Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Δυο δρόμους έχει η ζωή, ωχ, αμάν, αμάν…

Ο ένας είναι του Καραμανλή,
Κι ο έτερος του Παπανδρέου,
Ωχ, αμάν, αμάν,
Ο ένας είναι ανηφορικός
Κι ο άλλος, ίσως, κατηφόρα,
Βρε τι με βρήκε, αμάν, αμάν…

Δυο δρόμους έχει η παλιοζωή,
Ποιον άραγε να πάρω;
Ωχ, αμάν, αμάν…
Να πάρω τον "υπεύθυνο",
Ή κείνον που υπόσχετ' ευτυχία;
Βρε τι με βρήκε, αμάν, αμάν…

Δυο δρόμους έχει η πολιτική,
Ποιον διάβολο να πάρω;
Ωχ, αμάν, αμάν…
Να πάρω τον καραδυσάρεστο,
Ή τον αόριστα παπαευχάριστο;
Βρε τι με βρήκε, αμάν αμάν…

Δυο δρόμους έχει η "αλλαγή"
Και ποιον θα επιλέξω;
Ωχ, αμάν, αμάν…
Αυτόν που σφίγγει τα λουριά,
Ή κείνον που τα χαλαρώνει;
Βρε τι με βρήκε, αμάν, αμάν…

Δυο δρόμους έχει ο Ρωμιός,
Στις 4 του Οχτώβρη να διαλέξει,
Ωχ, αμάν, αμάν...
Το δύσκολο που, τάχα, οδηγεί στο ξέφωτο,
Ή τον ευχάριστο που ίσως οδηγεί στο σκότος;
Βρε τι με βρήκε, αμάν, αμάν…

Αυτά είναι τα βασανιστικά διλήμματα που έθεσαν στον Ελληνικό λαό τα πρωτοπαλίκαρα της πολιτικής, κ.κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, κατά την προχτεσινή τηλεμαχία τους, που ήταν, λέει, ένα μεγάααλο επίτευγμα της Δημοκρατίας μας! Εκεί έχουμε φτάσει: να θεωρούμε τα αυτονόητα ως επιτεύγματα! Απολαύστε, τώρα, μερικά στιγμιότυπα δημοκρατικού "πολιτισμού" και πολιτικής "αξιοπιστίας", για να πάνε τα φαρμάκια κάτω.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Λέει ψέματα ο κ. Καραμανλής.»
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
«Δεν είπα κανένα ψέμα, είπα την απόλυτη αλήθεια.»

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Κ. Καραμανλής: «Ένα μεγάλο δημόσιο χρέος που χτίστηκε μέσα από τις δεκαετίες, είναι η κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε ως κοινωνία αργότερα να πάρουμε πιο δύσκολα, πιο δυσβάσταχτα, πιο οδυνηρά μέτρα.(…)»

Γ. Παπανδρέου: «Και τα λεφτά δε λείπουν, διότι εγώ θα ρωτήσω ευθέως τον κ. Καραμανλή, χρέωσε τη χώρα 100 δις ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια. Από 160 δις ευρώ χρέος, πήγαμε στα 260 δις ευρώ κ. Καραμανλή. Πού τα πήγατε αυτά τα λεφτά;»

Κ. Καραμανλής: «Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος. Ήταν το 1981 ούτε 30% του ΑΕΠ, ξεπέρασε το 100% το 2004. Λέει ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας τους απόλυτους αριθμούς, ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό. Βεβαίως υπάρχει αύξηση στον αριθμό, αλλά ξέρετε γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση; 65% από αυτά τα πρόσθετα χρήματα, περίπου δηλαδή 50 δις, προέρχονται από τους τόκους της εξυπηρέτησης των δανείων, που είχαν συναφθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. (…)
Με δυο λόγια: το δημόσιο χρέος είναι αυτό που δημιούργησε, διόγκωσε και κληρονόμησε στον τόπο, το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του.»

Γ. Παπανδρέου: «Σε ό,τι αφορά το χρέος για το οποίο μιλήσατε, θέλω να σας θυμίσω, ότι 50 δις μας φόρτωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη και άλλα 100 δις φορτώσατε εσείς. Αυτά είναι τα έργα τα δικά σας, αντί να έχουμε ανάπτυξη και σημαντική, ουσιαστική ευμάρεια στη χώρα με ένα 5% το οποίο αφήσαμε εμείς αύξηση του ΑΕΠ, σήμερα έχουμε μια ουσιαστική συρρίκνωση της οικονομίας για την οποία εσείς δεν απαντάτε.»

Κ. Καραμανλής: «Το δημόσιο χρέος το αύξησαν, το μεγάλωσαν, το συντήρησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα ακόμα πληρώνουμε και θα πληρώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες και τα παιδιά μας τα σπασμένα αυτά. Αλλά τουλάχιστον πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα.»

Καταλάβατε τίποτα; Καταλάβατε τις πταίει; Εγώ όχι! Πάντως πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία και να μην αφήσουμε τους επίδοξους σωτήρες μας να μας αποτρελάνουν.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γ. Παπανδρέου: «Και τρίτο βεβαίως χρειάζεται να προστατεύσουμε τον πλούτο μας. Να προστατεύσουμε τον πλούτο μας, όπως είναι και οι δασικές μας εκτάσεις, όπως είναι ένα χωροταξικό σχέδιο που δεν ξεπουλά τις παραλίες όπως αυτό το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο εμείς θα αποσύρουμε αν μας εκλέξει ο ελληνικός λαός.»

Κ. Καραμανλής: «Κάνετε λάθος στην εκτίμηση που κάνετε και ελπίζω να είναι καλοπροαίρετο το λάθος σας. Είναι μεγάλο βήμα προς τα μπρος το Εθνικό Πλαίσιο το Χωροταξικό για τον Τουρισμό, απόλυτα προστατεύει και την παραλία, τους παράκτιους χώρους και το περιβάλλον. Αυτή είναι η αλήθεια.
(…) Σας θυμίζω λοιπόν ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ η χώρα καταδικάστηκε για τον Κουρουπητό, καταδικάστηκε για το Κτηματολόγιο, αυτά έχουν τελειώσει πλέον.»


Γ. Παπανδρέου: «Μάλιστα είχα και έχω την ευκαιρία με πολλές διεθνείς προσωπικότητες να συζητώ τα προβλήματα της χώρας, όπως π.χ. ο Acebillo ο οποίος ήταν ο ειδικός για την Βαρκελώνη, αλλά και πολλούς άλλους και Ισπανούς ειδικά, οι οποίοι μου λένε, προς Θεού μην ακολουθήσετε το μοντέλο της ανάπτυξης του τουρισμού που εμείς ακολουθήσαμε, το οποίο κατέστρεψε τις παραλίες μας και αναγκαστήκαμε να κατεδαφίσουμε για να μπορέσουμε να αναδείξουμε και πάλι τον φυσικό μας πλούτο.»

Κ. Καραμανλής: «Γίνεται κατ’ εξακολούθηση ένα σοβαρό λάθος που αντιλαμβάνομαι ότι για να γίνεται κατ’ εξακολούθηση είναι εσκεμμένο. Μιλάτε για την παραθεριστική κατοικία και είπατε το ισπανικό μοντέλο. Το ισπανικό μοντέλο έχει αποτύχει, σας το λέω εγώ πριν απ’ όλους, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το ειδικό χωροταξικό το οποίο θεσπίσαμε εμείς, το οποίο έχει αυστηρότατες προβλέψεις και για την απόσταση από την παραλία και για τον συντελεστή δόμησης και για το ύψος της δόμησης.»

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Καραμανλής:

Σκόπια: «Εκεί δεν χρειάζεται να πω πολλά. Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική, πολιτική η οποία επεβλήθη στο Βουκουρέστι, επεβλήθηκε στις Βρυξέλλες και σήμερα και σε επίπεδο συμμαχίας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε ομόφωνες αποφάσεις που απαιτούν από τα Σκόπια να βρεθούν στο δρόμο της κοινά αποδεκτής ονομασίας για να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές τους προοπτικές και αναζητήσεις.
Εγώ απλώς θέλω να κλείσω το θέμα αυτό, λέγοντας ότι έχουμε χαράξει μια απόλυτα καθαρή κόκκινη γραμμή. Δεν πάμε πίσω. Είναι καιρός η ηγεσία των Σκοπίων να καταλάβει ότι οι εθνικιστικές κραυγές δεν την ωφελούν και να βρεθεί στο δρόμο της συνεννόησης.»


Τουρκία: «Είναι ένα ζήτημα βασικό για την εξωτερική μας πολιτική. Την Τουρκία θα έλεγα σε δύο χοντρές γραμμές, την αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο αφενός μεν της διαρκούς στήριξης των θέσεών μας στο διεθνές δίκαιο και είναι επιτυχές αυτό. Και το δεύτερο είναι, ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική στο βαθμό βεβαίως που θα εκπληρώσει όλα, μα όλα τα προαπαιτούμενα που της έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Γ. Παπανδρέου:

Σκόπια: «Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική μπορώ να πω ότι στήριξα τον Πρωθυπουργό σε μια δύσκολη στιγμή για τα Σκόπια, με την υπόθεση των Σκοπίων, μάλιστα θέτοντας την κόκκινη γραμμή, τη σύνθετη ονομασία για πάση χρήση. Και βεβαίως νομίζω ότι αυτό συνέβαλε ώστε η Ελλάδα μπόρεσε να πετύχει μια σημαντική ομοφωνία στο εξωτερικό σε ότι αφορά την πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή την πολιτική θα υπηρετήσω σταθερά και εγώ, έως ότου βρεθεί μια λύση η οποία είναι αμοιβαίως αποδεκτή.»

Τουρκία: «Στην επόμενη αξιολόγηση το Δεκέμβριο εγώ θα ζητήσω να γίνει σοβαρή αξιολόγηση και δεν θα καταθέσω τα όπλα. Διότι πρέπει επιτέλους να λύσουμε προβλήματα διαχρονικά, τα οποία ενοχλούν απαραδέκτως τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.
Δεν έχουμε επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε επιτυχία όταν υπάρχουν τόσες παραβιάσεις, τόσες παραβάσεις και τέτοια προκλητική συμπεριφορά από την Τουρκία. Και αυτή είναι μια δημόσια δήλωσή μου την οποία λέω σήμερα και θα υπηρετήσω και αύριο, αν με εκλέξει ο ελληνικός λαός.»


Κ. Καραμανλής: «Αλλά επειδή μιλήσατε για παραβιάσεις, εν πάση περιπτώσει δεν ήμουν εγώ στην κυβέρνηση ούτε όταν έγιναν οι κακοί οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί στα Ίμια, ούτε όταν υπεγράφη το Σύμφωνο της Μαδρίτης, ούτε όταν έγινε το φιάσκο Οτσαλάν με τους μεγάλους τραγουδιστές. Να θυμόμαστε και την αλήθεια.»

Γ. Παπανδρέου: «Πρώτα απ’ όλα να κάνω μια ιστορική διόρθωση γιατί λέει ψέματα ο κ. Καραμανλής. Εμείς, η δικιά μας κυβέρνηση, η δικιά μας κυβέρνηση κ. Καραμανλή κατάφερε ώστε να μπει όχι μόνο η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να έχουν το δικαίωμα οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Εμείς διασφαλίσαμε αυτό το δικαίωμα, όχι εσείς.»
«Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, συμφωνούμε, εμείς το υπογράψαμε, το ξεκινήσαμε, ελπίζω εμείς να το τελειώσουμε.»


Κ. Καραμανλής: «Νομίζω πολύ κακώς χρησιμοποιήσατε τη λέξη "ψέματα" κ. Παπανδρέου. Δεν είπα κανένα ψέμα, είπα την απόλυτη αλήθεια, δεν είπα ότι δεν είχε καταβάλλει προσπάθειες η προηγούμενη κυβέρνηση για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είπα και το λέω ξεκάθαρα ότι είχε και είχατε κι εσείς προσωπικά, μια απόλυτα εσφαλμένη θέση και στάση, σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάν,(…)»

Γ. Παπανδρέου: «Στόχος δικός μου είναι εάν με εκλέξει ο ελληνικός λαός ξανά να αποκτήσει η Ελλάδα το κύρος, τη δύναμη ισχύος διαπραγμάτευσης, το συμβολισμό των αξιών που μπορέσαμε να αναδείξουμε είτε με την πορεία μας στα Βαλκάνια, είτε με την ένταξη της Κύπρου, είτε με τους υπέροχους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξανά αυτό το κύρος για να μπορέσει να έχει φωνή ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα και να αξιοποιήσει αυτή τη φωνή για τα συμφέροντά μας(…)»

ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ:

Γ. Παπανδρέου: «Είναι κρίσιμες οι στιγμές που περνάει η χώρα μας όπως και κρίσιμη η εκλογή στις 4 του Οκτώβρη. Υπάρχουν δυο επιλογές. Η μία επιλογή είναι να συνεχίσουμε μια πολιτική παρακμής, αδιαφάνειας, έλλειψης αποφάσεων και αποτελεσμάτων, εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων, αλλά και μιας πολιτικής που ρίχνει τα βάρη στο μέσο Έλληνα πολίτη, στη μέση ελληνική οικογένεια, αντί να δει πώς θα αναπτυχθεί η ανάπτυξη θα αναπτυχθεί η οικονομία μας.
Από την άλλη υπάρχει μια πολιτική, η δική μας πολιτική που λέει ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες ως χώρα. Δυνατότητες, τις οποίες δεν αξιοποιούμε, ανθρώπινο δυναμικό, πολιτισμός, περιβάλλον, που είναι πηγή ανάπτυξης, πηγή ευημερίας, πηγή ευτυχίας


Κ. Καραμανλής: «Υπάρχουν λοιπόν δύο δρόμοι μπροστά μας. Ο δρόμος ο ανηφορικός, ο υπεύθυνος, ο δύσκολος, που βγάζει όμως στο ξέφωτο, βγάζει σε μια καλύτερη επόμενη ημέρα. Και ο άλλος, ο δρόμος που ηχεί ευχάριστα, είναι γεμάτος από υποσχέσεις, γεμάτος από αόριστες εξαγγελίες, αλλά που τελικά οδηγεί στην επιδείνωση, στη διόγκωση των προβλημάτων και σε πολύ πιο δυσβάσταχτα μέτρα στο μέλλον.»

Αυτά τα ολίγα, κι ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε. Τα υπόλοιπα εδώ. Κατά τ’ άλλα η τηλεμαχική βραδιά κύλησε ευχάριστα, με πολλά από τα προβλήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία (υπογεννητικότητα, λαθρομετανάστευση, εγκληματικότητα, τρομοκρατία, αυθαίρετα, ημιυπαίθριοι, πανεπιστημιακό άσυλο, κλπ.) να μην αγγίζονται καν από τους μονομάχους. Δεν έχουν άραγε αντιληφθεί τι εστί νεοελληνικό μπάχαλο και πόσο δυσάρεστες επιπτώσεις έχει στην καθημερινότητά μας, ή μήπως έχουν και απλά σηκώνουν τα χέρια ψηλά αφήνοντας το μπάχαλο να διολισθαίνει σε χάος;

Δυο πόρτες έχει η ζωή,
Άνοιξα μια και μπήκα,
Κι έπεσα πάνω σε Καραμανλή,
Και σκόνταψα σε Παπανδρέου,
Από κει που βγήκα...

Ωχ αμάν, αμάν, αλί και τρισαλί…
Θα τάξει τίποτ’ άλλο το παιδί;




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μετά τα δύο ντιμπέιτ
Στα δύο ντιμπέιτ που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ακόμα περισσότερο στο δεύτερο, αποτυπώθηκε η διαφορά κλάσεως ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και στο Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Καραμανλής δεν υπερτερούσε μόνο επικοινωνιακά, υπερτερούσε σαφώς σε σχέση με τη γνώση των θεμάτων, αλλά και με την ξεκάθαρη διατύπωση θέσεων και προτάσεων. Οι απαντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ένα μνημείο αοριστίας. Δικαιούνται οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του να γνωρίζουν ποιο είναι το «δίκαιο» φορολογικό σύστημα., το οποίο προτείνει. Δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες να ξέρουν, ποιες θα είναι οι «δίκαιες» παρεμβάσεις που θα κάνει στο ασφαλιστικό σύστημα. Και επίσης, δικαιούται η Ελλάδα να διαθέτει κόμματα εξουσίας που σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, να τοποθετούνται ξεκάθαρα, υπέρ ή κατά. Τοποθετήσεις όπως, θα κάνουμε επαναξιολόγηση του έργου, δε δείχνουν σοβαρή προετοιμασία, ιδιαίτερα για ένα κόμμα που λέει ότι επενδύει τόσο πολύ στο περιβάλλον. Από τις συζητήσεις αποτυπώθηκε ότι ο Καραμανλής επέμεινε να λέει δύσκολες αλήθειες: για τα ίδια μας τα λάθη, για το έργο μας, αλλά και για το τι κρίνεται σ’ αυτές τις εκλογές. Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου αρκέστηκε σε γενικολογίες, ενώ έδειξε έλλειψη γνώσεων και επαρκούς κατανόησης των προβλημάτων της οικονομίας.

Πραγματικά θεωρώ πως, ανεξάρτητα από τα όποια λάθη της Νέας Δημοκρατίας, η επιλογή ενός ανέτοιμου και λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ, με τον σημερινό αρχηγό του να ηγείται στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση στην Ελλάδα των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Καταλαβαίνω απόλυτα αυτούς που κάνουν κριτική στη ΝΔ για λάθη ή για συμπεριφορές στελεχών. Δεν μπορώ όμως να δικαιολογήσω αυτή η κριτική να οδηγήσει στην εκλογή ενός κόμματος που, αμετανόητο σε σχέση με το παρελθόν του (χρηματιστήριο, σκάνδαλο των όπλων, κτλ.), με λαϊκίστικες συνταγές, αλλά και με έναν αρχηγό σαφώς αδύναμο να χειριστεί δύσκολα οικονομικά θέματα, επιδιώκει να επανέλθει στην εξουσία.