Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Μισθός 1700 ευρώ και στο χέρι 739...!

Κατά του πελατειακού κράτους έχει ξιφουλκήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου έγραφε την Παρασκευή η κ.Σοφία Βούλτεψη στην «Απογευματινή».
Στις ομιλίες του μιλά για αξιοκρατία και κάθε τόσο αναφωνεί: «Τέρμα τα κονέ» (οι γνωριμίες δηλαδή)!
Δεν έχει σημασία τι εννοεί ο ίδιος. Σημασία έχει
τι αντιλαμβάνονται τα πλήθη που τον αποθεώνουν.
Και αυτό που αντιλαμβάνεται το κομματικό του ακροατήριο είναι «Τέρμα τα κονέ
των άλλων! Τώρα σειρά έχουν τα δικά σας κονέ. Και τα δικά σας κονέ είμαστε... εμείς».

Το παρελθόν είναι σχετικά πρόσφατο, το αναπολούν τα τελευταία πέντε χρόνια και περιμένουν διακαώς
την αναβίωσή του.
Σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις του ΑΣΕΠ, από το
2001 ως το 2003, σημειώθηκαν σταθερά παράνομες προσλήψεις με συνάψεις συμβάσεων έργου.

Πρόκειται, βέβαια, για τους γνωστούς και μονίμως θορυβούντες
συμβασιούχους, οι οποίοι μάλιστα ήσαν και ανασφάλιστοι. Ανασφάλιστοι ήσαν ακόμη και οι συμβασιούχοι που προσελάμβανε το ΠΑΣΟΚ από το 1998 ως το 2003 στο ίδιο το υπουργείο των Εσωτερικών!

Επί Ν.Δ. μονιμοποιήθηκαν. Και μετά, αν και βρέθηκαν σ’ αυτές τις θέσεις κατά παράβαση κάθε αξιοκρατίας και με βάση ακριβώς τα «κονέ» τους, έτρεξαν στα δικαστήρια για να τους αναγνωριστούν ΚΑΙ τα χρόνια της προϋπηρεσίας τους!

Με τους νόμους
2527/97 και 2839/00 δόθηκε η δυνατότητα στα υπουργεία να προσλαμβάνουν περί τα 15.000 άτομα το χρόνο στις κεντρικές υπηρεσίες τους με συμβάσεις έργου, χωρίς διαγωνισμούς.

Αυτοί πήγαν εκεί αξιοκρατικά ή με «κονέ»; Με το νόμο 2956/2001, επί Γιαννίτση, εισήχθη ο θεσμός των ενοικιαζομένων εργαζομένων. Οι τελευταίοι είχαν το προνόμιο να χαρακτηρίζεται η δουλειά τους ως προϋπηρεσία στο Δημόσιο.

Η ενοικίαση των εργαζομένων γινόταν μέσω
εταιρειών, που κατακρατούσαν μέρος του μισθού! Για παράδειγμα, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο επίσημος μισθός ήταν 1.700 ευρώ, αλλά ο εργαζόμενος έπαιρνε στο χέρι 739, ενώ τα υπόλοιπα τα καρπωνόταν η εταιρία που του είχε κάνει το «κονέ».

Αυτά τα αίσχη συνέβαιναν μόλις πριν από μερικά χρόνια. Επομένως, πρώτα έπρεπε να γίνει σκληρή αυτοκριτική με συγκεκριμένη αναφορά στις παραπάνω αθλιότητες εκ μέρους του προέδρου του ΠαΣοΚ και μετά να καταγγέλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: