Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Επιδότηση: Δεκτές από σήμερα οι αιτήσεις - στήριξης γιατρών, δικηγόρων, λογιστών, κλπ


Ξεκινούν από σήμερα και για έναν μήνα (έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου) οι αιτήσεις υποβολής προτάσεων γιατρών, οδοντιάτρων, μηχανικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, λογιστών και οικονομολόγων - συμβούλων που θέλουν να μετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης για την απόκτηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού. 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίες υπολογίζεται ότι θα μετάσχουν στην απόκτηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης μέσω του ΕΣΠΑ

Θα διατεθούν κοινοτικά κονδύλια αξίας 250 εκατ. ευρώ (μέσω του ΕΣΠΑ) και υπολογίζεται ότι μπορούν να μετέχουν 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η υποβολή των προτάσεων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis. gr, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Ο ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά μόνο τον ΑΦΜ του, τα στοιχεία του, έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή της επιχορήγησης (εφόσον το σχέδιό του εγκριθεί) και περιγραφή του εξοπλισμού και των δαπανών, στις οποίες επιθυμεί να προβεί.
Θα ακολουθεί εκ των υστέρων έλεγχος υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πρότασης.

Δικαιούχοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και οι οποίοι:


* Είναι εγκατεστημένοι στην ελληνική επικράτεια.
* Λειτουργούν με νομική μορφή ατομικής επιχείρησης.
* Τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας.
* Διαθέτουν ΑΦΜ έγκυρο, ενεργό και ενταγμένο σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
* Εχουν κάνει πρώτη έναρξη επιτηδεύματος πριν από την 1/1/2009.
* Διαθέτουν φορολογική ενημερότητα.


Χρηματοδοτούνται ο εξοπλισμός πληροφορικής (Η/Υ και περιφερειακά), το απαραίτητο ειδικό λογισμικό (software) και ο εξειδικευμένος εξοπλισμός σύγχρονης τεχνολογίας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας (π.χ. ιατρικά μηχανήματα).


Ενίσχυση 80% για τους νέους

Αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης, ύψους 80% επί της υποβαλλόμενης πρότασης, προβλέπεται για τους νέους επαγγελματίες, δηλαδή εκείνους οι οποίοι κατέθεσαν δήλωση έναρξης άσκησης επαγγέλματος μέσα στην τελευταία πενταετία (μετά την 1η Ιανουαρίου 2004).
Για όσους έχουν κάνει έναρξη πριν από το 2004 προβλέπεται ποσοστό ενίσχυσης ύψους 50%.


Τα όρια της ενίσχυσης που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι είναι για γιατρούς και οδοντιάτρους από 5.000 έως 20.000 ευρώ, για μηχανικούς από 4.000 έως 8.000 ευρώ, για δικηγόρους και συμβολαιογράφους από 3.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ, για οικονομολόγους και σύμβουλους από 3.000 έως 5.000 ευρώ και για λογιστές από 3.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ.

Μέσος όρος ακαθάριστων εσόδων
Οσοι δραστηριοποιούνται πάνω από τρία χρόνια, για να επιλεγούν θα πρέπει να εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων 20.000 - 50.000 ανάλογα με το ελεύθερο επάγγελμα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρήσεων.
Σε Αττική (πλην νήσων) και Θεσσαλονίκη γιατροί, οδοντίατροι και μηχανικοί 35.000 ευρώ, οικονομολόγοι - σύμβουλοι, λογιστές και δικηγόροι 25.000 καθώς και συμβολαιογράφοι 50.000 ευρώ.
Για την υπόλοιπη Ελλάδα τα ποσά διαμορφώνονται σε 28.000 ευρώ, 20.000 ευρώ και 40.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Δεν ισχύουν τα όρια για όσους είναι νέοι επαγγελματίες ή κατοικούν και ασκούν το επάγγελμά τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων ή άτομα με αναπηρία ή για όσους ασκούν το επάγγελμά τους σε χαρακτηρισμένους ορεινούς όγκους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: