Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Η επιστολή εθνικής ευθύνης του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψη του (3/9/2009) στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, του επέδωσε την ακόλουθη επιστολή:


Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Τα δεδομένα και, ιδίως, οι σημερινές ανάγκες της οικονομίας μας, μέσα στην πρωτοφανή οικονομική κρίση, είναι γνωστές και κοινώς αποδεκτές, τουλάχιστον για εκείνους οι οποίοι αντικρίζουν υπεύθυνα το μέλλον και την προοπτική του Τόπου.

Καίτοι με λιγότερη ένταση απ’ ό,τι, συμβαίνει σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. – και τούτο λόγω της συντονισμένης προσπάθειας της Κυβέρνησης – είναι πλέον αισθητές και στη Χώρα μας οι επιπτώσεις της παγκόσμιας αυτής οικονομικής κρίσης. Επιπτώσεις που επιβαρύνονται από χρόνιες παθογένειες, κυρίως μάλιστα του μεγάλου, εδώ και δεκαετίες, δημόσιου χρέους.

Ακριβώς όμως για να συνεχισθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα και ν’ αντιμετωπισθεί, με το λιγότερο δυνατό κόστος για το κοινωνικό σύνολο, η οικονομική κρίση απαιτείται να ληφθούν, κυρίως για τα δύο επόμενα κρίσιμα χρόνια, συγκεκριμένες αποφάσεις με την αντίστοιχη προοπτική. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν, πρωτίστως την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων, το δραστικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών – χωρίς βεβαίως να θίγεται ο πυρήνας του κοινωνικού κράτους δικαίου – και την οργάνωση των απαραίτητων για την εμπέδωση της οικονομικής ανάπτυξης διαρθρωτικών αλλαγών.

Η λήψη και η αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων αυτών προϋποθέτει, όπως είναι αυτονόητο, το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Δυστυχώς, το περιβάλλον αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Και τούτο διότι, με αποκλειστική ευθύνη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει δηλώσει σαφώς και απεριφράστως ότι δεν πρόκειται να συμπράξει στην επανεκλογή Σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι, εν πάση περιπτώσει, θα οδηγηθούμε έτσι σε πρόωρες εκλογές, η Χώρα βαδίζει πλέον στο δρόμο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου ως τον Μάρτιο του 2010. Το προεκλογικό αυτό κλίμα, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και μέσα στη συγκυρία που εξέθεσα είναι, κατά κοινή πεποίθηση, ό,τι χειρότερο για την οικονομία μας και, άρα, για τον Τόπο.

Υπό τα δεδομένα αυτά και με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου 2009, με εξουσιοδότησε να Σας προτείνω, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, τη διάλυση της Βουλής την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009 και την προκήρυξη εκλογών την 4η Οκτωβρίου 2009, για ν’ ανανεωθεί η λαϊκή εντολή προς την Κυβέρνηση και ν’ αντιμετωπισθεί το εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας που προεξέθεσα. Επίσης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 41 παρ. 3 του Συντάγματος, και με βάση την ίδια εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου, Σας προτείνω να συγκληθεί η νέα Βουλή σε Σύνοδο την 14η Οκτωβρίου 2009.

Με εξαιρετική τιμή,

Κώστας Καραμανλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: