνώμη ο Πρωθυπουργός, σε αντιδιαστολή, προσπαθεί να την διαμορφώσει.


Το αν ο Κ. Καραμανλής θα κερδίσει αυτό το πολιτικό στοίχημα θα το ξέρουμε σε περίπου ένα μήνα. Αυτό που σήμερα ξέρουμε, είναι πως ο έχει επιλέξει μια ξεκάθαρη στρατηγική ικανή να τον αναδείξει, σε κάθε περίπτωση, σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και σε περίπτωση νίκης, σε ηγέτη που θα αφήσει την δική του παρακαταθήκη στην πολική ζωή του τόπου.

Ακριβώς δηλαδή ότι υποστήριζαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι πως δεν θα καταφέρει να πετύχει ποτέ.


A.X.


Δεν υπάρχουν σχόλια: