Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Εν αναμονή του μεγάλου τελικού

Στη μικρή οθόνη στρέφουν τώρα τις προσδοκίες τους τα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που προετοιμάζονται πυρετωδώς για το τηλεοπτικό «τετ α τετ» Κ. Καραμανλή – Γ. Παπανδρέου με διαφορετικούς, βεβαίως, στόχους:


* Στο γαλάζιο στρατόπεδο, το «ντιμπέιτ» προβάλλει ως η τελευταία ευκαιρία του πρωθυπουργού για την ανακοπή του δημοσκοπικού κατήφορου της Ν.Δ., αφού οι τρέχουσες μετρήσεις δίνουν εικόνα κατάρρευσης της Ν.Δ.


* Στο πράσινο μέτωπο ευελπιστούν να κερδίσει πόντους το ηγετικό προφίλ του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και να αποφευχθεί το λάθος της τελευταίας στιγμής που μπορεί να θολώσει το κλίμα νίκης που έχει δημιουργηθεί.


*Οι περισσότερες διαφορές τεχνικού χαρακτήρα έχουν ξεπεραστεί και, αν δεν προκύψει κάποια αιφνίδια εμπλοκή, η τηλεοπτική αναμέτρηση θα γίνει κατά το πρότυπο των αμερικανικών μονομαχιών, με τους δύο αντίπαλους όρθιους να αντιπαρατίθενται και απευθείας, με έναν δημοσιογράφο-συντονιστή ανάμεσά τους.


*Στην προετοιμασία του Κ. Καραμανλή μετέχουν ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, ο αντικαταστάτης του Γ. Ανδριανού Π. Λειβαδάς, οι Δ. Ζακυνθινός και Γ. Χατζής από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και, φυσικά, ο Γ. Λούλης.


Πρώτο ζητούμενο; Να μη βρεθεί ο πρωθυπουργός σε θέση απολογούμενου. Τα «αδύνατα» σημεία; Αρκετά:


Αχίλλειος πτέρνα


* Στην οικονομία, η έλλειψη θετικού λόγου και η παραδοχή του ίδιου του Κ. Καραμανλή για τις μεγάλες διαστάσεις της φοροδιαφυγής στη χώρα.


* Οι υποθέσεις σκανδάλων και ο αποκλεισμός γαλάζιων βουλευτών από τα ψηφοδέλτια την τελευταία στιγμή.


* Περιβάλλον και οργάνωση του κράτους επίσης κρύβουν παγίδες (νωπές είναι, άλλωστε, ακόμη οι εικόνες από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες).



*Πώς θα υπερβεί αυτές τις δυσκολίες ο Κ. Καραμανλής;

«Με το επικοινωνιακό χάρισμα και με τη ρητορική του», ισχυρίζονται οι συνεργάτες του, ποντάροντας στη δυνατότητα να θέτει ευθέως στον Γ. Παπανδρέου ερωτήματα, ώστε να αναδειχθούν οι ασάφειες του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που θα βοηθήσει στην επανασυσπείρωση των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Ν.Δ.



*Στην Ιπποκράτους, την ομάδα προετοιμασίας του Γ. Παπανδρέου συγκροτούν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας Π. Γερουλάνος, ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου Γ. Ελενόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Ν. Αθανασάκης και ο Δ. Δρούτσας.



Σε ποια σημεία περιμένουν ότι μπορεί να πιεστεί ο Γ. Παπανδρέου;



* Στην οικονομία, με αιχμή τις φορολογικές κλίμακες και την εξεύρεση των πόρων για την εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.



* Στην εξωτερική πολιτική, με ιδιαίτερα πεδία τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και αιχμή τις αμερικανικές πιέσεις εναντίον του.



* Στα πρόσωπα που θα εμπιστευτεί σε συνδυασμό με το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την αποπομπή Σημίτη από τα ψηφοδέλτια.



*Και στα μικρότερα κόμματα, πάντως, τα επικοινωνιακά επιτελεία δουλεύουν πυρετωδώς για το αυριανό ντιμπέιτ του οποίου πάντως η μορφή και οι όροι δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.



Αν, τελικά, υπάρξει ντιμπέιτ, τότε:



* Η Αλέκα Παπαρήγα θα κινηθεί με τη σιγουριά του τρίτου κόμματος. Ιδιαίτερο μέτωπο, θα ανοίξει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τον ΛΑΟΣ.


* Το ντιμπέιτ αυτό θα είναι το πρώτο του Αλέξη Τσίπρα. Οι συνεργάτες του, Αγγ. Τσέκερης, Θ. Κόλλιας και Ν. Παππάς, έχουν οργανώσει το υλικό και το πρωί της Δευτέρας θα τον υποβάλουν σε ειδική πρόβα τζενεράλε.


Ο αρχηγός του ΣΥΝ θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις, επενδύοντας στις θέσεις του, αλλά και στην επικοινωνιακή άνεση και στο χαλαρό προφίλ του, απέναντι σε πολιτικούς που μετρούν δεκαετίες στη Βουλή.


Κι αυτός την πολυκατοικία του


* Ο Γ. Καρατζαφέρης, εφόσον πάρει μέρος στην τηλεμαχία, φιλοδοξεί να εισπράξει τη δυσαρέσκεια από το χώρο της Ν.Δ. Γι’ αυτό θα επαναλάβει τα περί «πολυκατοικίας», δείχνοντας παράλληλα, μετριοπαθές προφίλ προσπαθώντας να μη βρουν έδαφος τα λόγια του Κ. Καραμανλή περί άκρων.


Στους Οικολόγους, τέλος, ο Ν. Χρυσόγελος προετοιμάζεται με τη βοήθεια του επικοινωνιολόγου Γ. Μελέα και τους επικεφαλής των «Πράσινων» ανά θεματική ενότητα. Στόχος του, να δείξει ότι το κόμμα του δεν περιορίζεται μόνο στο


http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=84192


Δεν υπάρχουν σχόλια: