Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Έκθεση του ΟΟΣΑ φωτίζει το διακύβευμα των εκλογών.

Σημαντική έκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται να «δέσει» με το διακύβευμα αυτών των εκλογών . Μια προσεχτική ματιά ξεκαθαρίζει για ποιον λόγο ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκήρυξε εθνικές εκλογές ζητώντας νωπή λαϊκή εντολή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ το κόστος της κρίσης θα είναι βαρύ για τους εργαζόμενους, ενώ δεν φαίνεται «φως στο τούνελ».

Συγκεκριμένα ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί, ότι οι χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε ότι αφορά την απασχόληση βρίσκονται ακόμη μπροστά μας.
Στην ετήσια έκθεσή του «Προοπτικές Απασχόλησης», που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ,σημειώνεται ότι εάν «το μεγαλύτερο ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας σημειώθηκε ήδη εντός του 2009 στην Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία, σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να σημειωθεί εντός του 2010».

Ο οργανισμός διατηρεί τις
δυσοίωνες προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου που κάνουν λόγο για πρωτοφανή μέσο όρο ανεργίας που θα αγγίξει μέχρι και το 10% στα τέλη του 2010, στις 30 χώρες της ζώνης του ΟΟΣΑ, παρά τις ελπίδες ανάκαμψης που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια, από τα τέλη του 2007 μέχρι τα τέλη του 2010, ο αριθμός των ανέργων θα έχει αυξηθεί κατά
25 εκατομμύρια.
Η δραματικότερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να καταγραφεί στην Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου το ποσοστό, ύστερα από μία δεκαετία βελτίωσης, αναμένεται να εκτιναχθεί σε ..
.19,8% και 15,1% αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας που τη δεκαετία του 1990 κυμαινόταν μεταξύ του 4-6%, αναμένεται να φτάσει το
10%, στη δε Γερμανία το 11,8%, στη Γαλλία το 11,3% και το στην Ιταλία, πάντα μέχρι 10,5% στο τέλος του 2010.

«Ένας από τους
μεγαλύτερους κινδύνους», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι «η μεγαλύτερη αυτή αύξηση της ανεργίας να λάβει ένα δομικό χαρακτήρα και να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση», μεταφραζόμενη σε πτώση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση των προβλημάτων υγείας, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Είχα πει και πριν την προκήρυξη των εκλογών ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ο μόνος που γνώριζε την
πλήρη εικόνα με όλες τις παραμέτρους της. Όλοι οι υπόλοιποι γνωρίζαμε μόνο μερικά κομμάτια της. Όταν λοιπόν επαναλαμβάνει ότι οι περιστάσεις στην οικονομία απαιτούν άμεσα δύσκολες αποφάσεις, χωρίς στρογγυλέματα , ωραιοποιήσεις και ευχάριστες συνταγές, το διακύβευμα είναι να αποφύγουμε αυτό που όλοι- σε όλον τον κόσμο- βλέπουν να έρχεται.
Αυτό που παρουσιάζει και η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Η οικονομική κρίση να εξελιχθεί σε
κοινωνική κρίση με τις συνέπειες που περιγράφει .
Πτώση
του βιοτικού επιπέδου , αύξηση των προβλημάτων υγείας, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.


Μια κοινωνία που μόνο σε σενάρια κινηματογραφικών ταινιών έχουμε δει.

Μια κοινωνία σε κρίση!


ΥΓ. Φυσικά μη περιμένετε τα «δημοσιογραφικά πτηνά» να προβάλουν με την σπουδαιότητα που του αρμόζει το διακύβευμα της έκθεσης του ΟΟΣΑ.
Αυτά δεν ...πρέπει να σας τα λένε !
Αυτό επιτάσσει το συμφέρον των αφεντικών τους !


Δεν υπάρχουν σχόλια: