Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Τα «υπέρ» και «κατά» των δύο μονομάχων



Η Public Issue για την εικόνα Καραμανλή - Παπανδρέου


Ισχυρό παραμένει το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται να υπερέχει σε μια σειρά άλλους δείκτες αξιολόγησης των πολιτών, όπως προκύπτει από το Flash Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ.


Στο Βαρόμετρο, με θέμα «Την εικόνα των πολιτικών αρχηγών - Σύγκριση Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου», ο πρωθυπουργός επιλέγεται ως «ηγέτης» από το 42% των ερωτηθέντων, έναντι 24% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Ομως, από τους λοιπούς δέκα δείκτες της έρευνας, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει προβάδισμα στους εννέα.


Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται με μεγάλη διαφορά στη δυνατότητα «να κερδίζει γενικά τις εντυπώσεις» και στο κατά πόσο «βρίσκεται κοντά στους απλούς ανθρώπους», ενώ συντριπτική είναι η υπεροχή του στο ερώτημα ποιος εκ των δύο πολιτικών αρχηγών «έχει ικανούς συνεργάτες». Το συγκεκριμένο εύρημα δεν είναι πιθανότατα άσχετο με τη συνολικότερη αρνητική εικόνα της κυβέρνησης, η οποία αποτυπώνεται σε όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, αλλά και στην κριτική που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες το στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Προβάδισμα του κ. Γ. Παπανδρέου, αν και με μικρότερη διαφορά, καταγράφεται στους δείκτες «θέσεων και απόψεων», της ποιότητας των εμφανίσεών του στην τηλεόραση, του βαθμού εξάρτησης από οικονομικά συμφέροντα, της αποτελεσματικότητας, αλλά και στο ερώτημα με ποιον «αισθάνεστε μεγαλύτερη σιγουριά». Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός έχει προβάδισμα στο ερώτημα ποιος εκ των δύο «γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα του τόπου».


Στο ερώτημα ποιος αρχηγός έκανε θετική εντύπωση την εβδομάδα που πέρασε, ο κ. Γ. Παπανδρέου προηγείται με 29% -είχε μεσολαβήσει η ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και η συνέντευξη Τύπου την Κυριακή- ενώ ακολουθεί ο κ. Κ. Καραμανλής με 18%. Από τους λοιπούς αρχηγούς, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης συγκεντρώνει 7%, η κ. Αλέκα Παπαρήγα 2% και ο κ. Αλ. Τσίπρας 1%. Τέλος, «κανένας» απαντά το 36% των ερωτηθέντων.


Το Flash Βαρόμετρο πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα σε δείγμα 518 ατόμων.


Σημειώνεται, τέλος, ότι σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newstime.gr το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου προηγείται της Ν.Δ. με 6,2 ποσοστιαίες μονάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: