Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Τι θα αποφέρει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας

στην οποία προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ.

.
Στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας, των μονών και των μοναστηριών η αξία των οποίων υπερβαίνει σύμφωνα με τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις το 1 έως 1,5 δισ. ευρώ (μόνο στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη) προσανατολίζεται το ΠΑΣΟΚ εφόσον εκλεγεί στην διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Αν και πλήρης καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας και των εκτάσεων γης που της ανήκουν έως σήμερα δεν έχει γίνει έως σήμερα εν τούτοις εκτιμάται ότι έχει στην κατοχή της πάνω από... 1.000 ακίνητα μόνο στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη στα οποία στεγάζονται υπουργεία, γραφεία, καταστήματα, χώροι στάθμευσης, ξενοδοχεία.

Μάλιστα το 2008, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα της Εκκλησίας έφτασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 13 εκατομμύρια από αυτά μπήκαν στο ταμείο της από τα ενοίκια που εισπράττει.

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά άλλες εκτάσεις της Εκκλησίας, τη λεγόμενη μοναστηριακή περιουσία, η οποία έως σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν να καταμετρηθεί.
Παλαιότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν πως η έκταση φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Από αυτά, 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις, 189.000 γεωργικές και περίπου 400.000 που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ σήμερα το ελληνικό δημόσιο χάνει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας των πολλών φοροαπαλλαγών που ισχύουν για την ακίνητη περιουσία της εκκλησίας. Μια από τις φοροαπαλλαγές είναι ότι από το 2004 έως το 2008 καταργήθηκε σταδιακά ο φόρος 10% που πλήρωναν τα μοναστήρια και οι μητροπόλεις για τα εισοδήματα που εισέπρατταν από ενοίκια.

Επιπρόσθετα από το 2005 η εκκλησία έχει απαλλαχθεί (με τον Νόμο 3427/2005) από το τέλος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων ενώ ήδη από το 1997 καταργήθηκε ο φόρος 35% επί των συνολικών εσόδων (από το παγκάρι) που πλήρωναν οι ναοί. Σημειώνεται πάντως ότι σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος , οι μονές και τα μοναστήρια πληρώνουν το ΕΤΑΚ ενώ παλαιότερα δεν πλήρωναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Μάλιστα τα πιο προσοδοφόρα ακίνητα της Εκκλησίας είναι μεταξύ άλλων:

- Το κτίριο που στεγάζει το Υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο εισπράττει 460.000 ευρώ /έτος και

- Το Ξενοδοχείο Ηλέκτρα από το οποίο εισπράττει 1.000.000 ευρώ /έτος
Σημειώνεται ακόμα ότι έως το 2006 έμπαιναν στο «ταμείο» της Εκκλησίας περίπου 790.000 ευρώ τον χρόνο από το ενοίκιο που έπαιρνε από το υπουργείο Παιδείας για το ακίνητό της στην οδό Μητροπόλεως. Όμως μέχρι σήμερα παραμένει ξενοίκιαστο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: